Кантарион – червен и жълт

Червен кантарион

Двете разновидности на кантариона намират широко приложение в народната медицина при различни заболявания.

Червен кантарион

Използваеми части:

Използват се всички надземни части на растението. Основните съставки са горчивите вещества амарогентин и гентиопикрин. Освен това билката съдържа флавоноиди и стероли.Червен кантарион

Лечебно действие и приложение.

Чаят от червен кантарион се използва при липса на апетит, недостатъчно производство на стомашни сокове, газове или за предпазване от образуване на камъни в жлъчката. Хората със силно киселинни стомаси трябва да избягват червения кантарион. Активните съставки на растението стимулират кръвообръщението и помагат при нервна преумора. Червеният кантарион облекчава също и главоболието при мигрена.

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка!  Макар че червеният кантарион трудно може да се предозира и билката няма известни странични ефекти, не препоръчваме той да се използва от хора, страдащи от стомашна язва или ентерит.[/notification]

Чай:

Залейте 1 чаена лъж. сух червен кантарион с 1 чаена чаша студена вода. Оставете да кисне 6-10 часа, после прецедете. Загрейте и пийте отварата. Посладете с мед.

Смес за чай:

Смесете 1 чаена лъж. сушен червен кантарион с 1 чаена лъж. копър и 1 чаена лъж. мента. Залейте сместа с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Пийте 2-4 чаши в течение на цял ден. Този чай има приятен вкус.

Жълт кантарион

Лечебно действие и приложение:

Редовната консумация на чай от жълт кантарион (или смес за чай, в която присъства и тази билка) стимулират отделянето на жлъчен сок и регулира кръвообръщението. Когато се приема редовно в продължение на дълго време, чаят помага за облекчаване на депресията. Маслото от жълт кантарион може да се прилага външно при ревматизъм, слънчеви изгаряния и лумбаго. Подпомага оздравителните процеси и облекчава болката при навяхване, хематоми и херпес зостер.

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка! След редовно приемане на жълт кантарион някои хора развиват чувствителност към слънчевата светлина и стават податливи на по-лесно изгаряне на слънце.[/notification]

Чай:

Залейте 2 чаени лъж. жълт кантарион с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Пийте 3- 4 чаши в течение на целия ден. При лекуване на депресия може да се наложи да приемате чая редовно в продължение на 4 седмици, преди да усетите ефекта му.

Смес за чай при високо кръвно:

Смесете 2 чаени лъж. жълт кантарион с 1 чаена лъж. маточина, 1 чаена лъж. цветовете от арника, 1 чаена лъж. семена от бял трън и 1 чаена лъж. великденче. Залейте сместа 2 чаши вряла вода. Оставете да се запари 15 минути, след това прецедете и подсладете с мед. Пийте по няколко глътки в продължение на целия ден.

Олио:

Счукайте 3 шепи свежи цветове от жълт кантарион. Изсипете заедно с 2 чаши соево масло в херметически затварящ се буркан и го оставете 6 седмици на слънчево място. Разклащайте буркана ежедневно. Когато маслото стане червено на цвят, прецедете и изстийскайте добре утайката. Налейте в бутилка с тапа.

Мокър компрес с масло от жълт кантарион:

Разбъркайте 1 жълтък, като добавите капка по капка 2 суп. лъж. масло от жълт кантарион. Оставете емулсията да подейства около половин час върху засегнатата кожа и изплакнете с хладка вода.