Акне – лечение и причини

Акнето е заболяване, което се проявява през пубертета. Най-характерно е да се срещне по лицето, но нерядко те ангажират шията и врата, гърба и раменете. Акнето се среща по-често при мъжкия пол и създава голям дискомфорт на пациентите.

Причини и развитие на акне

акнеОсновната причина за заболяването е повишена чувствителност на кожата и кожните придатъци към мъжкия полов хормон тестостерон. Независимо, че е в нормални стойности (в повечето случаи), при акне тестостеронът стимулира кожните мастни жлези да произвеждат голямо количество секрет (себум). Неговата обичайна функция е да смазва и подхранва клетките на космения фоликул и кожата. Космените фоликули и мастните жлези към тях са единни кожни придатъци, които се наричат пило-себацейни структури. Епителните клетки на повърхностния слой на кожата (епидермиса) при отмирането си полепят по секрета на мастните жлези, втвърдяват се и образуват плътна запушалка в канала на космения фоликул. Така жлезата също се запушва, в нея се натрупва себум, който не може да излезе навън. Попадналите вътре бактерии предизвикват възпаление и се сформира т.нар. комедон. На повърхността на кожата той изглежда като гнойна пъпка.

Редица медикаменти (кортикостероиди, хормонални препарати) утежняват развитието на акне. В същото време акнето може да бъде симптом за някои заболявания, например [highlight] поликистични яйчници [/highlight] . Това състояние води нарушение на хормоналния баланс при жените и често причинява нередовна менструация и безплодие. Други симптоми на хормонален дисбаланс са прекаленото окосмяване и [highlight] наднорменото тегло [/highlight] .

Профилактика на акне

 • Мийте лицето си с тоалетни трици, вместо сапун. При внимателното им втриване в кожата фините им частици „отронват” запушалките на мастните жлези и спомагат за изтичане на секрета навън.
 • Излагайте лицето си на слънце поне по половин час дневно, като през горещите дни избягвайте времето между 10,00 и 17,00 ч.
 • Предпазвайте се от прекалено изпотяване и престой на влажни места.
 • Старайте се да не пипате лицето си прекалено често, за да не го замърсявате допълнително.
 • Йод съдържащи хранителни добавки и храни (напр. орехи), както и йодираната сол засилват акнето.
 • Включете в менюто си повече плодове и зеленчуци, особено съдържащите бета-каротен (моркови, тикви, червено цвекло)
 • Обърнете внимание кои храни провокират акнето при вас и ги избягвайте.
 • Прекалената консумация на сладкиши при някои хора води до експлозивно образуване на комедони.
 • Не чоплете и не изстисквайте пъпките при акне, за да не се образуват белези. Ако въпреки това сте си го създали като навик, първо се уверете, че ръцете ви са чисти. След това намажете пъпката с памук, напоен в спирт.

Лечение на акне

 • Почистване на лицето с лавандулов или камфоров спирт през 2-3 дни. Спиртът разтваря втвърденият мастен секрет и отпушва каналите.
 • Почистване на лицето с отвара от лавандула, лайка, невен или смрадлика 2-3 пъти седмично. Тези билки имат дезинфекциращо и противовъзпалително действие.
 • Използайте розова вода или мокри кърпички, напоени с нея за почистване на лицето.
 • Поне 2 пъти седмично си правете парна баня по следния начин: Дръжте лицето си над съд с гореща вода, като покриете главата си с хавлиена кърпа за 5-10 минути. Добре е във водата да сложите една супена лъжица цвят от лайка.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! Приемайте лекарства само под медицински контрол и по лекарско предписание! Медикаментите, които взема вашата приятелка за своето акне, могат да се окажат разрушителни за вашето здраве![/notification]