Какви са причините за болките в ставите?

тазобедрена става

Болките в ставите засягат всякакви групи хора – без значение от възраст и пол, професионално направление и начин на живот. Точно поради това и причините за болките в ставите варират и са изключително разнообразни. Ще ви запознаем с повечето от тях, но за да ви бъде информацията максимално по-полезна, и а за да не ви объркваме със сложни медицински термини, ще сортираме различните фактори за поява на ставни проблеми в отделни групи на база разположението на самата болка.

Причини за болките в тазобедрената става

тазобедрена ставаТова са най-често срещаните ставни болки и същевременно най-тежко преминаващите и най-трудно лечимите в пълнота. Разбира се, откривайки източника на заболяването винаги е от полза за по-бързото справяне с проблема, както и за облекчаването на дискомфорта. В цялост, болките в тазобедрената става могат да се дължат най-вече на травми, т.е. удар, охлузване, счупване и други. Напредналата възраст също оказва влияние върху тазобедрената става и хората, чийто живот е бил свързан с тежка и / или продължителна физическа натовареност, получават дискомфорт в тази област след 50 годишна възраст. Възпалителни процеси също биха могли да причинят силни болки в тазобедрената област. Лошото хранене обаче е сред най-честите причини за нарушаване на функциите на тазобедрената става. Специалистите в областта на ортопедията твърдят, че прекомерната консумация на месо, без да е балансирана с плодове и зеленчуци, води до значително влошаване на тази част от тялото дори преди да настъпи 50 годишна възраст. Прекалено солени храни и тестените изделия са не по-малко вредни за ставите. В тази връзка, наднорменото тегло може също да причини неприятни усещания в тазобедрената, колянната и глезенните стави.

Фактори, влияещи негативно на ставите на краката

стави на кракатаСтавните проблеми в краката също биха могли да се дължат на ред причини. Основна такава почти винаги е дегеративна промяна в хрущялната тъкан или сухожилието. Това най-често се получава или при травма, или при силно и продължително физическо напрежение. Заседналият начин на живот променя, на свой ред, структурата на костта и е предпоставка за поява на шипове (остеофити). Тези новообразувани костни тъкани в човешкото тяло засилват болките в краката. Най-често ставните проблеми с краката се свързват с дискомфорт в колената, като те започват да скърцат или щракат. В случай, че проблемът е в напреднала фаза, хрущялите в тази област започват да се износват, с което ставните нарушения придобиват изключително сериозен характер. Не е за подценяване и фактът, че прекарване на тежка вирусна или друга бактериална инфекция също могат да доведат до поява на болки в ставите на краката – предимно в колената, а често и в глезените. Ставните нарушения в областта на глезените се дължат на продължително стоене прав, прекомерни активни тренировки (най-вече при спортистите) и дори неправилна походка. Неудобните обувки, рахитът и Лаймската болест са сред най-честите причини за поява на болки в краката при млади хора.

А как се появяват болки в ставите на ръцете и пръстите?

За съжаление човешкото тяло познава и такъв тип ставни заболявания. Те понякога протичат особено тежко и често лечението им изисква медицинска намеса, т.е. народните лечебни методи не винаги са достатъчни за тяхното преодоляване. Ставните болки по ръцете или пръстите са предимно провокирани и предшествани от определени инфекциозни заболявания. Без значение от типа бактерия или от начина на заразяване при подобен тип болест – по полов път, във вид на вирус или грип, чрез кръвопреливане и т.н., болките в малките стави на ръцете и пръстите често са признак за ранно развитие на ревматоиден артрит. Други причини за нарушение на структурата и функциите на ставите на пръстите могат да бъдат бруцелоза, туберкулоза и псориазис. Хората, които прекаляват със солта, започват да натрупват кристали в ставите и то най-често в тези на ръцете и пръстите, така че консумацията на такъв тип храна е причина и за тези нарушения в тялото. Имайте предвид, че лошото храносмилане и неправилната обмяна на веществата в организма също оказват влияние върху ставите на ръцете и пръстите.

Какви са причините за нарушения в лакътната става?

Помните ли последният път, в който си ударихте лакътя? Болката бе остра и пронизваща, нали? Но хубавото е, че при обикновено инцидентен удар тя бързо утихва и намалява. Лошото е, лакътна ставакогато вътрешен или по-сериозен фактор е причинил дискомфорта в лакътната става. Такива фактори могат да са различни, но най-често срещаните са неправилна поза в режим на продължително седене, спортни травми (изключително популярна е така наречената тенисна лакътна става), изтощение и дори епикондилит. Когато имате проблеми с лакътната става, без значение от причината за тях, те оказват негативно въздействие и върху раменната кост. Така преминаващата болка от една част на ръката в друга води в последствие и в разрастване и в останалите части на тялото.

Заговорихме за раменната става….

Та няма как да пропуснем да споменем и евентуалните причини, които могат да причинят болка в раменната става. Освен вече изброените спортни хронични и професионални нарушения, тежкото физическо изтощаване и продължителен труд, такъв дискомфорт може да се дължи и на калциране на сухожилията, възпалителни вътрешни процеси и цялостно разклащане на нормалната функционалност на двигателния апарат. Темата за раменната става и евентуалните болки в областта е деликатна, защото тази част на тялото е изградена от 26 мускула. Тяхното правилно функциониране спомага и за правилното функциониране на раменната става, т.е. при нарушение дейността на който и да е от тези 26 мускула, ставата в рамото веднага се засяга, а болката се повишава все повече и повече.

Кое предизвиква болките в пръстите на краката?

Ставите в пръстите на краката и на краката изобщо могат да нанесат сериозни проблеми на целия двигателен апарат. Много често, пръстите на краката става така наречения последен индикатор, че имате сериозен здравословен проблем – просто защото болката завършва именно в тази област. Основната причина в случая е най-вече влошеното кръвоснабдяване. Това, което всъщност причинява изтръпването на пръстите на краката, а в последствие и силна болка, която не ви позволява дори да се мръднете или да стъпите на земята, е, че кръвта не може да стигне до всички части на тялото, най-вече до крайните, т.е. пръстите на краката. Това се дължи на малкото количество кислород, който е необходим да задейства кръвта и тя да преминава от орган в орган и от една част на тялото в друга. Възпалението на меката тъкан на ходилата би могло да се дължи и на проблеми с отделителната система или вътрешни инфекциознни процеси, които в много случаи дори не са локализирани в първоизточника на човешкото тяло. Подаграта, от друга страна, причинява отоци в областта на краката и пръстите на краката, което пък заболяване почти винаги се причинява от преминаване на нормалното ниво на пикочната киселинност в кръвта.

Причини за образуване на болки в челюстната става

челюстна ставаТова са особено болезнени нарушения на цялата челюст. Тъй като челюстната става е свързващото звено на долната челюст с черепа, недостатъчното сдъвкване на храната се явява основен фактор за подобен тип заболяване. Болките могат да се появят и при говорене по време на хранене, хранене в движение (така нареченото на крак) и бързо, дори неправилното преглъщане. Много често болките в челюстната става преминават и в областта на ушите, като те започват да заглъхват, а също така и около шията. Специалистите твърдят, че стресът, също, е сред основните фактори за развиване на такъв тип заболяване.

При поява на какъвто и да е тип и поради каквато и да е причина болка в ставите, задължително първо се консултирайте с медицинско лице и след това предприемайте каквито и да е лечебни мерки. Българската гама от продукти Коносан е известна със своето положително въздействие при болки в ставите.