Рак на гърдата – симптоми, стадии, лечение

  • Ракът на гърдата се появява по различен начин във всеки отделен случай. При някои пациентки той може да изключително агресивен и много бързо да се разпространи в отдалечени части на тялото. При други е възможно въобще да не се разпространи, дори след дълги години.
  • Ако ракът на гърдата не се разпространи някъде другаде, той много често може да бъде излекуван посредством хирургическа операция.
  • Ако обаче се окаже, че ракът на гърдата се е разпространил в лимфните възли на подмишницата, то съществува голяма опасност той да се разпространи и в други части на тялото.
  • Честотата на рака на гърдата нараства заедно с възрастта.

Причини за рак на гърдата

Фактори, свързани с по–голям риск от рак на гърдата.

  • Близки роднини с рак на гърдата или яйчника в историята на семейството. Това значи майка, сестра или дъщеря. Лелите, братовчедките и другите далечни роднини нямат абсолютно никаква връзка с риска.
  • Предишна [highlight] бучка в гърдата [/highlight] . При млади жени обикновено са доброкачествени тумори, наречени фиброаденоми., а при по–възрастните – доброкачествени кисти при фиброкистична болест.
  • Изолираните гени BRCA1 и BRCA2, когато ги има, са белег, че за дадена жена рискът е много по–голям.
  • Контрацептивните таблетки, които съдържат единствено естроген. От около 1985 година производителите влагат все по–малки и по–малки дози естроген в контрацептивните таблетки. Освен това съвременните лекарствени форми задължително съдържат и прогестерон, който минимизира вредните ефекти от естрогените. Приемане само на естрогенен препарат повече от пет години води до увеличение на опасността от рак на гърдата.

Фактори, свързани с по–малък риск от рак на гърдата.

  • Възраст на първото забременяване. У жени, които са родили първото си дете преди осемнадесет годишна възраст рискът е по–малък.
  • Хормоналните промени в организма, съпътстващи износената до край бременност, по някакъв начин осигуряват частична защита срещу рак на гърдата.
  • Кърменето на бебето също осигурява известна защита срещу рак на гърдата. Защитния ефект е забележим, особено ако кърменето е продължило няколко години.

Разпространяване в тялото

Лимфните възли в подмишницата са показатели за способността на даден вид рак на гърдата да се разпространи в тялото.Рак на гърдата

  • Ако ракът не е проникнал в лимфните възли на подмишницата, опасността от разпространение е относителна малка.
  • Ако е проникнал в тях – опасността е по–голяма. Когато започне да се разпространява, ракът на гърдата може да проникне в костите, в белия дроб, в черния дроб, в гръбначния или главния мозък.

Симптоми при рак на гърдата

Най–често срещания начин, по който една жена може да открие рака на гърдата, е да напипа бучка в нея, например докато се къпе. В голям брой от случаите бучката сякаш е изникнала изневиделица.

Важно!

  • Повечето от [highlight] бучиците в гърдите [/highlight] не са рак!
  • Всяка жена, която открие бучка  в гърдата си, веднага трябва да се посъветва с лекар.
  • „Веднага” означава в близките няколко дни. Не бива да се отлага за след месец.

Внимание!

За всяка бучка в гърдата (със или без проява на който и да било симптом от вече споменатите) трябва незабавно да се консултирате с лекар!

  • Понякога ракът може да предизвика лека болезненост и напрежение вътре в гърдата, но е много по–вероятно доброкачествените кисти в гърдата да предизвикат болка и дискомфорт, отколкото ракът.
  • Кървене от зърното или сълзене, което съдържа кръв или ръждиво оцветена течност. В повечето случаи кървенето от гърдата се дължи по–скоро на някое доброкачествено образувание, отколкото на рак.
  • Кожата над бучицата е набръчкана или сякаш е прищипната към нея и се опъва.
  • Цялата гърда може изведнъж да се зачерви и жената да я усеща гореща и подута. Този рак прилича на възпаление, което може да се появи след кърмене или свръхпроизводство на мляко при кърмачките, но може да е резултат и от една рядко срещана разновидност на рак на гърдата.
  • Обърнатото навътре зърно. Ако се случи някое раково образувание да започне да нараства близо до зърното, то може да го придърпа навътре, което почти никога не се случва при доброкачествените бучици в гърдата.

Важно!

Зърна, обърнати навътре още от пубертета и които с лекота може да се издърпат навън, са нещо нормално. Само ако по–късно в живота ви зърното се обърне навътре и не може лесно да бъде издърпано обратно, това е повод да се подозира съществуване на раково образувание в близост до него.

Диагноза и изследвания

Мамография

Голяма част от случаите на рак на гърдата се откриват посредством рентгенова снимка на гърдите (мамография). На мамограмата ясно личи всяко подозрително образувание в гърдите, далеч преди да се е образувала каквато и да е била бучица или да са се проявили каквито и да било симптоми. Откритите посредством мамография тумори обикновено са изключително мънички, могат да бъдат излекувани с минимална лекарска намеса, а прогнозите са наистина обнадеждаващи.

Допълнителни изследвания

[toggle title=“Ехография“]За всяко подозрително изображение на мамаграмата ще се направят допълнителни изследвания посредством ултразвук и/или чрез смукване с тънка игла, за да се разбере дали образуванието е твърда бучка или киста. Ако лекарят реши, че има нещо подозрително, той почти сигурно ще ви препоръча биопсия.[/toggle] [toggle title=“Биопсия“]Тя може да бъде взета посредством специална игла в амбулаторни условия, но е възможно и като хирургическа намеса с местна упойка. В редки случаи с краткотрайна пълна упойка. Ако биопсията покаже наличие на рак на гърдата, в повечето случаи хирургът, ще ви препоръча две неща – хирургическа операция на гърдата за да бъде отстранен туморът, а също и отстраняване на лимфните възли от подмишницата.[/toggle] [toggle title=“Наднормено тегло“]Наднорменото тегло и затлъстяването оказват влияние върху хормоналния баланс. Мастната тъкан съдържа важни ензими, които участват в синтезата на естрогени. Колкото повече мазнини има в тялото, толкова повече естроген се произвежда в организма на жената. Наднорменото тегло често е придружено от високо кръвно налягане и диабет, затова при жени с диабет или с високо кръвно налягане рискът от поява на рак на ендометриума е значително по–голям.[/toggle] [toggle title=“Туморни маркери“]В някои ракови центрове използват кръвни тестове (т.нар. туморни маркери), които могат са от полза не само по време на диагностицирането, но и по–късно, по време на лечението и на периодичното проследяване.[/toggle]

Основни разновидности на рака на гърдата

  • Ракът на гърдата се заражда в някой от млечните канали – дуктален карцином или в разположените в края на тези канали балоноподобни структури (лобули) – лобуларен карцином. Когато ракът е от агресивен вид, при изследване под микроскоп патологът може да види как той минава през стената на канала или през стената на лобула и Дали навлиза в околната тъкан.
  • Някои от тях си остават вътре в канала или в лобула и тогава се наричат карциноми in situ ( на място), което означава, че те изглежда не са агресивни. Поведението им е различно от това на агресивните разновидности рак на гърдата, а след отстраняването им те в повечето случаи не създават повторни проблеми.

Рак на гърдата при мъже

Доста рядко срещано заболяване. Обикновено се появява в късната възрастова група. Лечението му се състои в отстраняване на гръдната тъкан (мастектомия), обикновено придружено от вземане на проби от лимфните възли. Ако има повторна поява, може да бъде използван тамоксифенът.

Основни задачи на лечението при рак на гърдата

  • Първата е да бъде отстранен първичният тумор.
  • Втората задача е да бъде намалена до крайна степен опасността от повторна поява (известна като местен рецидив) в гърдата или в подмишницата, като се прилага радиотерапия на гърдата.
  • Третата основна задача на лечението е да сведе до минимум възможността на рака (метастазиране) да образува вторични тумори някъде другаде в тялото.

Лечение на рак на гърдата

Фактори, които влияят върху лечението и прогнозата

  • Дали опасността от далечно разпространяване на рака е голяма или малка?
  • Какво би могло да се направи, за да се намали тази опасност.

Рутинно се използват три отличителни белега на рака на гърдата:

  • Дали ракът се е разпространил или не се е разпространил в лимфните възли на подмишницата (и в колко от тях).
  • Големината на първичния тумор.
  • Дали туморът е чувствителен към хормони (естроген – рецепторен тест и прогестерон – рецепторен тест).

Оперативно лечениеРак на гърдата

Мастектомия

Операцията, при която се отстранява цялата гърда (включително и зърното), се нарича мастектомия. В повечето случаи ще бъдат отстранени и някои от лимфните възли в подмишницата, за да бъдат изследвани дали ракът се е разпространил в тях или не. Нейните варианти зависят и от това дали и кои именно части от мускула се отстраняват. Поради цялостното отстраняване на гърдата, в повечето случаи не се налага провеждане на радиотерапия след операцията. Понастоящем в много ракови клиники след мастектомията може да бъде направена една втора операция, чиято цел е да възстанови външния вид на гърдата.

Частична мастектомия

В много случаи е възможно ракът да бъде отстранен, а също и малко от околната тъкан, без да се уврежда цялата гърда. Тази операция се нарича частична мастектомия а понякога и сегментна мастектомия. Обикновено при такава операция зърното остава незасегнато в повечето случаи трябва да се направи отделен разрез, за да се вземат проби от лимфните възли в подмишницата. Нещо повече, след направена частична мастектомия е наложително да се проведе и радиотерапия, за да се намали опасността от повторна местна поява на раковото образувание.

Радиотерапия

Радиотерапията е важна част от лечението. Резултат се постига само на мястото, където прониква радиацията. Може да бъде ефективна и полезна при рак на гърдата, при който има вероятност от повторна поява на същото място. Обикновено се препоръчва на всички пациентки с частична мастектомия, и на някои пациентки с пълна мастектомия. Обикновено лечението изисква ежедневни сеанси, пет дни седмично, в продължение на четири–пет седмици.

Съпътстваща терапия

Лечението провеждано с цел да бъде намалена опасността от далечно разпространяване на рака, се нарича съпътстваща (адювантна) терапия. Какъв точно вид съпътстваща терапия ще бъде препоръчана зависи от три неща:

  • дали вече сте изкарали менопаузата или все още имате менструални цикли;
  • дали при тестуване ракът е показал, че в него има хормонални рецептори;
  • в зависимост от собствените ви усещания и предпочитания, когато можете да избирате между няколко предложения

Лимфни възли, засегнати от метастази

1. Ако вече сте минала през менопаузата (тоест, ако сте пост–менопаузална жена), и ракът притежава хормонални рецептори, обикновено се прилага хормонална терапия;

2. Ако сте след-менопаузална жена, но ракът няма в себе си хормонални рецептори, обикновено се препоръчва химиотерапия.

3. Ако все още не сте в менопауза (тоест, ако сте пред–менопаузална жена), то вероятно ще ви препоръчат химиотерапия.

Хормонална терапия

Най–често използваното средство са таблетките, наречени тамоксифен. Приемът е по една таблетка дневно в продължение на няколко години. Странични ефекти – най–разпространеният проблем са горещите вълни, подобни на вълните по време на менопауза. При някои пациентки се наблюдават моменти на прилошаване с позиви за повръщане, а при други увеличаване на теглото. Налице са отпадналост и чувство на умора.

Химиотерапия

  •  При менопаузалните пациентки, когато са били засегнати и лимфните възли, най–често се препоръчва химиотерапия с комбинация от три лекарства, под формата на инжекции и на таблетки – циклофосфамид, метотрексат и 5–флуороурацил (CMF) или техни по-съвременни аналози.
  • Страничните ефекти от CMF са: леко прилошаване след поставяне на инжекцията, по–голяма податливост на инфекции, склонност към напълняване и известна вероятност (в един от пет случая) косата да опада, докато трае терапията (като косата отново пораства няколко месеца след прекратяване на лечението).
  • Ако сте след–менопаузална и откритият при вас рак не е носител на хормонални рецептори, вероятно ще ви бъде препоръчана друг вид химиотерапия – адриамицин или негов аналог. Почти винаги предизвиква опадане на косата, но то е само временно.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! CMF и адриамицин не са единствените лекарства и е възможно да ви предложат и други видове лекарствена терапия![/notification] 

Лимфни възли без метастази

Ако лимфните възли не са били засегнати, ако вече сте минали през менопаузата и ако при вас туморът е притежавал хормонални рецептори, то вероятно ще ви препоръчат да пиете таблетки тамоксифен в продължение на няколко години.

В някои ракови центрове препоръчват химиотерапия на всички жени, при които лимфните възли не са били засегнати; в други препоръчват химиотерапия само когато ракът е изглеждал особено агресивен.

Лечение на неагресивни (in situ) видове рак

Неагресивните видове рак се разпространяват изключително рядко. Проблемът е неагресивния рак увеличава опасността някога, по–късно през живота си, пациентката да развие агресивен рак.

Основни подходи за решаване на проблема „in situ”

  • Да се направи проста мастектомия и да се отстрани гърдата;
  • На гърдата да се направи радиотерапия;
  • Периодично и редовно гърдата да се наблюдава чрез мамограми.

Терапия, когато има повторна поява (рецидив) на рак

При около 2/3 от случаите ракът няма да се върне повторно. Има случаи, когато ракът се появява повторно, отново близо до първата операция (в гърдата, при стария белег, върху стената на гръдния кош или в подмишницата), местна (локална) повторна поява. Но е възможно и да се разпространи в други части на тялото – в костите, в белите дробове или в черния дроб.

  • Местната повторна поява на рака съвсем не означава, че той непременно ще се разпространи в отдалечени части на тялото. В действителност, ако първоначалната операция е била частична мастектомия и ракът се е появил повторно в същата гърда, една следваща операция, придружена от последваща радиотерапия, може да доведе до пълно излекуване.
  • Дори да се окаже, че излекуването е невъзможно, в болшинството от случаите местната повторна поява на рака, а също и далечното му разпространяване подлежат на успешно лечение.

Скрининг и ранно диагностициране на рака на гърдата

  • [highlight] Опипване на гърдата [/highlight]
  • Консултация с лекуващия ви лекар
  • Мамография (рентгенова снимка на гърдата)
  • Ултразвуковото изследване има полза едва след като мамограмата е показала, че в гърдата има нещо подозрително.