Трихинелоза – симптоми и лечение

Причинителят на трихинелозата (trichinellosis) – Trichinella spiralis представлява малко червейче с дължина 1,5–4 мм. Резервоар на заразата са гризачите, специално плъховете, от които се заразяват глиганите и някои домашни животни, най-вече свинете. Хората, включително и децата, поглъщат ларвите на трихинелата чрез месото на домашните и диви свине, когато то не е добре изпечено или сварено. Попаднали в стомаха, трихинелите се освобождават и в червата създават многобройно поколение. Младите трихинели проникват през лигавицата на червата и по кръвен път се разнасят из целия организъм, като населяват предимно мускулатурата, сърцето и богато кръвоснабдените органи. Там те се превръщат в кисти с допълнително отлагане на калциеви соли.Трихинелоза

Симптоми на трихинелоза

Първите прояви при трихинелоза са коремни болки, повръщане, диария и отпадналост. В следващите дни, когато трихинелите проникват в скелетната мускулатура, температурата се повишава, пациентът се оплаква от силни болки по цялото тяло и затруднено дишане, поради засягане на междуребрените мускули и диафрагмата. Появяват се отоци по клепачите и лицето, както и уртикариални обриви по кожата. В кръвта се открива левкоцитоза с висока еозинофилия. Може да има и смущения в сърдечната дейност и съответни ЕКГ промени. При благоприятен ход на заболяването, симптомите стихват за 2–3 седмици.

Лечение на трихинелозата

Лечението най-често се провежда с Vermox. Предпазването от трихинелоза изисква строг ветеринарен контрол над месото от диви и домашни прасета чрез тринелоскопия. Добре свареното и изпечено месо е безопасно.

 

Сходно