Глисти (аскаридоза) – лечение, симптоми и снимки

Аскаридоза-глисти

Аскаридозата (ascaridosis) се среща сред децата в райони с ниска битова хигиена и лоши хигиенни навици. Причинител е глистът Ascaris lumbricoides, който прилича на дъждовния червей. Паразитът е с дължина 20–25 см за мъжките и до 40 см за женските екземпляри. Глистите обитават тънките черва, където женската дневно снася хиляди яйца, които се изхвърлят с изпражненията. След попадането им в почвата, при подходяща влажност и температура, те узряват за около 2–4 седмици. Децата ги поглъщат със замърсените плодове и зеленчуци или се заразяват от мръсните си ръце. В тънките черва от яйцата се излюпват ларви, които се придвижват чрез кръвния ток до черния дроб, оттам попадат в белия дроб, проникват през алвеолите в бронхите. Оттам с храчките те се поглъщат отново, за да се развият в тънките черва като зрели глисти. Два месеца след поглъщането на яйцата, в изпражненията на детето вече се отделят яйца от поселените в червата глисти. Там те живеят около 2 години, след което сами изпадат с изпражненията навън.

Симптоми на глисти

Миграционният стадий на глистите при аскаридоза често остава незабелязан. Могат да се наблюдават алергични кожни обриви, преходни възпалителни инфилтрати в белите дробове и еозинофилия в кръвта. Интестиналният (чревният) стадий също може да не дава особени оплаквания. При по-голямо опаразитяване децата са с влошен апетит, коремни болки, гадене и повръщане. Възможно е да се прояви Аскаридоза-глистижелязодефицитна анемия и отслабване на тегло. Народното поверие, че “яденето на пръст” е признак на аскаридоза, е вярно по-скоро в обратен порядък – поглъщането на почва се явява предпоставка за заразяване с яйца на аскариси.

Понякога, попадналите в организма глисти могат да се придвижат по необичайни пътища и да навлязат в апендикса, в жлъчните пътища, в чревни дивертикули и да доведат до съответните усложнения – дивертикулит, жълтеница, [highlight] апендицит [/highlight] . В други случаи, глистите се придвижват от червата до стомаха и през хранопровода биват повърнати или аспирирани в дихателните пътища.

Доказването на аскаридоза става чрез изследване на изпражненията за яйца на глисти. За целта след изхождане се вземат 5–10 г фекална маса в малко шишенце и още същия ден се изпращат в паразитологична лаборатория. Диагнозата може да се изясни, когато майката забележи глист в изпражненията на детето.

Лечение на глисти

Обезпаразитяването се провежда успешно със същите медикаментозни средства, както при острици (ентеробиоза). Лекарството се дава вечер, а през следващите 2–3 дни изпражненията се оглеждат за глисти и се подлагат на дезинфекция, преди да се изхвърлят. Профилактиката изисква спазване на добра лична хигиена на ръцете. Човешките фекалии не бива да се използват за наторяване на почвата. В селища със значително опаразитяване е уместно провеждане на обезпаразитяване на цялото население.

Прочети още:

– [highlight] Глисти – лечение и симптоми [/highlight]