Рак на черния дроб – симптоми и лечение

Първичния рак на черния дроб е познат още и под името хепатоцелуларен карцином или хепатоцелуларен рак.

Основна причина

Първичният рак на черния дроб обикновено се развива след дълготрайно увреждане на черния дроб, което може да е резултат от прекарано заболяване от хепатит B и хепатит С, или от продължително увреждане от алкохол.

Черният дроб има три основни особености като орган:

1. Липса на нервни окончания

Черният дроб е най–големия орган в човешкото тяло. Черния дроб не е снабден с нервни окончания, по които да се пренася усещането за болка. Само външното покритие на черния дроб (наречено капсула) и широките жлъчни канали, които водят извън него, са чувствителни на болка. Следователно, доста дълго време туморите могат да растат вътре в черния дроб, преди човек да усети каквото и да било. Остра болка ще се усети чак когато туморът опъне капсулата или притисне някой от широките извеждащи канали.

2. Голямо значение за изграждане на мускулната маса

Черният дроб отстранява или обезврежда отрови, контролира начина, по който тялото натрупва или пренася хранителните вещества. Ако дейността на черния дроб бъде сериозно нарушена, другите тъкани няма да могат сами да поддържат нормалното си състояние. Като резултат, човек може да забележи т.нар. стопяване на мускулната маса, или да стане ненормално кльощав (кахексия).

3. Образуване и отделяне на жлъчката

Черният дроб обработва крайните продукти от червените кръвни телца, разгражда хемоглобина, произвежда жлъчка, която после се отделя през жлъчния канал в храносмилателната система. Ако тази негова дейност бъде нарушена чрез блокиране на големите канали, жлъчката прелива от черния дроб в кръвния поток. Това причинява жълтеница – жълтеникаво оцветяване на кожата и бялото на очите.

Честота

Напоследък заболяването се среща много по–често в резултат на широко разпространените инфекции с хепатит B и хепатит C. В същото време, тъй като съществува ваксина срещу хепатит B – това е и ракът, от който най–успешно може да се предпазим.

Други причини за рака на черния дроб

Алкохол – Дълготрайното увреждане на черния дроб при алкохолизъм може да доведе до цироза . Всеки един от двадесет души с цироза има вероятност да развие хепатоцелуларен рак.

Прочетете повече по темата в статията Трябва ли да се страхуваме

Хепатит B или C – При повечето случаи на хепатит лечението е напълно успешно и не се стига до каквото и да било дълготрайно увреждане на черния дроб.

Други вещества – Разтворителите, в миналото широко използвани в определени производства. Контрацептивните таблетки могат да бъдат свързани с появата на доброкачествени (не ракови) тумори на черния дроб.

Рак на черния дроб

Разпространяване в тялото

Хепатоцелуларният рак се разпространява из целия черен дроб или вероятно се развива едновременно в различните му части. Също така да се разпространи в лимфните възли в близост до входа на черния дроб и да предизвиква събиране на течност в корема (асцитна течност).

Симптоми при рак на черния дроб

  • Поради липсата на нервни окончания, които да пренасят усещането за болка, в ранните стадии ракът на черния дроб предизвиква малко или никакви симптоми. По–късно е възможно да се появи тъпо наболяване или чувство за неразположение в горната част на корема. В напредналите стадии могат да се появят умерена или остра болка.
  • Подуване на корема, особено ако вътре се събира течност (асцит).
  • Загуба на апетит и загуба на тегло (особено загуба на мускулна маса по ръцете и по краката)
  • Леки прилошавания
  • Жълтеница може да се появи, когато някой от туморите блокира част от жлъчните канали.
  • Унесеност и крайна отпадналост – в крайните стадии на заболяването, а накрая – кома.

Диагноза и изследвания

Ултразвук, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс

+
Сами по себе си те могат само да покажат наличие на тумор в черния дроб, но не биха могли с пълна сигурност да отличат първичен рак на черния дроб от вторичните ракови образувания (метастази, разсейки), които са много по–често срещани в практиката.

Кръвен тест AFP (алфа-фетопротеин)

+
Чернодробните (хепатоцелуларните) ракови клетки произвеждат вещество, наречено AFP, което служи за маркер за чернодробен рак при 2/3 от случаите.

Биопсия

+
Вземане на късче от черния дроб под местна упойка (при ултразвуков контрол) в амбулаторни условия или по време на еднодневен престой в болницата. Материал от черния дроб може да бъде взет и под пълна упойка, чрез оперативен срез през кожата. Биопсията не само ще потвърди диагностицирането на хепатоцелуларния рак, но и ще определи до колко сериозно в увреден черният дроб.

Прогноза

+
Зависи от това дали туморът може да бъде отстранен оперативно. В малък брой случаи може да бъде излекуван по оперативен път, но той често се разпространява или се развива едновременно в повечето части на черния дроб, а това не позволява на хирурга да го отстрани.

Методи за лечение на рака на черния дроб

Оперативно лечение

Отстраняването на един хепатоцелуларен рак означава отстраняване на целия черен дроб. Това е сериозна оперативна намеса, която може да се окаже и невъзможна, ако в черния дроб има други поражения например – цироза.

Присаждане на черен дроб. Извършва се в специализираните центрове, където понякога се постигат великолепни дълготрайни резултати.

Радиотерапия

Предприема се, когато отстраняването на черния дроб е неосъществимо. Само по себе си е доста тежко лечение, защото може да предизвика пристъпи на прилошаване и силна летаргичност.

Химиотерапия

Чернодробния рак трудно се поддава на химиотерапия.

Ако ви предложат да се включите към клинично изпитване на някоя нова терапия – на всяка цена обсъдете евентуалните благоприятни ефекти и възможните рискове с лекуващия лекар!

 

Други видове лечение

Моноклонални антитела, носещи малки дози радиоактивни изотопи. Осъществява се само при строго подбрани случаи.

В някои центрове се използва криотерапия – замразяване на туморните участъци по време на операцията.

Тестване (скрининг)

В бъдеще все повече ще нараства значението на профилактичните прегледи и тестуването на рисковите групи хора за рак на черния дроб, чрез ултразвуково изследване и/или кръвен тест AFP (алфа-фетопротеин).

Сходно