Базедова болест (Тиреотоксикоза) – лечение

Тиреотоксикоза (Базедова болест)

Лечението на Базедовата болест е задача, която изисква намеса и контрол от специалист – ендокринолог. То трябва да започне още от началото на заболяването, да не се изчакват месеци и години, тъй като с минаване на времето настъпват морфологични промени в сърцето, черния дроб, бъбреците и другите жлези с вътрешна секреция. Ако лечението на Базедовата болест е проведено във функционалния Тиреотоксикоза (Базедова болест)стадий на болестните промени в организма, има възможност те да изчезнат и да се възвърне нормалното взаимодействие на функциите, характерни за здрав индивид. Когато са настъпили органични дегенеративни промени в паренхимните органи, те бавно и трудно се възстановяват, дори и след излекуването от тиреотоксикоза.

[notification type=“notification_info“ ]Изборът на лечение зависи от възрастта на пациента и формата на тиреотоксикозата.[/notification]

Консервативното лечение на Базедовата болест се провежда с препарати, които блокират синтезата на хормоните на щитовидната жлеза – тиреостатици. Тези препарати се прилагат до постигане на нормално хормонално ниво в кръвта. Обикновено това се постига в срок от 1-2 години. След това се взема решение дали да се предприеме лечение с радиоактивен йод или се налага операция. Странични действия на тиреостатиците са намаляване на левкоцитите в кръвта, обриви по кожата и лигавиците, стомашно-чревни оплаквания, полиневропатия и холестаза с жълтеница.

Лечението на Базедовата болест с радиоактивен йод 131 и 132 се извърша при спазване на строги показания и противопоказания. Този вид лечение на тиреотоксикозата почива на принципа на вътрешната лъчева терапия. При тиреотоксикоза заболялата щитовидна жлеза концентрира 3–4–5 пъти повече йод, отколкото нормалната. Създава се своеобразно радиактивно депо в променената щитовидна жлеза и предпоставка за въздействие върху морфологията и функцията на жлезата. Радиоактивният йод 131 в организма се разпада на гама и бета частици. Бета частиците имат способността да подтискат функцията на жлезата, вероятно без да оказват вредно въздействие върху околните тъкани и органи. Радиусът на излъчване предизвиква разрушаване клетките на фоликулния епител, които постепенно се заместват от съединителна тъкан. По този начин морфологичните промени в жлезата по пътя на радиоактивното излъчване довеждат и до функционални такива, тази хипертиреоза постепенно намалява и изчезва.

Противопоказания за лечение на тиреотоксикоза с радиоактивен йод има при болните с недостатъчно поглъщане на диагностичния радиоактивен йод, а също така при стенозираща ретростернална гуша, тъй като при нея има механично въздействие и то трябва да се премахне. При бременни (след 3–я месец на бременността) не бива да се прилага радиоактивен йод, при кърмачки, деца и юноши, тъй като радиацията има вредно влияние за подрастващия организъм. Противопоказания има и при тиреотоксични нодозни струми. Не при всички случаи подложени на лечение с радиоактивен йод се постига излекуване. При някои от тях процесът на разрушаване на активния паренхим на жлезата може да мине нормалните граници и да настъпи хипотиреоза и микседем. Това се наблюдава в 3 – 9% от случаите. Резултатите от лечението с радиоактивен йод започват да се чувстват към 3 – 4 – тата седмица. Пълният ефект се постига към края на 3 – 4 –я месец.

Оперативно лечение при Базедова болест се извършва след провеждане на тиреостатична терапия и се налага в следните случаи:

  • Голяма гуша
  • Явления на притискане на шийни органи
  • Млада възраст

Операцията цели премахване на по-голямата част от щитовидната жлеза – субтотална струмектомия.

Оперативно лечение при тиреотоксикоза е показано при големи дифузни струми, особено тези от IV и V–та степен. При нодозна тиреотоксична [highlight] струма [/highlight] единственото лечение е също оперативно. При тиреотоксикоза с ограничено поражение на вътрешните органи при първичните и вторични токсични аденоми, също така е показано само оперативно лечение. Противопоказанията за оперативно лечение при тиреотоксикозата са само временни или индикациите на хирургическа интервенция са само стеснени за определен период от време. Например при наличието на тиреотоксични кризи, при остри инфекциозни заболявания, докато мине периодът на възпалителния процес, при коматозни състояния, дълбока алиментарна дистрофия със загуба на значителен процент от теглото – напр. 30 – 40 кг и др.

При оперативно лечение на Базедова болест се налага щателна предоперативна подготовка, съобразно състоянието на пациента. Една много проста проба, която отчита функционалната годност на белия дроб и сърцето е пробата на Щонге. Тя почива на възможността на болните да компенсират за известен период от време недостигът от кислород при спиране на неговото внасяне. За целта волево се спира дишането, следи се пулса и се отчита колко време изследваният може да задържи дишането до 1 мин. и повече. Болният от тиреотоксикоза чувства непрекъснато кислороден глад. Той е интоксикиран и задържа дишането си 30–40, максимум 45 секунди.

Болни с тиреотоксикоза, които не могат да задържат дишането до 30 секунди не следва да бъдат оперирани. Те трябва да бъдат подготвени системно и продължително време основно с витаминни препарати. Има голямо значение психо-охранителния режим на пациента. Те се задържат по-продължително време в хирургическите отделения и клиники, тъй като най-мощно въздействие върху психиката им оказват оздравяващите пациенти.

Неприятно усложнение на следоперативния период при болни с тиреотоксикоза са тиреотоксичните кризи. Тиреотоксичната криза представлява изостряне и утежняване симптомите на тиреотоксикозата, съществуващи преди операцията. Тиреотоксичната криза настъпва при недостатъчна подготовка на болните за операция. Проявява се със силно учестяване на пулса, повишаване на температурата, изпотяване, затруднение в дишането.

Важно!

[notification type=“notification_warning“ ]При заболявания на щитовидната жлеза лечението с препарати, съдържащи йод, както и изследвания с йод контрастна материя задължително трябва да бъдат назначавани и контролирани от специалист – ендокринолог, защото в някои случаи външният внос на йод в организма може да провокира тиреотоксична криза с опасност за живота на пациента![/notification]

Прочетете още за Базедовата болест:

[highlight] Базедова болест (Тиреотоксикоза) – симптоми и признаци [/highlight]

– [highlight] Базедова болест (Тиреотоксикоза) – лечение [/highlight]

– [highlight] Базедова болест (Тиреотоксикоза) – причини за възникване [/highlight]

[highlight] Базедова болест (Тиреотоксикоза) – видове и форми [/highlight]