Гонартроза – причини, симптоми и лечение

Гонартроза

Гонартрозата представлява артроза на колянната става и е втората най-честа форма на артрозната болест. Наблюдава се по-често у жените, особено при тези с наднормено тегло.Гонартроза

Причините за възникване на гонартроза са статичните аномалии, при които има отклонение в осите на бедрото и подбедрицата (варусни и по-рядко валгусни деформации). Също много често като първопричина служат травматични увреждания на колянната става (лезия на менискус, хронична ставна нестабилност, фрактури) и прекарани възпалителни ставни заболявания.

Симптомите на гонартроза се свързват с оплаквания поради възникващия реактивен синовит. Първият характерен синоним е болката. Като при всяка артроза тя се характеризира с това, че се засилва при натоварване на ставата и изчезва или намалява при покой. С напредване на процеса болката става по-силна и по-продължителна. Появява се оток около ставата. За разлика от тазобедрената става, колянната не е покрита с мощни мускули, което позволява отокът на синовията и хидропсът да бъдат ясно видими. Постепенно се развива хипотрофия на четириглавия бедрен мускул. Субективните оплаквания при различните болни и променливостта им при отделните болни се различават. Освен това не винаги съществува сходство между оплакванията на болните и обективната находка. С течение на времето се появява флексионна контрактура в ставата.

Докато в най-ранните стадии рентгеновата находка може да бъде негативна, с напредване на износването се установяват характерните рентгенографски данни – стеснение на ставната междина, субхондрална склероза и девиация в осите на подбедрицата и бедрото, особено при рентгенови снимки с отбременяване на ставата. В по-късните фази се наблюдават и остеофити.

Що се отнася до лечението, както при всяка друга форма на артрозата, и тук на първо място стои режимът на отбременяване на ставата (намаляване на телесната маса, избягване на натоварвания на ставата). Тук се включва и периодичен покой на легло. При недостатъчен ефект се налага обезболяваща и противовъзпалителна медикаментозна и физикална терапия, която трябва да бъде индивидуално прецизирана.

Конопените продукти„ Коносан са ефективно средство при облекчаване на болките в ставите, без да спират основното лечение.

Място намират и хондропротективните медикаментозни средства. При наличието на статични аномалии с отклонения в нормалните съотношения на осите е необходимо в сравнително ранните фази от развитието на заболяването да се пристъпи към коригиращи остеотомии. В напредналите стадии се налага ендопротезиране на засегнатата коленна става. В следоперативния период на гонартрозата се налага строго дозирана рехабилитационна програма, както при коксартрозата.

Прочетете още за:

Видео: Артроза – същност, симптоми и лечение

Артрит и артроза – лечение и симптоми

 

Библиография: Учебник за рехабилитатори: Ортопедия, травматология и ортотика под редакцията на проф. д-р Борислав Владимиров, дмн, Първо издание, Българска национална академия по медицина