Йога за бременни

Какво е йога?

Терминът „йога“ идва от санскрит и се превежда като „обединявам“. Йога е дисциплина, която се фокусира върху баланса между ума, тялото и дишането. Този баланс йогата постига чрез комбинация от: физически упражнения (асани), упражнения за дишане, релаксация и медитация.

Йогата е значително адаптирана. Вече има форми на упражненията, които са подходящи за всяка възраст, тяло и издръжливост. Йогата е безопасна дори за бременните жени и е идеален начин да поддържате тялото и ума си здрави и свободни от стреса.

Повечето йога курсове започват със загряваща сесия, за да разтегнете гръбначния стълб, ръцете и краката. След това се правят пози, които подобряват силата и издръжливостта. Курсовете обикновено приключват с [highlight] релаксация или медитация [/highlight] , за да си тръгнете освежени и отпочинали. Средната дължина на един йога курс е около час и половина, но това време може да варира.

Какви са ползите от йогата?

Когато се практикува често, йогата е чудесен начин да подобрите физическото, умственото и емоционалното си здраве. Йога позите подобряват кръвообращението, тонизират мускулите и ги правят по-гъвкави. Отпускането, дишането и медитирането в йогата също така ви помагат да поддържате остър и бистър ум, като успокояват цялото ви тяло.

Подходяща ли е йогата за бременни жени?

Да. Йога позите за начинаещи обикновено са много по-прости от онези, които вероятно сте виждали в книгите или по телевизията. Предродилните йога курсове са много добро йога за бременнивъведение в този вид упражнения. Освен това там ще срещнете и други бъдещи майки.

Ще започнете леко и бавно. Инструкторът ви ще направи нужните промени в позите, за да са подходящи за фазата, в която е бременността ви. Слушайте инструктора си и внимавайте за това, което тялото ви казва. Йога позите са измислени така, че да разтягат тялото, но не толкова, че да разтегнете сухожилие. Препоръчва се да спрете с позата в мига, когато усетите болка или неудобство.

Нежно позволете на тялото си да се отвори и огъне при йога позите, вместо да го насилвате физически. Карайте полека и си почивайте, ако се изморите по време на курса. Носете малко шише с вода с вас в случай, че ожаднеете. Позволено е също така да похапнете нещо леко час или два преди началото на курса.

Уведомете лекаря или акушера си, че започвате йога. Винаги е добра идея да се консултирате с тях, ако мислите да правите каквито и да било упражнения по време на бременността, особено ако говорим за упражнения, които никога преди това не сте правили. Разбира се можете да споделите и с йога инструктора си, ако има нещо, което ви тревожи.

Йога за бременни – видео упражнения на български

Кога можете да започнете да практикувате йога?

Най-доброто време е през второто тримесечие, след 14-тата седмица. Не се препоръчва да започвате йога в третото тримесечие.

Макар да е малко вероятно йогата в третото тримесечие да ви навреди по някакъв начин, особено ако и преди това сте правили йога, има минимален риск позите да не са напълно безопасни за бебето. Изпълняването на определени йога пози може, на теория, да увеличи шанса за спонтанен аборт през ранната бременност. По-вероятно е от тях да се почувствате замаяни и отпаднали.

Някои йога учители препоръчват, ако сте заченали ин витро, най-добре да изчакате 20 седмици, преди да започнете йога курсове. Причината е всичко, което сте преминали, за да забременеете на първо място. Освен това, при ин витро оплождането е много по-вероятно да забременеете с близнаци или тризнаци. Тази бременност крие повече рискове, така че е по-добре да сте внимателни.

Ако решите да започнете йога през първото тримесечие, най-добре е да се придържате към упражненията за отпускане и дишане.

Има ли опасни йога пози по време на бременност?

Следните пози и упражнение не се препоръчват по време на бременност:

  • пози или техники за отпускане, които се изпълняват като легнете по гръб, ако сте след 16-тата седмица.
  • упражнения за дишане, при които задържате дъха си или поемате кратки, внезапни вдишвания.
  • силни разтягания или трудни пози, които ви причиняват болка или неудобство.
  • всяко упражнение, което ви кара да лягате по корем.
  • упражненията с надолу главата.
  • огъвания на гърба.
  • извъртания.

Какъв стил йога да изберете?

Има много видове йога, от които да избирате. Говорете с квалифициран йога инструктор, който да ви помогне да изберете стил, който е безопасен по време на бременност и най-много ви допада. Ако в града ви има йога курсове за бременни, може би е най-добре да се насочите натам.

В случай, че няма специализирана йога за бременни близо до вас, може да ходите на обикновени йога курсове, където упражненията са по-леки. Уверете се, че инструкторът има опит в преподаването на бременни жени. Избягвайте динамичните йога курсове, които се провеждат в топли стаи.

Колко често трябва да практикувате йога докато сте бременни?

Повечето йога експерти смятат, че йогата трябва да се практикува всеки ден. В действителност обаче ще откриете, че едва ли времето ще ви стига да ходите по-често от един или два пъти седмично. Колко често ходите на йога зависи от вашият начин на живот и бюджета ви.