Белодробен емфизем – симптоми и лечение

Белодробен емфизем

Белодробният емфизем е тежко заболяване на белите дробове, при което се увреждат алвеолите (малки въздушни мехурчета, които извършват обмена на кислород между вдишания въздух и кръвта). Белодробен емфиземПричинява се от инфекции на дихателните пътища, предишни нелекувани заболявания на белите дробове или вдишване на токсични изпарения и замърсен въздух в живущия район или на работното място.

Белият дроб е чифтен орган, който е отговорен за снабдяването на организма с кислород и отделянето на отровния въглероден диоксид. Състои се от малки въздушни балончета, наречени алвеоли, които са разделени с много тънки и еластични мембрани. Капилярите, най-малките кръвоносни съдове, преминават през тези мембрани. Разстоянието между въздуха в дробовете и кръвта в капилярите е много малка и това позволява на молекулите кислород и въглероден диоксид да преминават.

Когато вдишваме, въздухът навлиза в белите дробове и алвеолите се разширяват. Кислородните молекули се закачат за червените кръвни телца, които изхвърлят въглероден диоксид и други остатъчни продукти, които след това издишваме.

При белодробния емфизем се унищожават жизненоважните мембрани между алвеолите и капилярите в тях. Това постепенно намалява ефективната част от белите дробове, където може да става обмена на кислород. С времето болестта унищожава все по-голяма част от дробовете и тялото компенсира това с учестяване на дишането, докато в един момент дори това не помага и артериите в дробовете започват да се свиват. Тогава сърцето започва да работи по-усилено, за да прекара кръвта през стеснените кръвоносни съдове, повишавайки кръвното налягане. След време от прекомерното натоварване сърцето се уголемява и това води до различни сърдечни заболявания, като например сърдечна недостатъчност.

Симптоми на белодробен емфизем

Белодробният емфизем е прогресивно заболяване, чиито симптоми обикновено се появяват при пациенти над 50-годишна възраст, но заболяването може да се развива незабелязано в продължение на години. Продължителното излагане на пушек постепенно причинява достатъчно щети на белите дробове, за да предизвика характерна кашлица и задъхване. Човек започва да избягва физическа активност, поради недостига на въздух, но след време дори по време на почивка може да започне да се задъхва.

Лечение на белодробен емфизем

Ако изпитвате някой от симптомите на белодробен емфизем (суха кашлица, съпроводена с недостиг на въздух и учестено дишане, дори в покой), задължително се консултирайте с лекар. След физически преглед той ще установи дали има учестено дишане, напрежение в мускулите на врата при дишане, издишването трае по-дълго отколкото трябва и дали гръдният кош изглежда по-голям и с изменена форма. В допълнение могат да бъдат направени кръвни тестове, измерване на кислорода в кръвните клетки и рентгенова снимка

Белодробният емфизем е нелечима болест и щетите, които нанесе на белите дробове са необратими. Целта на лечението е да се спре по-нататъшното разрушение на белодробните алвеоли и опазването на възможно най-голяма част от здравите такива. Основно се набляга на подобряването на начина на живот. Белодробният емфизем рядко пряко води до смърт, но причинява други заболявания и усложнения, които са смъртоносни.

Спиране на тютюнопушенето

Номер едно в списъка с препоръките е пушачите да спрат цигарите. Понякога това може да е трудно, но има достатъчно информация по въпроса, специални групи и лекарства. Хората, които не пушат, да стоят далеч от пушачи и да не забравят, че е по-лесно да не започват да пушат, отколкото след това да спрат.

Лекарства

За белодробен емфизем се изписват лекарства, които отпускат гладките мускули около бронхите, което позволява на въздуха да преминава по-свободно. Често тези лекарства се комбинират с кортикостероиди, които потискат възбуждането на емфизема.

Пациентите, които страдат от белодробен емфизем са уязвими от инфекции, като пневмония и поради тази причина лекар може да предпише антибиотици, ако има симптоми за протичаща инфекция.

Кислород

С напредването на болестта, пациентът може да се нуждае от допълнителен кислород. Първоначално това е само през нощта, но с влошаване на състоянието кислород се дава и за извършване на ежедневни дейности.

Операция

В зависимост от увреждането на белите дробове, може да се наложи операция, с която да се намали обема на белите дробове и да се облекчат симптомите на белодробната емфизема. Понеже пациентите често са възрастни и страдат от няколко болести, решението за операция се взема след внимателно обмисляне от лекуващия екип.

Белодробният емфизем е заболяване, което влошава качеството на живот, но не задължително съкратява живота. Целта на лечението е превенцията на по-големи щети и тренирането на здравата част от белите дробове, за да работят те по-ефективно за един пълноценен живот.

[notification type=“notification_info“ ]Прочетете още за причините, симптомите и лечението на белодробния емфизем.[/notification]