Спина бифида – лечение, симптоми, напикаване

Спина бифида

Спина бифида представлява вродена цепка на гръбначния стълб, която се характеризира с несрастване на прешленните дъги. Различават се Spina bifida oculta (закрит дефект) и Spina bifida aperta (открит дефект на гръбначния стълб).Спина бифида

При отворената цепка на гръбначния стълб се различават няколко вида мозъчни хернии: менингоцеле, менингорадикулоцеле, миеломенингоцеле, миелоцистоцеле.

  • Менингоцеле – представлява торбовидно раздуване само на обвивките на гръбначния мозък, които излизат през дефекта (цепката) на гръбначния канал.
  • Менингорадикулоцеле – през цепката излизат не само обвивките на гръбначния мозък, но и гръбначномозъчните коренчета, срастнали към стената на сака.
  • Миеломенингоцеле – освен гръбначномозъчни обвивки и коренчета, в херниалния сак е въвлечен и гръбначният мозък, който е изменен.
  • Миелоцистоцеле – централният канал на гръбначния мозък е силно разширен (под формата на киста) и навлиза в херниалния сак. Тук през цепката излизат не само обвивките на гръбначния мозък, но и част от самия гръбначен мозък.

Симптоми на спина бифида

  • Спина бифида Отворената цепка на гръбначния стълб се наблюдава най-често в поясно-кръстцовата област и по-рядко в шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб. Подутината е покрита с кожа и има мекоеластична консистенция. Заболяването се придружава от парализа и трофични смущения на долните крайници и незадържане на урина и изпражнения. Диагнозата често се поставя при деца, които страдат от напикаване. Обикновено мускулите на подбедриците и ходилата са атрофични, парализирани или с намалена мускулна сила. Парализираните ходила са деформирани по различен начин. Спина бифида в горната част на шийната област се съпровожда обикновено от дефекти в развитието на мозъка.
  • Закритата цепка на гръбначния мозък е много по-леко заболяване. Среща се по-често, но обикновено протича безсимптомно и представлява случайна рентгенова находка. Някои болни имат болки, [highlight] нощно напикаване [/highlight] (enuresis nocturna), парестезии и хиперстезии в долните крайници. Кожата в областта на дефекта е задебелена, пигментирана и силно окосмена.

Лечение на спина бифида

То е оперативно. С него се цели да се освободят гръбначният мозък, коренчетата и обвивките му и да се поставят обратно в гръбначно-мозъчния канал. Операцията е показана във всички сручаи, когато е налице херниален сак.