Мускулни травми на бедрото

мускулни травми на бедрото

Причини за мускулни травми на бедрото

Мускулните травми на бедрото възникват най-често от еднократно действие на механичен фактор, без увреждане на кожата. Обикновено травмата е предизвикана от удар с или върху твърд тъп предмет с различна по мускулни травми на бедротостепен сила. Кожата в повечето случаи не е увредена поради нейната еластичност и подвижна връзка с подлежащите тъкани. Значение има и силата на травмиращия агент. Мускулните травми на бедрото могат да бъдат съпроводени и от увреждане на нерви, кръвоносни съдове, сухожилия и бедрената кост. Степента на засягане на различните структури зависи от много фактори – обем и състояние на бедрената мускулатура в момента на травмата, защитеност на кожната повърхност от дрехи и др.

Симптоми при мускулни травми на бедрото

В зоната на мускулната травма на бедрото се появява подуване, което може да има различни размери. Кожата е зачервена и оточна поради възникналото от травмата разширение или разкъсване на кръвоносните съдове. При малък кръвоизлив подуването е съпроводено с посиняване в зоната на травмата. При по-голям кръвоизлив може да се оформи хематом. При него кръвта разслойва бедрената мускулатура и образува кухина, запълнена с кръв.

Тежки мускулни травми на бедрото се получават и при силен, странично и косо (тангенциално) действащ механичен фактор. Тогава възниква т.нар. травматичен деколман – decollement traumatique. При него са получава отлепване на кожата заедно с подкожието от подлежащата фасция на бедрения мускул. Формира се обширна подкожна кухина, запълнена с кръв.

Друг важен симптом при мускулна травма на бедрото е болката в мястото на удара. Постепенно болката намалява и в продължение на 3-4 часа може да изчезне. Когато са увредени по-малки кръвоносни съдове, кръвта, излязла от тях пропива кожата и подкожието, образувайки кръвонасядания (суфузии).

Синините в мястото на травмата достигат максимума си към 2-3-тия ден от инцидента. Цветът на кожата постепенно търпи промени и от синьо-виолетов става зелен и жълт. Това се дължи на образуването на желязосъдържащи пигменти (хемосидерин, хематоидин) от хемоглобина на разрушените еритроцити от излятата кръв в зоната на травмата.

Диагноза при мускулни травми на бедрото

Диагнозата при мускулни травми на бедрото се поставя лесно, въз основа на данните за инцидент и симптомите в зоната на травмата. Не трябва да се пренебрегва възможността за увреждане на бедрената кост. За избягване на диагностични пропуски може да се наложи образно изследване – рентгенография, скенер, ЯМР.

Лечение при мускулни травми на бедрото

От първостепенна важност при лечение на мускулна травма на бедрото е поставянето на долния крайник в покой. При засягане на колянната и/или тазобедрената става може да се наложи временно обездвижване, а в някои случаи – поставяне на гипсова шина. През първите 2-3 дни е уместно прилагането на студ на мястото на травмата под формата на студени компреси и лед в найлонови торбички върху мек плат. Абсолютно противопоказано е в този период прилагането на топлинни процедури, поради опасност от нарастване на отока и кръвоизлива. Топлината се прилага след 3-тия ден под формата на съгряващи компреси, локална топлина със стъклена бутилка с топла вода. Физиотерапевтичните процедури, назначени от специалист ускоряват оздравителния процес и намаляват вероятността за остатъчни явления. Целта на топлинните процедури е чрез предизвикване на съдоразширяване да се ускори резорбцията на тъканната течност и кръвоизливите в зоната на травмата и да се стимулират оздравителните процеси. При леките контузии оздравяване настъпва за 3-4 дни, докато при по-тежките – за около 2-3 седмици.

Българското конопено въже против болка „Коносан“ има благоприятстващ ефект при мускулни травми на бедрото. Повече можете да прочетете на сайта на Коносан: https://konosan.bg/