Косопад – причини и лечение

Косопадът (алопеция) е заболяване, което засяга предимно мъже на средна възраст и започва с появата на овални плаки на обезкосмяване по главата, брадата или други области на тялото. Зоните на косопад в началото са местни (локални). Често обаче те постепенно се разширяват и може да се получи дифузно опадане на косата (тотален косопад) и дори на цялото тяло (универсален косопад) Кожата в зоните на косопад е с цвят на слонова кост, гладка и мека.

Причини за косопад

косопад За развитието на косопад значение имат следните фактори: фамилност (до 20% от случаите), хормонална обусловеност (високо ниво на тестостерон), автоимунни фактори (съчетава се с други автоимунни заболявания), съчетаване с алергични състояния, заболявания на щитовидната жлеза, местни инфекции и др. Много често косопад започва след остра психическа травма или продължителни емоционални напрежения

Микроскопски изменения при косопад

Наблюдава се намаляване на броя и размера на космените фоликули. Около последните може да се открие натрупване на възпалителни клетки, предимно лимфоцити. В по-късните етапи космите изчезват изцяло, възпалителните клетки намаляват, а на тяхно място се натрупват влакна на съединителна тъкан.

косопад Лечение на косопад

  • Лечение на основното заболяване, довело до косопад.
  • Спиране на лекарствата, чийто страничен ефект е оплешивяването.
  • Процедури, укрепващи имунната система.
  • Масаж на кожата на главата с четка или върховете на пръстите, 2 пъти дневно по 4-5 минути.
  • Премахване на стреса и нервното напрежение чрез [highlight] антистрес-терапия [/highlight] .

Рецепта против косопад:

  1. Една супена лъжица зехтин
  2. Една супена лъжица ракия (водка)
  3. Една супена лъжица кисело мляко
  4. Един яйчен жълтък

Съставките се разбъркват заедно до получаване на хомогенна смес. Зехтинът подхранва корените на космите. Ензимите от яйчния жълтък стимулират растежа на космения фоликул. Киселото мляко неутрализира алкалността и създава подходяща среда за деленето на клетките. Алкохолът предизвиква кръвонапълване около космения фоликул и стимулира подхранването и растежа на косъма.

С тази маска се намазва обилно кожата на главата. Втрива се с умерен натиск на върховете на пръстите в корените на косата. Оставя се да престои 2 часа и след това се измива с шампоан.

Рецептата се изпълнява веднъж седмично. Към края на първия месец можете да очаквате поникването на нови косми и начално сгъстяване на косата.