Лечебен глад

лечебен гладВъздържането от храна за определени периоди от време през годината с лечебна цел се нарича лечебен глад. Този природен метод на лечение е известен още от древността, но през последните години придобива широка популярност поради отличните си оздравителни резултати. Доказано е, че при практикуване на лечебно гладуване в продължение на един месец се загубват около 10-15% от теглото на човешкото тяло. Ако загубата на тегло продължи и достигне до 20-25%, в тъканите и органите не се наблюдават почти никакви болестни отклонения. Последните могат да очакват едва след загуба на повече от 40% от теглото и то при положение, че тази загува е настъпила за кратко време. Това означава, че лечебното гладуване в рамките на един месец е напълно безопасно за здравето.

Лечебният глад е важен метод на природолечението, който се прилага с лечебна и профилактична цел. При гладуване организмът се очиства от всички отпадни обменни продукти по време на живота. Това са  натрупани токсини от обмяната на веществата, патогенни микроорганизми, загинали клетки от кожата и лигавиците на дихателната и храносмилателната системи, производни на медикаменти. При прекратяване на приема на храна, органите започват да си набавят енергия от собствени складирани в клетките резервни вещества и тялото преминава към режим на ендогенно (вътрешно) хранене. При този алтернативен начин на обмяна на веществата се разграждат най-напред резервните складови форми на въглехидратите – гликогена, после идва ред на мазнините и накрая на непълноценните, увредени белтъчни молекули. Постепенно тялото се очиства от натрупваните през годините излишни тъкани.

Първият видим ефект при практикуването на лечебен глад е, че се свалят излишните килограми, фигурата се променя, човека започва да изглежда по-млад. Паралелно с това се активизират защитните сили и организмът става устойчив към различни заболявания. Друг ефект на периодичното гладуване е увеличаване на умствената и физическата работоспособност, нормализиране на функцията на нервната система, подобряване на кръвните показатели и по-специално увеличаване на броя на червените кръвни телца (еритроцитите). Стомашночревният тракт се очиства от шлаките и възстановява нормалната чревна микрофлора. Лечебното гладуване действа оздравяващо и възстановяващо на всички клетки и тъкани в организма.

С лечебен глад могат да се лекуват най-често срещаните заболявания на днешното цивилизовано общество. Това са [highlight] наднорменото тегло и затлъстяването [/highlight] , които са едни от най-важните рискови фактори за развитието на [highlight] атеросклероза [/highlight] , [highlight] високо кръвно [/highlight] налягане и исхемичната болест на сърцето, с нейните най-важни представители – [highlight] гръдна жаба [/highlight] (стенокардия) и инфаркт на миокарда. Лечебният глад повлиява добре също така и пациенти с [highlight] подагра [/highlight] , артроза, колит, [highlight] хемороиди [/highlight] , [highlight] язва на стомаха и дванадесетопръстника [/highlight] , алергии, психични болести, хипохондрия, невроза и др.

Практикуването на лечебен глад е противопоказано при ракови заболявания, [highlight] диабет [/highlight] , [highlight] туберкулоза [/highlight] , [highlight] анемии [/highlight] и други болести, водещи то тежко изтощение на организма. Гладуването задължително трябва да бъде съгласувано с лекар и да се преви само под лекарско наблюдение. Обикновеното лечебно гладуване предвижда въздържане от храна и приемане на 2,5-3 литра вода и билков чай дневно. Съществуват различни варианти на лечебен глад, например т.нар. соково гладуване, при което се приемат разредени с вода натурални сокове от плодове и прясно приготвени бульони от зеленчуци. При този метод организмът също преминава към вътрешно хранене и изхвърля отпадните продукти, мъртвите клетки и токсините, натрупани в него. Наличието на витамини, ензими и минерални вещества в соковете активират биохимичните реакции и засилват оздравителните процеси. Те осигуряват алкален излишък, особено необходим за неутрализиране на киселите продукти, получени вследсвие разпадането на излишните и вредните вещества в организма при гладуване. Соковото гладуване се понася много по-лесно, като запазва всичките предимства на обикновеното гладуване.

[notification type=“notification_info“ ]Профилактично лечебен глад в къщи може да се практикува в продължение на една седмица до 10 дни, рядко повече от две седмици. Преди да започне истинското гладуване се извършва предварителна подготовка. Тя се състои в това, че в продължение на 2-3 дни преди началото на гладуването се ядат само плодове и зеленчуци.[/notification]

Абсолютно забранени по време на гладуването са тютюнопушенето, приема на алкохол и напитки с кофеин. Вземането на медикаменти трябва да става внимателно и под лекарски контрол. Нормално е по време на лечебното гладуване, на 5-6 ден от началото, да се появят неразположение и болки в някои органи с хронични заболявания. Тези неприятни за пациента явления се наричат лечебна криза. Тази криза се дължи на на излизането на токсините от тъканите и навлизането им в кръвта. Тя може да бъде облекчена от прием на по-големи количества течности, които да спомогнат изхвърлянето им от организма навън с урината.

Правилното захранване след гладуване е изключително важно. То трябва да става много внимателно, бавно и постепенно. Обилното, рязко захранване с обичайна храна може да бъде изключително опасно! То може да доведе до гастрит, колит, а дори и до смърт поради шоковото въздействие на голямото количество храна върху организма! Затова захранването трябва да става в продължение на няколко дни, бавно и постепенно. Първият ден след приключване на процедурата на лечебен глад се изяжда само един плод, например ябълка. Тя се дъвче бавно и продължително. След 2-3 часа се пият сокове. На обяд се изяжда една малка, прясна, безсолна зеленчукова салата. До вечерта се пият само сокове. Вторият ден захранването продължава както през първия, като се увеличава количеството на плодовете. На третия ден се добавя и вечерна салата. На четвъртия ден вече може да се премине и към друга храна – печени картофи, ориз, пълнозърнест хляб, сирене, извара, кисело мляко. Между храненията се продължава приема на минерална вода, билков чай, плодове сокове.

[notification type=“notification_info“ ]Прочети още Пречистване на черния дроб и жлъчката[/notification]