Липа – чай

липа

Липовият чай се препоръчва при настинки с температура. Този чай освен това действа и превантивно, така че можете да си направите една чаша, ако се приберете у дома с премръзнали или с мокри крака. Компресите с липов цвят се препоръчват за освежаване на уморена и отпусната кожа. Баня на краката с липов цвят и листа успокоява нервите.

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка! Липовият чай не се препоръчва за ежедневна употреба, защото може да разстрои регулирането на температурата в организма![/notification]

Чай от липа:
Залейте 2 чаени лъжици сух липов цвят с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. За да предизвикате изпотяване, изпийте 2 чаши чай отлипа липа и се увийте в одеяло, за да се стоплите.

Смес за чай от липа:
Смесете 1 чаена лъжица липов цвят с 1 чаена лъжица суха шипка, половин чаена лъжица портокалова кора и половин чаена лъжица цвят от бъз. Залейте сместа с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Пийте по 2 чаши на ден.

Лапи:
Залейте 3 чаени лъжици сух липов цвят с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се накисне 10 минути. Прецедете и оставете да се охлади. Потопете ленен плат в отварата и поставете върху добре измита кожа за 10 минути сутрин и вечер.

Баня на краката:
Смесете 5 супени лъжици сух липов цвят с 3 супени лъжици сушени липови листа. Сварете в 1 литър вода. Оставете да изстине похлупено. Прекарайте през цедка и изстискайте утайката. Добавете отварата към гореща вана за крака и потопете крака за 10-15 минути.

Прочети още [highlight] Пелин – билка [/highlight]