Пречистване на бъбреците

Пречистването на бъбреците трябва да се прави задължително всяка година, защото те са един от жизненоважните органи на човешкото тяло. Всеки от двата бъбрека тежи пречистване на бъбреците100-150 грама и притежава по 1 000 000 основни структурни единици, наречени нефрони. Тези бъбречни телца имат за основна функция да филтрират кръвта и да я очистват от отпадни продукти посредством отделянето им чрез урината. Всяко денонощие бъбреците филтрират по 1500-1700 литра кръв и отделят по 1,3-1,5 литра урина. Освен това бъбреците участват в регулацията на кръвното налягане, обмяната на калция, кръвотворенето и др.

Бъбречният филтър на нефроните е сложна структура, изградена от няколко слоя мембрани с намаляващи размери на порите, с цел запазване на полезните вещества в кръвта и отделяне само на непотребните продукти от обмяната на веществата. След излизането си от бъбрека, урината попада в система от чашки и легенчета, които я отвеждат в пикочопроводите. Те на свой ред се вливат в пикочния мехур и накрая посредством уретрата урината бива изведена навън.

Основните принципи при пречистването на бъбреците са два. Първият е спазване на лека диета с цел намаляване постъпването на шлаки в организма и облекчаване работата на бъбреците, а вторият се състои в увеличаване на диурезата (уринирането), за да се прочисти бъбречният филтър от евентуални замърсители. Месеците юли и август са най-подходящото време за пречистването на бъбреците. Самата процедура трае една седмица. Не се тревожете, ако по време на пречистването има моменти, в които урината ви леко помътнява или в нея се появяват песъчинки – нали именно това е лечебния резултат.

Диетата през това време трябва да бъде лека, предимно вегетарианска, по възможност – без хляб. Запасете се с диня. Всеки ден отделете по 1-2 часа, влезте във вана или басейн с топла вода и яжте от динята. Ако имате песъчинки по пикочните пътища, те ще излязат навън заедно с урината. В диетата трябва да преобладават суровите плодове и зеленчуци. Гроздето също има диуретичен ефект. Увеличава се приема на сокове от прясно изстискани плодове – по 1 литър на ден. Може да се консумират орехи, бадеми, лешници, ябълки, мляко, сирене, чист пчелен мед, варени или печени картофи, прясно зеле, моркови, печен кромид лук, по 1-2 лъжички покълнало жито след всяко хранене. Количеството на хляба трябва да се ограничи и по възможност той да е черен или под формата на печени филийки.

Друг начин за пречистване на бъбреците (целогодишно) е периодичният прием на билкови чайове от полски хвощ, риган, маточина, жълт кантарион и други лечебни растения с пикочогонно действие. Бирата също така действа диуретично, но с нея не бива да се прекалява, защото тя увеличава кръвния обем и натоварва сърцето.

От съществено значение в диетата при пречистване на бъбреците е нормализиране на чревната микрофлора. Пробиотиците са изключително подходящи за тази цел. Включването в ежедневното меню на кофичка кисело мляко също възстановява нормалната чревна микрофлора и способства за бързото пречистване на бъбреците. За задържане на ефекта от процедурите е добре в продължение поне на един месец да се консумира закуска от накиснат ориз, приготвена по следния начин: В половин литров съд се слагат две супени лъжици с вода, които престояват едно денонощие. На следващия ден оризът се измива, сменя се водата в съда и във втори съд се поставят две лъжици ориз в половин литър вода. На следващия ден процедурата се повтаря и се добавя трети съд с вода и ориз. Така съдовете трябва да станат пет и когато оризът в първия съд е киснат пет дни, той се сварява и се изяжда без нищо друго. След това не се пият течности 3-4 часа.

Ако закуската с ориз се приема в продължение на два месеца, освен върху бъбреците, тя дава отлични резултати за възстановяване на ставния хрущял, увреден при [highlight] артрит и артроза [/highlight] . При наличие на съпътстващи заболявания като [highlight] миома [/highlight] на матката или аденом на простатата, към закуската може да се добави чай с добавка щипка смлян джинджифил. Изстуденият чай с джинджифил може да се използва за компреси при [highlight] бучка в гърдата [/highlight] , вследствие на мастопатия, които се поставят за 15-20 минути върху болезнените уплътнения на млечните жлези. Така, процедурата по пречистване на бъбреците може да реши и други ваши здравословни проблеми.