Изкълчване на рамото

Изкълчване на рамото

Изкълчване на рамото се получава при падане върху изопната странично ръка за опора или върху лакътя.

Симптоми

При изкълчване на рамото мишницата е видимо удължена. Надлъжната ос на костта минава покрай раменната става. Ставната ямка е празна. Налице е пружинираща фиксация. Главата на раменната кост се опипва почти винаги в аксилатa (подмишничната ямка). Рядко мишницата остава пружиниращо фиксирана в из­дигнато положение. Потвърждаване на диагнозата изкълчване на рамото става с рентгенова снимка. Това изследване открива придружаващи повреди и е важен потвърдителен документ.Изкълчване на рамото

Лечение

Почти винаги е възможно скорошно изкълчване на рамото да се намести с теглене на крайника в надлъжна посока. Главата на раменната кост се избутва в ставната ямка с поставения в аксилата юмрук като хипомохлион (опорна точка). По метода на Хипократ се използва петата, за да са освободят двете ръце за теглене. Следва поставяне на митела за 1 седмица. После се препоръчват само активни упражнения за раздвижване. Обикновено те се извършват по-интензивно като групова гимнастика, отколкото ако на пациента се препоръча индивидуална гимнастика.

Внимание!

  • Наместването на рамото трябва да стане колкото е възможно по-бързо!
  • За наместване при изкълчване на рамото е необходима наркоза!
  • Извършената репозиция трябва да се контролира с рентген!
  • През възстановителния период, ако на пациента не се предпише аналгетик, обикновено той не извършва упражненията правилно!

Усложнения

Хабитуално (обичайно, често повтарящо се) изкълчване на рамото, фиброзно втвърдяване на ставата, костни повреди – субкапитално счупване на главата на раменната кост.

Други заболявания, с които може да се сбърка изкълчване на рамото е субкапитално счупване на главата на раменната кост.