Газова гангрена – лечение, симптоми, причини

Газова гангрена

Основната причина за газова гангрена е разкъсно-контузна рана, замърсена най-често чрез тор, градинска пръст или огнестрелни наранявания, замърсени с Clostridium. Причинителите на газовата гангрена са анаероби. Особено са застрашени лица със смушения в артериалното кръвообръщение. Почти винаги газовата гангрена, настъпила след мускулна инжек­ция, е ятрогенно обусловена! Токсините на причинителя водят до разрушаване на червените кръвни телца (хемолиза).Газова гангрена

Симптоми на газова гангрена

Разгърнатата клинична картина на заболяването се характеризира със силно неспокойствие, силно ускорен пулс, ниско кръвно налягане. За кратко време състоянието на пациентите с газова гангрена се влошава и става много тежко. Около мястото на нараняването се открива лока­лен мръсносивкав разпад на тъкани, тестоват оток на меки­те тъкани, газови крепитации. Последните се установяват чрез опипване и лек натиск на оточните тъкани, при които се усеща „пукане” от мехурчетата газ в тях. На рентгеновата снимка се виждат отчетливи газови мехури или разслояване на мускулите от отло­жения в тях въздух.

Лечение на газовата гангрена

При наличие на някой от гореизброените симптоми, развили се след нараняване на меките тъкани, следва да се предприеме незабавно изпращане на пациента в болница. Профилактично може да се направи ексцизия на раната, особено при разкъсани, замърсени и контузни рани. При обработката на раневите повърхности трябва да се спазват прецизна дезинфекция и стерилизация. Застрашените от газова гангрена рани не бива да се зашиват. Те се оставят винаги отворени! Имобилизацията (обездвижване) на крайника в повечето случаи е добре да се направи. При застрашени рани прилагането на широкоспектърни антиби­отици трябва да започне без отлагане, тъй като причинителите на газова гангрена са микроорганизми, които са чувствителни на антиби­отици.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! При опасност от газова гангрена, съдбата на пациента може да бъде решена от качество­то на първоначалното хирургично поведение![/notification]

Заболявания с подобни симптоми на газова гангрена

Подкожен емфизем вследствие нараняване на плеврата и бе­лия дроб може да имитира газова гангрена. Путриден (гнилостен) флегмон с образуване на газ от стафилококи, стреп­тококи, коли, протеус или тифус също може да прилича на газова гангрена. Амбулаторно изясняване в тези случаи не е възможно, затова е наложително изпращане на пациента в болница.