Ламблиоза – лечение и симптоми

Ламблиоза

Причинител на ламблиозата (lambliosis) е Lambilia intestinalis – микропаразит от групата на първаците (protozoa). Той обитава дванадесетопръстника (дуоденума), тънките черва и жлъчните пътища. Трайните форми на паразита (цисти) се изхвърлят с изпражненията във външната среда. При лоша хигиена децата се заразяват чрез замърсени ръце, с храната и водата. След като попаднат в дуоденума, цистите се развиват във вегетатични форми, които живеят прикрепени към чревната лигавица. Ламблиозата е широко разпространено заболяване и може да обхване цели детски колективи.Ламблиоза

Симптоми на ламблиоза

Заболяването може да протече без оплаквания от страна на детето. Острата форма на ламблиоза се проявява като ентероколит с чести изхождания, с примес на слуз и кръв в изпражненията. При хроничната форма децата имат коремни болки, стомашен дискомфорт, лош апетит, подуване на корема от [highlight] газове в червата [/highlight] (метеоризъм). Чест симптом е диарията с обилни зловонни изпражнения. Лошото усвояване на храната води до отслабване. При навлизане на паразитите в жлъчните пътища може да се развие холангит и холангиохепатит. Диагнозата се поставя чрез доказване на вегетативните форми на паразита в дуоденалния сок.

Лечение на ламблиоза

Болните деца са източник на заразата. Лечението обикновено се провежда с трихомонацид. Предпазването от опаразитяване изисква добра хигиена, редовно измиване на ръцете на децата преди хранене и при всяко замърсяване.