Симптоми и усложнения при апендицит

апендицит

Апендицитът е най-честото остро коремно заболяване при децата. При стари хора диагнозата много често се пропуска, защото при тях се наблюдава атипична или маскирана симптоматика. При кърмачета апендицита е рядко срещан, а в оста­налите случаи се среща във всяка възраст от живота.

Динамика и развитие на заболяването

апендицитОтначало детето с апендицит се оплаква от чувство на натиск в областта на пъпа или в горна­та част на корема, съпроводено с гадене или повръщане. Скоро след това болката се измества в долната част на корема вдясно. Установява се локализирана болка при натиск в долния десен квадрант на корема (точката на МcBurney), болка при рязко отпускане на коремната стена и промяна на положението на тялото. Също така е налице болка в долната част на корема вдясно, при последователно притискане на дебелото черво (colon descendens) срещу перисталтиката (симптом на Rovsing). Установява се лока­лизирано опъване на коремната стена в същата зона. При дишане пациентът щади ко­ремната стена. Езикът е обложен, но обикновено остава влажен. Температурата е умерено повишена и често показва разлика с 1°С и повече, при сравнително измерване ректално и аксиларно. Налице е левкоцитоза, която достига 10 G/I, понякога и повече.

Водещи симптоми на остър апендицит

  • Гадене
  • Повръщане
  • Бол­ки в долната дясна част на корема
  • Опъване на ко­ремната стена (в долен десен квадрант, но може и да липсва при атипично разположен апендикс)
  • Болка при натиск на корема (апендикса може да се намира на атипично място при много подвижен цекум)
  • Болка в дугласовото прос­транство при разположение на апендикса в малкия таз!
  • Температурна разлика ректално – аксиларно!

Лечение на апендицит

Незабавно изпращане в болница. Ранната операция трябва да се извърши, колкото е възможно по-бързо. При съмнителни случаи е по-добре погрешно изпращане в болница, отколкото да се изчака перфорация на апендикса в къщи! Профилактична апендектомия се препоръчва само в изключи­телни случаи  – дълго пътуване до места, без достъп до квалифицирана медицинска помощ.

Усложнения на апендицит

  • Перфорация – Тя води до типичната картина на остър корем
  • Перитифличен инфилтрат – В десния долен квадрант на коре­ма се опипва болезнено, сравнително добре отграни­чено уплътнение. Останалата част на корема е мека. Перисталтиката е нормална.

Заболявания, с подобни симптоми като апендицит

Мезентериален лимфаденит, пневмония (при деца), болест на Крон, бъбречна колика, пиелит, перфорация на стомаха, пелвиоперитонит, аднексит, [highlight] извънматочна бременност [/highlight] с руптура на тръбата, усукана (торквирана) овариална киста.

Прочети още:

– [highlight] Апендицит – симптоми и лечение [/highlight]