Пионефроза

Пионефроза

Пионефрозата e краен стадий на някои възпалителни процеси в бъбрека. Това заболяване често се развива в резултат на бъбречно-каменна болест. Също така то може да бъде усложнение и на [highlight] Пионефрозахидронефроза [/highlight] . Пионефрозата прилича на карбункул, но за разлика от него, при нея има множество различно големи кухини в бъбрека, изпълнени с гной, които комуницират както помежду си, така и с пикочните пътища. Бъбрекът с пионефроза има ха­рактерен вид – прилича на торба, флуктуираща и изпълнена с гноевидна материя, без характерната бобовидна форма!

Симптоми при пионефроза

Налице е фебрилно състояние, като понякога изненадващо болните могат да запазят задоволително обшо състояние. В урина­та може и да не се намерят левкоцити при т. нар. затворена форма на пионефроза.

Диагнозата пионефроза се поставя въз основа на данните от анамнезата и ехографията, при която се открива значително уголемен бъбрек. Екскреторната урография също показва увеличен по размер бъб­рек, без отделяне на контрастна материя от него. Компютърната аксиална томография (скенер) и ядреномагнитния резонанс потвърждават диагнозата.

Лечението на пионефрозата е оперативно и цели бързо пре­махване на оформения гнойник на мястото на бъбрека. Обикновено се извършва нефректомия, защото при такива пациенти има опасност от развитието на уросепсис с животозастрашаващи последици. В някои случаи, при внимателна преценка може да се обмисли въпроса за органосъхраняваща операция като се предприеме нефростомия – дренаж на гнойния процес. Това обаче се решава единствено на операционната маса от уролозите.