Анасон (билка) – чай

анасон

Когато се приема в малко количество през деня, чаят от анасон облекчава кашлицата и газовете в стомаха /колики/. На бебетата може да се дава по лъжица чай от анасон преди хранене за засилване на апетита. Кърмачки с недостатъчно мляко трябва редовно да пият чай от анасон или пък специалните чайове за увеличаване на кърмата, в които анасонът също присъства. Втриването на анасоново масло също стимулира лактацията.

Чай: от анасон

анасонСчукайте в хаванче 1 чаена лъж. анасон. Добавете 1 чаена чаша гореща вода, оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Подсладете с мед или захар на вкус. При кашлица пийте 2- 5 чаши в течение на целия ден.

Смес за чай за повече кърма:

Помолете в билковата аптека да ви приготвят смес от анасон, резене, черна меродия, копър, майоран и маточина в равни количества. Счукайте в хаванче количеството за 1 прием от сместа и го залейте с гореща вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете.

Олио:

Счукайте в хаванче 1 суп. лъж. анасон. Смесете с половин чаша зехтин . Оставете да кисне 1 седмица на тъмно, прецедете и дръжте на стайна температура, далеч от светлина. Масажирайте гърдите си с така полученото олио. Анасоновото масло също се продава в повечето аптеки в комбинация с други билки за увеличаване на кърмата.