Базедова болест (Тиреотоксикоза) – симптоми и признаци

Базедова болест

Тиреотоксикозата като самостоятелно заболяване е била известна на лекарите още през 17 и 18 век. През 1840 г. немският лекар Karl Basedow (1799-1854 г.) в качеството си на окръжен лекар в Мерзебург описва три кардинални признака на тиреотоксикозата: гуша (уголемяване на щитовидната жлеза), екзофталм (изпъкване на очните ябълки)  тахикардия (учестена сърдечна дейност). Тези три основни симптома влизат по-късно в медицинската терминология като мерзебургска триада. Hirsch през 1858 г., четири години след смъртта на Карл Базедов, наименува това заболяване – морбус Базедови (Базедова болест). Съществуват и други названия на болестта. Така например на някои места тя може да се срещне като болест на Флаяни, болест на Грейвс, екзофталмична гуша, екзофталмична кахексия, невротиреоза, дистиреоза, хипертиреоза и др. Като класически днес се приемат двете понятия: тиреотоксикоза и Базедова болест.

Симптомите при тиреотоксикозата са многобройни. Широкият комплекс от признаци на Базедова болест се обяснява със засягането на централната и вегетативна нервна система, с превалиране в определени моменти на симпатикуса, в други – вагусовия нерв, смущения от страна на сърдечно-съдовата и ендокринната система, обмяната на веществата и др. За по-голяма прегледност симптомите при Базедовата болест се подреждат в групи. Много трудно е някои симптоми да бъдат поставени точно в определена група съобразно техния произход, тъй като подобни симптоми могат да бъдат обяснени и под въздействието на други фактори.

Тиреотоксикоза (Базедова болест)Нервно-психичните симптоми при Базедова болест изпъкват на преден план. Те се изразяват в треперене на пръстите на ръцете, емоционална лабилност, лесна раздразнителност и промяна във възбудното състояние. Други симптоми на тиреотоксикоза към нервно-психичния синдром е лесната психична умора при болните от Базедова  болест, главоболие и световъртеж, безсъние и неспокоен сън, плачливост при съвсем незначителни поводи. Болните имат  непрекъснато чувство на топлина, даже когато се намират в хладилни помещения, спят леко завити само с чаршафи през зимата, а и оттук симптома на чаршафа, както Спасокукоцки го нарича. Паметта на болните отслабва, настроението им е подтиснато, имат чувство на страх, непрекъснато са сънливи, при мъжете се отбелязва понижена потентност, а при жените намалено либидо. Рано настъпва климакса.

Втори основен комплекс от симптоми при Базедова болест е адинамично-астеничния, проявяващ се с обща слабост, прогресивно отслабване на болните и намалена мускулна сила, проявена с „подкосяване” на подбедриците при ходене. Пациетите са принудени да почиват на малки разстояния, поради болки в мускулите и ставите.

Трети основен комплекс от симптоми при Базедова болест е сърдечно–съдовия. Най-изявен признак на тиреотоксикоза е тахикардията (учестената сърдечна дейност), която е израз на симпатикотонията. Честотата на сърдечните пулсации нараства до 120 – 140 – 180 – 200 уд./мин. При такава учестена сърдечна дейност в голяма степен степен нараства работата на сърдечния мускул. Като се има предвид ударния обем на сърцето, при нормална сърдечна дейност, работата на сърдечния мускул за 24 часа се изразява в повдигане на 8 тона кръв на 1 метър височина. При тиреотоксичната тахикардия работата на сърцето се увеличава двойно повече и се равнява на повдигане на 1 метър височина на 15–16 тона кръв за денонощието. От тази усилена работа настъпват промени в сърдечния мускул от една страна, под влияние на усиленото претоварване, а от друга на интоксикацията. Сърдечният мускул хипертрофира, границите на сърцето се разширяват в ляво, появяват се дегенеративни промени в миокарда, пулсовата амплитуда се увеличава, систоличното налягане нараства, диастоличното спада. Електрокардиограмата е от миокарден тип, зъбецът Т е по–висок.

Четвърти основен комплекс от симптоми при тиреотоксикоза е повишената обмяна. Основната обмяна при тях нараства и може да достигне високи стойности. За повишеното изгаряне е необходимо и по-голямо количество кислород. При покой болните от тиреотоксикоза се нуждаят от 70–80% повече кислород, отколкото здравите хора. Натрупването на въглероден диоксид в кръвообращението в по-големи от нормата стойности довежда до учестяване на дишането и прави дихателните движения по-дълбоки. Повишаването стойностите на въглеродния двуокис дава отражение върху работата на сърдечния мускул. При ускореното изгаряне резервоарите се изчерпват, пациентите прогресивно отслабват, намаляват на тегло. Болните ги съпътства чувство на топлина, придружено с изпотяване и поддържане на субфебрилна температура. При бързо развиващите се форми на тиреотоксикоза температурата може да бъде и по–висока.

Петият комплекс от симптоми при Базедова болест включва промените в щитовидната жлеза. При тиреотоксикозата щитовидната жлеза се увеличава (гуша, струма) от първа до пета степен. В областта на жлезата пациентът чувства непрекъснато пулсации и шумове. При по-големите струми се наблюдават периодични болки и чувство на натиск, затруднено дишане от притискане на трахеята, затруднено преглъщане – явление на дисфагия. Притискането на възвратния клон на вагусовия нерв се последва от промени в тембъра на гласа. Кашлицата също може да бъде симптом на притискане на трахеята.

Шестият комплекс от симптоми при Базедова болест обхваща смущенията в храносмилателната система. Те също са едни от важните симптоми на тиреотоксикоза. Апетитът в началото обикновено е повишен, но по-късно при нарасналата интоксикация и промяна в паренхимните органи и по-специално секрецията на стомашния сок, при настъпване на ахилията апетитът намалява. Характерно за болните от Базедова болест е немотивираната диария с усилена перисталтика, без наличието на възпалителен агент. Тези разстройства се повлияват трудно или въобще не се повлияват от обикновените средства за стомашно-чревните смущения.

Други признаци на Базедова болест са от страна на кожата и нейните производни – сърбеж и чупливост на ноктите, оредяване и опадване на косата и космите под мишниците. Настъпват вазомоторни и секреторни смущения, изразяващи се в зачервяване и чувствителна кожа.

Важен дял в симптомите на Базедовата болест заемат промените в очите. На първо място прави впечатление изпъкналостта на очните ябълки – екзофталм. Той може да бъде едностранен или двустранен, симетричен и асиметричен. Симптомът на Грефе – изоставане на горния клепач, когато погледът се навежда надолу, се смята като израз на ваготония. Симптомът на Делримпел – ретракция на горния клепач, ограничаване на конвергенцията или симптом на Мьобиус, рядко мигане – симптом на Щелваг, ненабръчкване на кожата на челото при вдигане на веждите нагоре, особен блясък на очите, сълзотечение, светлобоязън и др. Екзофталмът макар и да е един от основните симптоми на Базедовата болест не бива да се приема, че само по него може да се постави диагнозата тиреотоксикоза. Трябва да се има предвид, че екзофталм, особено ако е едностранен или неравномерно проявен в двете очи може да бъде симптом и на редица други заболявания, по-специално заболявания на централната нервна система.

Диагнозата обикновено не представлява никаква трудност при наличието на толкова много симптоми на тиреотоксикозата. В началото трябва да се прави диференциална диагноза с туберкулоза, ендокардит, сърдечен порок, нервновегетативна дистония и други състояния. Данните от анамнезата и статуса при поставяне на диагноза трябва да бъдат допълнени от ехографско изследване на щитовидната жлеза и изследване нивата на тиреоидните хормони в кръвта.

Прочетете още за Базедовата болест:

Базедова болест (Тиреотоксикоза) – симптоми и признаци

Базедова болест (Тиреотоксикоза) – лечение

Базедова болест (Тиреотоксикоза) – причини за възникване

Базедова болест (Тиреотоксикоза) – видове и форми