Студова алергия

Студовата алергия е състояние, което възниква, когато тялото е изложено на ниски температури. Засегнатите от студова алергия части на тялото обикновено са пръстите на ръцете, носа, ушите, пръстите на краката. Тези периферни части на тялото от една страна са почти непрекъснато изложени на атмосферните влияния, а от друга – циркулацията на кръвта през тях е по-бавна поради отдалечеността им от сърцето. От студова алергия страдат най-често децата и подрастващите, при които състоянието може да отшуми след няколко седмици или месеца, но е възможно да се задържи и с години. Другата група пациенти са жени с грацилно телосложение и нежна кожа на пръстите на ръцете и краката.

студова алергияМного фактори могат да отключат алергията към студа – студен въздух и влага, студени храни и напитки, както и плуване в студена вода.

Имунната система оформя сложна структура в тялото, която има за задача да го предпази от външни увреждащи фактори. В нея се включват белите кръвни клетки, лимфните възли, специфични антитела, далакът, сливиците, аденоидите и кожата. Кожата не само е най-обемния и тежък орган в човешкото тяло. Със своята голяма повърхност тя изпълнява основната бариерна функция между организма и външната среда и затова в нея има голяма концентрация на компоненти на имунната система. Затова различните смущения в имунитета имат много кожни прояви, повечето от които са от изключителна диагностична стойност.

Алергия се развива тогава, когато спрямо обичайни дразнители [highlight] имунната система [/highlight] реагира бурно, прекалено силно. В опита си да предпази тялото, тя действа толкова агресивно, че причинява повече вреди, отколкото помага в конкретния случай.

Хората могат да реагират с алергична реакция на всякакви чужди агенти от околната среда – цветен прашец, прах, животинска козина, храни, вируси и др. При някои дори не е задължително факторите, причиняващи алергия да бъдат от белтъчен произход – такива са хората, чиято имунна система в определен момент от живота реагира с алергични кожни прояви под въздействие на студен въздух или вода. По такъв механизъм се развива и [highlight] алергията към влага [/highlight] .

Ниските температури през зимата, климатиците и парното, които изсушават въздуха в къщи, в комбинация с шока, на който е подложено тялото, когато от затоплената стая излезе на външния студ, водят до рязко спадане температурата на кожата. Това отслабва нейната защитна функция и допринася за възникването на възпаление. Кожата първоначално побледнява, посинява, а впоследствие, при затопляне – започва да се зачервява повече от обичайното. Това се дължи на повишеното кръвонапълване и промяна в тонуса на малките съдове. Дисбалансът на циркулацията неминуемо се отразява и на клетъчните елементи, изграждащи кожата. Повърностните епителни клетки се подлагат на тежки дегенеративни промени, а в дълбоко лежащите слоеве на епидермиса се усилват регенераторните процеси. В резултат – кожата огрубява и се появява трицевидно лющене в най-засегнатите части от тялото.

Симптомите на студовата алергия се проявяват скоро след като кожата е изложена на голяма температурна разлика или студена вода. Макар това да става по време на излагането на студ, симптомите най-често се влошават, когато кожата се затопли отново. Обикновено студовата алергия се активира при температури по-ниски от 40C. Влагата и вятърът могат допълнително да допринесат за утежняване на състоянието.

Първоначалните симптоми на студовата алергия са: зачервен, плътен обрив в областта на кожата, която е била изложена на студ; подуване на ръцете, ако са държали студени предмети; подуване на устните, при ядене на студени храни; а понякога се подуват още езикът и гърлото, което може да затрудни дишането. 

За хората, страдащи от студова алергия излагането на ниски теператури може да бъде много опасно. В някои редки случаи симптомите засягат цялото тяло и могат да причинят по-сериозни проблеми. Най-голям е риска при излагане на по-голяма част от повърхността на тялото, например при плуване в студена вода. Тогава имунната система освобождава голямо количество хистамин и други медиатори на възпалението, които причиняват внезапен спад в кръвното налягане. Пациентът в такива случаи може да припадне или да изпадне в [highlight] шоково състояние [/highlight] . Това е много опасно, тъй като съществува риск от удавяне, ако той все още се намира във водата. Диагностиката на студовата алергия е лесна – просто върху кожата трябва да се постави ледено кубче за 1-2 минути. Резултатът е положителен, ако на мястото на апликацията се получи оток и силно зачервяване на кожата.

За студовата алергия няма специфично лекарство, така както е с всички алергични състояния. Лечението, прилагано от традиционната медицина, може частично да облекчи симптомите на студовата алергия. По преценка на лекаря могат да бъдат предписани противовъзпалителни и антихистаминови препарати, които блокират производството на хистамин и намаляват бурната възпалителна реакция в кожата. Аналгетиците облекчават болковата симптоматика, но приемането им не бива да бъде продължително, защото те водят до увреждане на черния дроб и бъбреците, където се развива т.нар. аналгетична нефропатия.

При алергия от студ основно се препоръчва да се избягва излагането на тялото на ниски температури, както и подлагането му на резки температурни разлики. Това означава, че плуването в студена вода също трябва да се избягва, особено при отсъствието на други хора наоколо. Сладоледът и студените, особено газираните напитки могат да задействат студовата алергия, така че е уместно те да бъдат ограничени. Чистата свинска мас и други подобни животински мазнинн, приложени върху кожата преди излизането на студено имат в повечето случаи предпазващо действие. Уместно е също така в студено време носенето на ръкавици и шалове при хора, страдащи от студова алергия. Такива пациенти са предразположени към простудни заболявания и [highlight] грипни инфекции [/highlight] .