Хемороиди – лечение и снимки

Хемороидите (маясъл) са често срещано заболяване при хроничен [highlight] запек [/highlight], повишен тонус на сфинктера на ануса, психично обременяване, повишаване налягането в малкия таз при седящи професии, бременност, наследствени фактори.

[notification type=“notification_warning“ ]Откажете се от навика да четете в тоалетната![/notification] 
Същност

Хемороидите са пълни с кръв или тромбозирали съдови възли, които понякога кървят при дефекация (ходене по голяма нужда). Покрай кървенето, като водещи симптоми могат да се наблюдават анален сърбеж (pruritus ani), влажна анална екзема, „фалшив напън за дефекация” и тъпи болки в областта на ануса. Хемороидите обикновено се виждат или се опипват при ректално туширане.

Степени на тежест:

 • І стадий: Хемороидалните възли не се показват през ануса. Те не се опипват и не са болезнени. Проявяват се със случайни кръвоизливи и могат да се разпознаят само при ендоскопия като тъмночервени възли в аналния канал.
 • ІІ стадий: Хемороидалните възли от време на време се показват през ануса (пролабират), особено при напъване. Често те предизвикват значителни болки. Понякота възлите се заклещват. Често болестната картина се владее предимно от болката, а не от кървенето.
 • ІІІ стадий: Хемороидалните възли висят извън ануса и не се прибират (репонират) спонтанно. Обикновено все още те могат да бъдат репонирани мануално (да бъдат натъпкани обратно в ануса с пръст)
 • ІV стадий: Висящите извън ануса хемороидални възли е невъзможно да бъдат прибрани обратно и вече са възпалени.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание!

 • Хемороидите кървят светлочервено, защото разширените кръвоносни съдове са артериални, а не венозни!
 • Наличието на хемороиди не изключва съществуването на рак на дебелото черво (ректума или ануса)!
 • Не бива да се започва лечение на хемороиди без предварително ректално изследване!

[/notification]

Лечение на хемороиди

хемороидиПри леките случаи е достатъчно регулиране на дефекацията с богата на целулоза храна и хранителни добавки. Увеличаване приема на течности. Отказване от слабителните средства.

За намаляване на тонуса на сфинктера се препоръчват седящи топли вани с лайка, смрадлика, калиев перманганат, отвара от дъбова кора (500 гр. дъбова кора се поставя в 4 литра вода, която се оставя да изври до 3 литра. Един литър от този екстракт е достатъчен за една баня).

При силен сърбеж най-подходящи са хладките бани със смрадлика или калиев перманганат.

Приготвянето на баня с калиев перманганат става на два етапа. Първо се прави развор „майка” в малко шише с вода и щипка кристали. Този наситен разтвор добива тъмновиолетов цвят. От него внимателно се отливат няколко капки във водата за баня докато тя стане бледорозова. Това се прави, за да не попаднат кристали от калиевия перманганат в съда за седящата вана.

[notification type=“notification_warning“ ]Ако някой кристал ви се лепне за задника, той ще ви направи рана като от изгаряне с киселина![/notification] 

Използване на хемороидални свещички с противовъзпалително и обезболяващо действие.

[notification type=“notification_warning“ ]Кремовете не са подходящи за лечение на хемороиди, защото те подпомагат гъбичковите инфекции (кандидоза) в аналната област![/notification] 

Начини за хирургично лечение на хемороиди

 • Разрушаване на хемороидите чрез замразяване с течен азот
 • Слерозиране чрез локално инжектиране на медикаменти
 • Срязване след местна упойка на перианалните тромбози (обозначавани понякога като „външни хемороиди”)
 • Операция се предприема при ІІ – ІV стадий хемороиди, които не се повлияват от другите методи.

Символично значение на хемороидите

Предпочитам да си изседя конфликта, вместо да го изживея съзнателно и да го разреша. Искам да скрия натиска, на който съм подложен и да не го показвам на никой. Аз съм инат и желая да стискам всичко за себе си, дори това да ми създава неудобства.

Преобразяващата нова нагласа

Аз решавам кои са моите приоритети. Правилно преценям своите възможности. Зная къде ефективно да приложа силата си и къде е по-добре да се оттегля.

Снимките са любезно предоставени от д-р Живко Пешев, главен административен асистент на Катедрата по обща и клинична патология на Медицински Университет, Пловдив