Грип – вирусът „Пърт“

Грипният вирус «Пърт» причинява типичния сезонен епидемичен грип, който е със значително по-леко протичане от миналогодишния грип, причинен от AH1N1. Това именно е другият вирус, който също се очаква тази зима и представлява „опашката“ на пандемията свинския грип.

Вирусът «Пърт» засяга предимно възрастни хора над 60 години. Причината е в отслабналата с възрастта и от хронични заболявания имунна система. Особено заплашени са страдащите от сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни болести и диабет. Тези рискови групи са най-застрашени, дават най-голямата заболеваемост и смъртност. Другата възрастова група, податлива на грипния вирус AH3N2 са децата, поради неукрепналата си имунна система.

Инфекцията от вирус «Пърт» се проявява сравнително внезапно. Болният повишава температура до 39 – 39,5 градуса, появяват се втрисане, главоболие, болки в мускулите. След третия ден започва да кашля. Възможно е да се изявят и стомашно-чревни симптоми, но в много лека степен.

Грип вирус ПъртВсички грипни вируси се разпределят в три рода: тип А, тип В и тип С. За цялата група вируси от тип А е характерно това, че могат да заразяват и да се предават между човек, кон, свиня, птици, по-рядко едър рогат добитък, кучета и др. Затова по света най-често ги кръщават на животните, от които произлиза заразата в дадения момент. Грипните вируси циркулират между животните и човека, повишават своята вирулентност (заразителност) и в един момент предизвикват избухване на заболяване, което може да причини епидемии и пандемии.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за заболяването прочетете в статията Грип.[/notification] 

Грип – Лечение

[notification type=“notification_warning“ ]Ефективно лекарство против грип няма![/notification] 

Всички грипни вируси имат уникалната склонност към мутации и това е основната спънка при създаването на стопроцентова ефективна ваксина срещу това заболяване. Имайте впредвид и това, че ваксините също имат показания и противопоказания. Наистина прочетете внимателно листовката, преди да се решите да се ваксинирате. Най-добре е да обсъдите това с личния лекар.

Доказан противовирусен ефект от векове има чесъна и кромид лука! Не прекалявайте с количеството, за да не си раздразните стомаха. Яжте по малко и редовно.

  • Пиите повече течности! Наблегнете на билковите чайове.
  • Вземайте всеки ден по 1-2 супени лъжици чист пчелен мед!
  • Приемайте повече витамини и микроелементи, по възможност чрез плодове, салати и хранителни добавки, а не изкуствено синтезирани.

Всички грипни вируси са чувствителни към мастни разтворители! Алкохолът почиства мазни петна по дрехите, обезмаслява двигатели, разтапя атеросклеротични плаки и убива вируси! Можете да разчитате на този ефект по скоро като профилактика, отколкото као лечебно средство. Не прекалявайте с количеството – малко ром или коняк в билковия чай е достатъчно! Чаша червено вино с щипка черен пипер загрява прекрасно тялото и повишава рязко съпротивителните му сили.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! – Алкохолът е силно токсичен за деца и юноши![/notification] 

Лигавиците на устната кухина и тези на дихателните пътища имат важно значение като бариера против навлизането на вируса. Как да ги поддържате в добро състояние, можете да прочетете в статията „Полезни мазнини”.

Противовирусният имунитет зависи от състоянието на хуморалния имунитет и производството на антитела (имуноглобулини). Как можете да си набавите отвън готови антитела, които да блокират вируса „Пърт” още преди да е навлязъл в организма, можете да прочетете в статията „Коластрата – Естественият антибиотик“.

[notification type=“notification_info“ ]За повишаване на имунната защита, прочети Имунитет.[/notification]