Целебното въздействие на хумата (глината)

хума

Хумата е специален вид лековита пръст. Намира се на определени места – в съседство на извори. Тя е най-ситната пръст, която съществува. Това е един особен непропусклив за водата пласт, като тя не може да попива надълбоко. Благодарение на състава си хумата играе ролята на филтър. Тя не пропуска нищо, дори микроорганизми, включително и бактерии, причинители на болести. Затова хумата винаги е хумастерилна и чиста. Ето защо спокойно може да се налага като каша дори и върху отворени рани, без опасения за инфекция.

Като лечебно средство хумата (глината) се прилага външно и вътрешно.

Външно приложение на хумата

            За целта трябва да се изготви глинен компрес. Към хумата се добавя по малко вода и внимателно се размачква, докато добие вид на тесто или гъста каша. След това се увива в тънък памучен плат и се налага болното място. Компреса престоява около 2-3 часа и се маха, преди хумата да е засъхнала напълно.

  1. Кожни болести – всички видове екземи, [highlight] псориазис [/highlight] , фурункули и много други кожни възпаления. Подобрението настъпва още в началото на терапията.
  2. [highlight] Изкълчвания и навяхвания [/highlight] – няма по-добро средство от  компресите с хума. Успокоителното въздействие се чувства още в момента на налагането.
  3. Ставни заболявания – при всички болезнени възпаления на ставите компресите влияят благотворно, особено при [highlight] артрити и артрози [/highlight] .
  4. Плеврит, лумбаго и ишиас. При плеврит компресите действат отлично болкоуспокояващо върху самото възпаление. Лумбаго и ишиас се повлияват добре с горещи налагания.
  5. Възпаления на стомаха, червата и тазовите органи.
  6. Язви на краката, възпаление на вените, разширени вени. Хумата  има способността да всмуква всички замърсени секрети от раните. Всички видове застарели, нечисти рани , включително рани от изгаряния се повлияват успешно с хума. При разширени вени и тромбофлебит резорбирането на тромбите става много бързо с хумени лапи.
  7. При измръзване на крайници, напукани ръце и крака, екземи – резултатите са отлични.
  8. При гинекологични заболявания – кръвоизливи в критическа възраст, бяло течение, възпалени яйчници, възпаление на половите органи се правят компреси с хума и ябълков оцет.
  9. Ухапване от всякакви насекоми – колкото по-бързо се наложи компреса от хума, толкова по-бърз ще е резултатът.
  10. Болести на очите – прилага се  лечение с компреси от хума.
  11. [highlight] Главоболие [/highlight] и мигрена. При изготвяне на глинения компрес за глава е добре към водата да се добави и малко оцет.
  12. Висока температура – налагането на корема и главата с глинен компрес при температурни състояния дава отлични резултати.

Вътрешно приложение на хумата

Предупреждение!

Някои видове хума се използват и за пиене, но преди да предприемете такова лечение, задължително се консултирайте с Вашия терапевт относно вида на глината, дозата и начина на прием!

  1. Заболявания на сливиците (ангина, хронично възпаление) Алтернативната медицина приемането на хумата в прахообразна форма или в разтвор за правене на гаргари.
  2. [highlight] Язва на стомаха и дванадесетопръстника [/highlight] , катар на червата. Лечението е много ефикасно, защото хумата не позволява никакви гниещи процеси, тъй като тя не съдържа микроорганизми, предизвикващи разлагане.
  3. Гинекологични болести, бяло течение. Особено полезно е посипване на прах от хума (една чаена лъжичка) във влагалището, защото „поглъща” секрети и материи с неприятна миризма, като подсушава влагалището.