Лечение на коксартроза

Лечението на коксартрозата  е строго индивидуално, понеже се определя от първопричината, степента на износване на ставата, възрастта на болния и неговата професия.Коксартроза - лечение

В началото винаги се предпочита безкръвното лечение, което цели отбременяване и обезболяване на ставата. Отбременяването се постига с различни средства, като се започне с ограничаване на двигателния режим, намаляване на телесната маса, периодично поставяне през деня на индиректна екстензия с гамаш и 3-4 kg тежест и използване на помощни средства.

Конопените продукти Коносан са ефективно средство при облекчаване на болките в ставите, без да спират основното лечение на коксартрозата. Не без значение са редица физикални средства, топлинни процедури, балнеолечение и рехабилитация, поддържаща тонуса на околоставните мускули и целяща преодоляване на околоставните контрактури и увеличаване на обема на движение.

Не се препоръчва калолечение поради често наблюдаваното развитие на асептична некроза след нейното приложение и рязко влошаване на протичането на заболяването. В началните фази при все още сравнително запазена хрущялна покривка се препоръчва периодично провеждане през 6-12 месеца на курсове с хондропротективни средства.

Когато става дума за вродена дисплазия и сублуксация на тазобедрената става като едни от най-честите първопричини за възникване и развитие на коксартроза, е желателно да се обсъди още в началните стадии оперативно лечение, целящо да центрира ставата. Тук се имат предвид интертрохантерна варизираща остеотомия, различни остеотомии на таза и т.н., както и други остеотомии, променящи зоната на натоварване (валгизираща).

При напреднали дегенеративни промени безкръвното лечение и извънставните методи на хирургично лечение стават вече безсмислени. Тогава се имат предвид радикални методи на оперативно лечение. Към тях спадат артродезата на тазобедрената става при по-млади хора с едностранно засягане и нормално състояние на гръбначния стълб и на коленните стави при артропластиката (ендопротезиране) с всичките им положителни и отрицателни страни.

Кинезитерапията има важно значение в следоперативния период. След всички видови операции още на другия ден се започват изометрични упражнения за избутване на венозната кръв. След зарастването на остеотомиите се провежда активна гимнастика за възстановяване на мускулния тонус, а след ендопротезиране – за възстановяване на мускулната сила и движенията в оперираната става.

Прочетете още за:

Коксартроза – причини и симптоми

Артрит и артроза – лечение и симптоми

Видео: Артроза – същност, симптоми и лечение

 

Библиография: Учебник за рехабилитатори: Ортопедия, травматология и ортотика под редакцията на проф. д-р Борислав Владимиров, дмн, Първо издание, Българска национална академия по медицина