Язва на стомаха и дванадесетопръстника (язвена болест)

Язвата представлява дефект, раничка на лигавицата на чревната стена. Ако този дефект не е много дълбок и стига само до  собствения мускулен слой на лигавицата, се нарича ерозия. Ерозиите често са множествени и също като язвата могат да доведат до сериозни кръвотечения.

Причинители на ерозиите и острите язви са стресови фактори: множествени травми, изгаряния, големи операции, мозъчна травма, продължително обдишване и др.

Язвената болест е хронично-рецидивиращо заболяване с многофакторна генеза. Основното е нарушаване равновесието между агресивните фактори и защитните механизми в стомашната лигавица.

Основните агресивни фактори са: стрес и тютюнопушене, които водят до повишена киселинност на стомашния сок; употреба на концентриран алкохол, лекарства – Кортикостероидите сами по себе си обикновено не причиняват язва, докато Нестероидните противовъзпалителни средства увеличават риска 4 пъти, а съчетанието на двата вида препарати – 15 пъти; Helikobacter pylori – може да се открие в стомашната лигавица при 95% от пациентите с дуоденална язва и в 70% от тези с язва на стомаха; хормонални и токсични фактори и др.

[notification type=“notification_warning“ ]Без наличието на повишена киселинност и Хеликобактер пилори не е възможно развитието на язва![/notification] 

остра язваЗаразна ли е язвата?

Може ли Хеликобактер пилори да се предава чрез целувка, битови контакти или по други начини?

 

 

 

[notification type=“notification_info“ ]„Ако можех да изживея живота си отново, бих го посветил на доказването на факта, че микробите сами по себе си не могат да причинят заболяване. Те просто търсят своя естествен хабитат (гостоприемник). „ – Рудолф Вирхов[/notification] 

Helikobacter pylori се открива в над 50% от здравите лица над 50 годишна възраст. Честотата на колонизацията на стомашната лигавица нараства с възрастта.

Фактът, че хеликобактер пилори се открива у здрави в такъв голям процент, означава най-малко две неща: Първо – заразяването от човек на човек става много лесно и второ – хеликобактер най-вероятно се превръща в нормален обитател на човешкия организъм както хиляди други бактерии.

[notification type=“notification_info“ ]Panta rei, panta kineitai, kai ouden menei! – Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава неизменно![/notification]

Този общовалиден принцип касае и популациите от микроорганизми, населяващи планетата Земя и планетата на Човешкото тяло.

Увеличението на Helikobacter pylori при възпаление (в над 85% от хроничните гастрити), интерпретирано чрез контекста на Вирховото изказване, означава следното:

Някои хора, в определени моменти от живота си, се превръщат в благоприятна среда за размножаването и повишаването на агресивността на микроорганизми, които до този момент са били техни добронамерени съквартиранти.

Изводът е следният:

хеликобактер пилориДали ще „прихванете” хеликобактер от недобре измитата вилица на съседката или от целувката на баба Тинка, няма никакво значение! Сами по себе си, инфектирането и носителството на хеликобактер нищо не значат! По-важното е дали в някой момент от живота си няма да станете прекалено гостоприемен гостоприемник, който да създаде благоприятна среда за свръхразмножаване на този бактерии и развитието на стомашно заболяване – гастрит или язва.

  • Helikobacter pylori е бактерии с форма на пръчица (в центъра на стомашната жлеза).
  • Този бактерии е основния причинител на язвата.
  • Язвата се дължи на бактериална инфекция.
  • Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици.
  • Антибиотиците имат странични ефекти.
  • Съществува ли природен антибиотик без никакви странични ефекти?

[notification type=“notification_info“ ]Прочети повече за Коластра – естественият антибиотик[/notification]

Симптоми при язва

Чувство на пълнота и натиск в горната част на корема, киселини, оригвания.

  • Язва на дуоденума: Поява на болки в горната част на корема късно след ядене, през нощта и на гладно. Състоянието се подобрява след приемане на храна.
  • Язва на стомаха: Поява на болка в горната част на корема непосредствено след прием на храна или наличие на болки независимо от храненето.
  • Язви вследствие на Нестероидни противовъзпалителни средства: Често безсимптомно протичане с обилни кръвотечения!

Усложнения на язвата

Те настъпват често и остро, без предизвестия.

[toggle title=“Кръвотечения“]Когато се получи кръвоизлив в стомаха или дуоденума, кръвните маси могат да напуснат организма през два изхода – устата или ануса. Повръщането на кръв се нарича хематемеза. При преминаването си през червата, хемоглобинът на кръвта предърпяна химични промени и изпражненията стават лъскави и черни на цвят – мелена.
Същите стават и изпражненията на пациенти, приемащи желязосъдържащи препарати за лечение на анемия![/toggle] [toggle title=“Перфорация („спукване” на язвата)“]Внезапно настъпващи остри и силни болки в горната част на корема. Пациентите се нуждаят от спешна операция. Всяко забавяне води до стръмно покачване на смъртността.
Обикновено операцията в първите 6 часа води до оздравяване![/toggle] [toggle title=“Пенетрация (проникване на язвата към съседни органи)“]Проникване към панкреаса – типични са болките в гърба. Може да се развие панкреатит. Проникване към дебелото черво – може да се получи бимукозна фистула – комуникационен канал между стомаха и дебелото черво, през който да преминава съдържимо от единия орган към другия. През този канал в стомаха могат да постъпят изпражнения, които пациентът да повърне през устата – мизерере. При пенетрация към черния дроб, болките се излъчват към дясно подребрие.[/toggle] [toggle title=“Стеноза (стеснение) на стомашната стена“]Когато язвата е разположена по „средата” на стомаха, разрастването на съединителна тъкан около нея „стеснява” стомашната стена в този участък и стомахът придобива характерна форма на пясъчен часовник. Ако язвата е в областта на пилора (изхода на стомаха), храната се задържа в стомаха и трудно преминава в дуоденума. Стомахът се разширява и препълва с храна. Характерен признак на това усложнение е повръщането на храна, която пациентите са яли преди няколко дни. Въпреки големия стомах, пациентът отслабва на тегло, защото съвсем малко хранителни вещества постъпват в червата.[/toggle] [toggle title=“Раково израждане“]Раково израждане е възможно само при стомашната язва в около 2-3% от случаите! Дуоденалните язви не малигнизират![/toggle]

Диета при язва на стомаха и дванадесетопръстника

Храната при болни от язва трябва да е богата на белтъчини, предимно от животински произход (за предпочитане – пържоли, шишчета, кебапчета и кюфтета на скара, може и пиле на грил). Въглехидратите да бъдат в умерено количество. Мазнините се ограничават у възрастни хора и при придружаващи заболяване на черния дроб, жлъчката и задстомашната жлеза. В тези случаи се предпочитат мазнини от растителен произход. Богатата на белтъчини диета стимулира регенераторните способности и защитните функции на стомашната лигавица и освен това притежава и изразени антиацидни свойства (намалява дразнещото действие на киселия стомашен сок). Болните трябва да приемат по-малки количества храна, но да се хранят по-често (5-6 пъти дневно, през равни интервали).

Не бива да се приема храна в големи количества, тъй като това разтяга стените на стомаха и стимулира клетките, произвеждащи гастрин и солна киселина. Забраняват се концентрираните захари (въглехидратите стимулират стомашната секреция и киселинност), тютюнопушенето, приемането на алкохол и газирани питиета, силните бульони, консервираните, пържените, солените и пушените меса и риби, кафето, силните чайове, студените и горещите храни и напитки, силните подправки (чесън, черен и червен пипер). Избягват се богатите на целулоза продукти (фасул, леща, грах), киселите и незрелите плодове и зеленчуци. Изобщо, забраняват се всички храни, които болните не понасят и изострят пептичната язва.

То, какво ли остана за ядене?

Хубавото е, че по време на трайна ремисия не се налага спазване на стриктен диетичен режим и повечето болни могат да преминат на почти обща диета.

Символично значение на язвата на стомаха:

Саморазкъсвам се от мъка и грижи. Намирам живота за труден и разяждащ. Кисел съм, че съм преглътнал всички тези претенции.

Преобразяващата нова нагласа:

Животът учтиво и любвеобвилно ми осигурява най-различни предложения за израстване. Събирам сили да тръгна спокойно по своя път. Съзрявам и се осъзнавам.

Символично значение на язвата на дванадесетопръстника:

Аз съм строг и самокритичен. Амбицията ме изяжда.

Преобразяващата нова нагласа:

Самовъзхвалявам се и се глезя. Прощавам си гнева, насочен към самия себе си.

Обобщение:

  • Поведение, при което чувство и агре­сия се насочват не навън, а навътре, срещу самия себе си, води до язва на стомаха.
  • При стомашната язва, вместо храната, се смила собствената стомашна стена. Човек буквално се самосмила.
  • Болният от язва трябва да се научи да осъзнава своите чувства, съзнателно да смила впечатленията си и да осмисля конфликтите.
  • Пациентът с язва трябва да осъз­нае и да признае (пред себе си) своите желания за майчинска защитеност и копнежа да бъде обичан и обсипван с грижи.
  • „Признанието води до разкаяние, а разкаянието носи прошка (оздравяване)”.
  • Самото осъзнаване на психичните нагласи в поведението има лечебен ефект, защото „осветлява” проблема и го извежда от зоната на сянката.

язва перфорацияВиждате ли измъчената физиономия на пациента в дясната част на снимката?

Това случайно нагъване на стомашната стена ли е, интересно съвпадение или частна проява на закона на аналогиите?

 

 

 

[notification type=“notification_info“ ]За този Вселенски закон прочети Силата на семето[/notification]

Прочетете още за: [highlight] Язва – симптоми, диета и лечение [/highlight]

Снимките са любезно предоставени от д-р Живко Пешев, главен административен асистент на Катедрата по обща и клинична патология, Медицински Университет, Пловдив