Рак на хранопровода – симптоми и лечение

Ракът на хранопровода се среща предимно при хора над шестдесет годишна възраст и най–вече при пушачи, които пият алкохол. Мъжете боледуват по-често от жените.

Причини

Основна причина за рак на хранопровода е комбинацията между пушене и пиене на алкохол.

Рак на хранопроводаХранопроводът е тръбест орган, който води от устата до стомаха. Дълъг е около тридесет сантиметра. Покритието на хранопровода е лигавица, идентична с тази на устната кухина. Там, където хранопроводът се свързва със стомаха, пръстеновидни мускули пречат на съдържанието на стомаха да се връща обратно в хранопровода. С възрастта този рефлекторен механизъм отслабва и позволява на съдържанието на стомаха, включително на солната киселина да навлиза в хранопровода. Това се нарича рефлукс (отлив). Честият рефлукс може да причини езофагит  – възпаление на лигавицата на хранопровода . Възпалението причинява разраняване на вътрешната покривка на хранопровода и води до изменения, които предразполагат към поява на рак.

[notification type=“notification_info“ ]Виж още „Адаптация“ и „Предракови състояния“.[/notification]

Други причини за рак на хранопровода

  • Езофагит (дължащ се на рефлукс) – състояние, познато с името на хранопровод на Барет.
  • Ахалазия – хранопроводът е неспособен да прокарва нормално надолу храната и течностите.
  • При хора, които имат навика да пият горещи течности, хранопроводът е хронично раздразнен.
  • В азиатските страни и в Индонезия дразнещи вещества в традиционно употребяваните храни. Сред тях най-голяма роля за рака на хранопровода играят нитрозамините.

Тенденция към разпространяване в тялото

Ракът на хранопровода започва развитието си в неговото покритие (лигавица), а по–късно може да се разпространи и да разруши и стената му. Възможно е да се достигне до околните лимфни възли, дори и в отдалечени части на тялото, включително в белите дробове, черния дроб и костите.

Симптоми за рака на хранопровода

  • Затрудненото преглъщане или болка при преглъщането на храна и течности.
  • Усещането, че храната или течността не преминават надолу, а засядат някъде в хранопровода (буца в гърлото)
  • Ако преглъщането е придружено с болка, тя може да е тъпа или остра и често се усеща за гръдната кост няколко минути след като храната е минала през устата. Такава болка често има и при рефлукс езофагит.
  • Ако туморът е в горната част на хранопровода, болката може да се усеща в гърлото.
  • Нежелана загуба на тегло, тъй като за пациентиет яденето и пиенето са обикновено болезнени.
  • Може да се засегнат и нервите, отиващи към гласните струни и да причини хрипливост.
  • Туморът може да кърви и болният да изкашля или отхрачи кръв.

[notification type=“notification_info“ ]За повече подробности виж „Буца в гърлото”.[/notification]

Изследвания

  • Ендоскопия – извършва се посредством тънка гъвкава тръба и се нарича езофагоскопия.
  • Компютърна томография (скенер)
  • Рентгенови снимки с барий – след изпиване на течност със специален оцветител и проследяване на пътя на погъната материя през хранопровода посредством рентгенов апарат.

Видове рак на хранопровода

Тъй като хранопровода има два вида покритие, в него могат да се развият два вида рак. Туморите в горната част са най–често плоскоклетъчни карциноми. Туморите в долната част са по–скоро аденокарциноми. В редки случаи могат да се формират и други видове тумори – например, [highlight] лимфоми [/highlight] или [highlight] меланоми [/highlight] .

Методи за лечение за рака на хранопровода

Оперативно лечение

Ако ракът е в долната част на хранопровода. В някои случаи е възможно по–долната част на стомаха да бъде повдигната нагоре в гръдния кош и е съединена с останалата част от хранопровода. Ако това е неосъществимо, може да се използва част от дебелото черво за да се осъществи връзката между хранопровода и стомаха.

Радиотерапия

Ако ракът е в горната част на хранопровода, може да се използва външно насочване на снопове лъчи.

Химиотерапия

При рак на хранопровода химиотерапията може да лекува симптоми като загуба на апетит и затруднение и болка при преглъщане. Тя има редица странични ефекти.

Прогноза

Най–важният определящ фактор е дали ракът се е разпространил и дали може да бъде отстранен изцяло. Това зависи от неговото местоположение.

Ако ракът може да бъде отстранен по оперативен път, се налагат специални грижи. Когато ракът е в горната част на хранопровода, може да се опита излекуване посредством радиотерапия.

[notification type=“notification_info“ ]Виж още „Трябва ли да се страхуваме”[/notification]