Целиакия – симптоми, диета, лечение

Целиакията е заболяване, изразяващо се в тежко, но обратимо увреждане на тънкочревната лигавица. Заболяването се нарича още Глутенова ентеропатия и Нетропическо спру. Увреждането на лигавицата на тънкото черво при целиакия (coeliakia) води до смущение в разграждането и резорбцията на хранителните вещества. То е свързано с непоносимост към глиадин, който е белтъчната съставка на глутена. Глутенът се съдържа под обвивката на зърната на житните растения – пшеница, ръж, овес, ечемик. Неразграденият глиадин в чревния лумен води до увреждане на чревната лигавица и атрофия на тънкочревните въси.

Симптоми на целиакия

Заболяването се проявява обикновено след 5–6 месечна възраст, някъде към 1–2 година, рядко по–късно – към 6–7 година от живота. Началото се проявява с намален апетит, отслабване, повръщане и нестабилни изпражнения. Постепенно те стават обилни, лъскави, щуплести, със зловонна миризма. Изхожданията са до 5–6 пъти на ден, а количеството на изпражненията надминава 200–500 гр за 24 часа и представлява повече от 2% от телесната маса на детето. Заедно с това коремът на детето нараства и контрастира с общото измършавяване на тялото. Наблюдават се и мускулна хипотония, бледост, както и белези на рахит. Характерно е психическото състояние на децата с целиакия. Те са без настроение, мълчаливи, затворени в себе си, с печален, апатичен израз на лицето, негативно поведение. Интелектът им е запазен. На по-късен етап се развива желязонедоимъчна анемия, а във връзка с малабсорбцията се появяват и хипопротеинемични отоци. Костите стават остеопоротични.

Диагноза на целиакия

За доказване на заболяването се прилага елиминационна диета, т.е. изключване на глутена от храната. Не се дават пшеничен и ръжен хляб и тестени изделия като фиде, макарони, солети и др. Детето се оставя на картофи, царевично брашно, ориз. Само за една седмица при безглутенова диета се стига до стихване на диарията и подобряване на общото състояние на детето. При опит да се даде глутен съдържаща храна (хляб) диарията отново се засилва – това се нарича провокационна диета. Целиакията се доказва още и с тънкочревна биопсия.

Диета и лечение на целиакия

Веднъж доказана, целиакията изисква години наред, дори за цял живот прилагане на безглутенова диета. Болните се хранят с ябълки, ориз, картофи, леща, продукти от царевично и соево брашно. Съществуват и готови безлутенови храни. Прогнозата при стриктна диета е добра и се постига нормално развитие на детето.