Умееш ли да дишаш

“Правилно да дишаш, означава правилно да живееш.”

Навсякъде във Вселената (и горе, и долу „и на небето, и на земя­та”), в макрокосмоса и в микрокосмоса, на всички нива на формите на проявление, действат едни и същи закони. Природата прилага едни и същи принципи при сътворяването на всяко нещо в материалния свят. Тези могъщи принципи въздействуват на всичко и са неизменни. Те не подлежат на промяна, модификация или унищожение. Тяхната функция наподобява знаците по пътя. Понеже са универсални, принципите управляват всяко нещо – от най-малката частица до самата разширяваща се Вселена. Тези принципи са правилата на живота.

[notification type=“notification_info“ ]Принципът на  ритъма гласи: “Във всички неща има приливи и отливи! Всички неща се надигат и спадат!”[/notification] 

дишанеСъществува ритмичен цикъл в раждането, растежа, упадъка и изчезването на всички неща. Съществуват цикли и ритмични функции, които непрекъснато ни въздействат, във всеки миг от деня. Всеки цикъл има различен период от време – циклите на луната и менструацията са по 28 дни, на сънят – 90 минути, дишането – 20-25 цикъла в минута.

Дишането е ритмична проява и се състои от две фази: вдишване и издишване. С постоянното си редуване тези два полюса – вдишване и из­дишване, създават ритъм. При това единият полюс живее от съществуването на своя противоположен полюс, защото, ако се унищожи едната фаза, изчезва и другата. Единият полюс компенсира другия и двата заедно образуват една цялост. След всяко вдишване, без да полагаме каквото и да било усилие, следва противоположния полюс – издишване. От своя стра­на, издишването със същата сигурност отново сее последва­ от вдишване. От постоянната смяна на двата полюса се получава ритъм. Ритъмът е основната схема на всеки живот. Ако се раз­руши ритъмът, разрушава се Животът. Ритъмът винаги се състои от два полюса. Който откаже да издишва, не може да вдишва, и обратното. Единият полюс живее от съществу­ването на другия. Ако отстраним единия, другият също ще изчезне.

Дишането прави човека живо, одушевено същество. Чрез дъха ние постоянно сме свързани с живота. Дъхът се грижи да не се разруши връзката на тялото с живота. Дъхът е пъпната връв, през която животът се влива в нас. Дъхът е нещо, което човек не може да дефинира, не може да обясни, а може само да го изживява. Дъхът символизира връзката на човека с всичко съществуващо на планетата. Той не позволява на човека да се изолира напълно, да се затвори изцяло в себе си, да направи границата на Аза съвсем непроницаема. Колкото и да се капсулираме в своето Его, дъхът ни принуждава да поддържаме връзката си с всичко останало. Ние дишаме същия въздух, който вдишва и издишва нашия съперник. Това е същият въз­дух, който дишат всички животни и растения. Дъхът пос­тоянно ни свързва с всичко. Колкото и да ни се иска да се разграничим, това не може да стане. Дъхът ни се грижи това да не се случи.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за символиката на дъха прочетете в статията „Белодробен емфизем[/notification] 

Дишане Всички древни мъдреци и лечители са считали, че ако хората усвоят и практикуват „дълбокото дишане“, много болести и душев­ни слабости биха изчезнали. Безброй материали са изписани за важността на дишането, но от това знание няма да имате никаква полза, ако не започнете да го прилагате в своето ежедневие. Какво можете да направите на практика? Естествено, никой не очаква да вървите по улиците и да пухтите като парен локомотив. Достатъчно е поне веднъж дневно, за десетина минути, да изпълните някоя от техниките, които следват.

Мимоходом

Какво правите, докато вървите пеш? Крачите, друго? Дишате, мислите, храносмилате и т. н. Много полезно упражнение е да съчетаете крачките с дихателните си движения по следния начин: В продължение на пет крачки вдишвате дълбоко, другите пет крачки задържате дъха си, а по време на следващите пет крачки – издишвате. После повтаряте отначало. И така – поне 15-20 цикъла. Колкото повече, толкова по-добре. Ако цифрата пет се разминава много с вашия ритъм на дишане – променете я както ви е удобно. Важно е да го направите. Ако повтаряте това упражнение поне месец, то ще се превърне в навик и няма да усетите как здравословното ви състояние ще се подобри, ей-така – от нищото, без да влагате никакво време и средства за това. Е? Ще пробвате ли?

Лентата

Изберете си стая, в която можете да закачите една лента за полилея. Нека края на лентата виси до нивото на раменете ви (може и по-ниско) и да не ви пречи като минавате покрай нея. Каква лента ли? Каквато намерите из шкафовете, стига да не е много лека или прекалено тежка. Ако нямате такава, изрежете си ивица плат с ширина 2-3 см. Завържете я за полилея, застанете на 1,5-2 метра от нея, поемете си дълбоко въздух, стиснете устни и издухайте силно срещу нея. Нека целта ви бъде да залюлеете максимално лентата. Повторете 10-15-20 пъти, ама гледайте да не прекалявате, за да не се хипервентилирате. Ако „издухвате” лентата по този начин поне веднъж дневно, това е напълно достатъчно. Успех!

[notification type=“notification_info“ ]Научете се да управлявате дишането си – то е непосредствено свързано с източника на вашата енергия.[/notification] 

Когато умът ви е възбуден, дишането ви е учестено и повърхностно. Повърхностното дишане, непрекъснатото движение на очите и постоянното мърдане на тялото са признак на слаб ум и липса на концентрация.

Когато дишането ви е равно, дълбоко и силно – умът ви остава спокоен, а тялото – здраво.

При релакс и медитация дишането ви е дълбоко и спокойно. Практикувайки дълбокото дишане, вие ще развиете спокойствие, уравновесено поведение и ще останете непоклатими в критични ситуации.

Една от най-успешните техники за медитация е следната:

Облечете удобни дрехи и се усамотете за 15-20 минути на място, където е малко вероятно да бъдете обезпокоени. Дали ще седите в поза лотос или ще лежите по гръб, няма никакво значение. Важното е да сте отпуснати и да ви е удобно. Затворете очи и се съсредоточете върху дишането. По-точно заслушайте се в собствените си дихателни звуци при вдишване и издишване. Това е всичко, което трябва да направите през тези 15-20 минути – дишайте бавно и дълбоко и „се слушайте” – вдишване, издишване, вдишване, издишване.

Су-джок

дишане При проблеми с дишането масажирайте енергично по няколко пъти на ден меките възглавнички в основата на палците на двете ръце. Същото важи и за краката.

Какви други биологично-активни точки имате върху ходилата си, можете да научите от статиятаМасаж на стъпалата”.

Внимание!

Дълбокото дишане не е универсална лечебна техника. За страдащите от някои заболявания на дихателната система е абсолютно противопоказано силното и форсирано дишане. Тези пациенти могат да получат т.нар. експираторен колапс на белите дробове, което е животозастрашаващо състояние. За такива хора е жизнено важно да заучат друга специална техника на дишане.

[notification type=“notification_info“ ]За повече иформация прочети статията „Белодробен емфизем”[/notification]