Рак на матката – симптоми, снимки, лечение

Ракът на матката произхожда от вътрешното покритие – лигавицата, наречена ендометриум. Ракът на матката е широко разпространено заболяване, но в много случаи той се поддава добре на лечение. Вътрешната обвивка на матката е особено чувствителна към хормонални изменения. При всеки месечен цикъл тя променя своето устройство. Ракът на ендометриума се развива предимно в късна възраст и се изявява най-често с кървене по време на менопаузата. Ако бъде открит в ранните стадии, на предракови изменения, ракът на матката в повечето случаи може да бъде излекуван по оперативен път или с хормонална терапия.

Възраст и честота

Ракът на ендометриума се появява при жени на средна възраст. Пикът в честотата е при шестдесет и седемдесет годишните, като над 75% от случаите са при жени над петдесетте.

Причини за рак на матката

Основната причина за рак на матката се счита излишъка от женския полов хормон – естроген. Всички състояния и заболявания, които водят до високо ниво на естрогени, могат да провокират появата на рак на ендометриума. Освен увеличаване на количеството на женския хормон естроген в организма, друг важен фактор е удължаване на времето, през което матката е изложена на влиянието на този хормон. Голямото количество естроген може да доведе до силно разрастване на ендометриума. Това състояние се нарича хиперплазия на маточната лигавица. Прекаленото нарастване на ендометриума е придружено от различни аномалии в растежа на клетките на жлезите, което крие голям риск от поява на патологични клетъчни форми. Така могат да се получат предракови изменения, които по-късно да се изродят в истински агресивен рак на матката.

Рискови фактори за развитие на рак на матката

[toggle title=“Възраст над четиридесет години“]Туморът е характерен предимно за след-менопаузната възраст, вероятно защото за неговото развитие е нужно матката да е била излагана десетилетия наред на вредното влияние на естрогените.[/toggle] [toggle title=“Менструални проблеми“]Нередовно кървене по време или след менопаузата. Безплодие, дължащо се на проблеми с яйчниците. Късна менопауза – след петдесет годишна възраст.[/toggle] [toggle title=“Наднормено тегло“]Наднорменото тегло и затлъстяването оказват влияние върху хормоналния баланс. Мастната тъкан съдържа важни ензими, които участват в синтезата на естрогени. Колкото повече мазнини има в тялото, толкова повече естроген се произвежда в организма на жената. Наднорменото тегло често е придружено от високо кръвно налягане и диабет, затова при жени с диабет или с високо кръвно налягане рискът от поява на рак на ендометриума е значително по–голям.[/toggle] [toggle title=“Контрацептивни таблетки“]Тук значение имат хормоналните препарати, съдържащи само естроген.  Натрупани са достатъчно доказателства, че таблетките, които съдържат само естроген могат да увеличат опасността от поява на рак на ендометриума. Съвременните контрацептивни таблетки съдържат и двата хормона – естроген и прогестерон, и при тях рискът от поява на рак на матката е значително по-малък.[/toggle] [toggle title=“Тамоксифен“]Тамоксифенът е хормонален препарат, който намира широко приложение при лечението на рак на гърдата. Въздействието на тамоксифена се изразява още и в блокиране влиянието на естрогена върху раковите клетки на гърдата, като по този начин се спира техния растеж. В някои отношения обаче тамоксифенът сам по себе си действа като естроген. При жени, приемащи тамоксифен за лечение на рак на гърдата, рискът от поява на рак на ендометриума е леко повишен. Според традиционната медицина този риск е твърде незначителен и приемлив, в сравнение с опасностите за здравето и живота при наличен рак на гърдата. Понастоящем, при рак на гърдата, като задължителна част от морфологичната диагностика е въведено имунохистохимичното изследване за определяне наличието на естрогенови рецептори в туморните клетки. Хормонална терапия се провежда само тогава, когато е доказано, че конкретният рак на гърдата е хормонално чувствителен и терапията с тамоксифен наистина ще има смисъл.[/toggle]

Разпространение в тялото

Рак на маткатаВ ранните си стадии, ракът на матката може да бъде открит в лигавицата на матката, но с нарастването си той прониква и в мускулатурата на органа – миометриума. Впоследствие туморът се разпространява в шийката на матката и продължава да расте навън през целия слой на маточната стена. Когато излезе извън матката, ракът обхваща и другите полови органи – влагалището и яйчниците. Също така той може да се разпространи и в лимфните възли в областта на таза, а оттам да проникне и в различните тъкани и органи на коремната кухина. Най-накрая ракът на матката може да се разпространи в отдалечени части на тялото – белите дробове, дори в костите.

Симптоми при рак на матката

  • Влагалищно кървене, особено след менопаузата. Това означава менструацията да спре за няколко месеца, а после кървенето отново да започне. Нововъзникналото кървене може да бъде доста обилно.
  • Остра болка в областта на таза
  • Уголемяване и подуване на корема

Диагноза и изследвания

Ендометриална биопсия

Тя се взема при гинекологичен преглед, обикновено след кратка пълна упойка.  През шийката на матката внимателно се вкарва тръбичка, през която се всмукват проба от маточната лигавица. Това се нарича вакуумен кюретаж. Най–разпространената процедура за вземане на биопсия е разширяване на маточната шийка с последващ кюретаж. Тъй като шийката на матката е тясно затворена, на първия етап специалистът внимателно разширява нейния отвор. После гинекологът взема проби от маточната лигавица, посредством подобен на лъжица инструмент, наречен кюрета. Материалът се изпраща за изследване под микроскоп.

Рак на матката  2Хистероскопия

При това изследване тънък оптичен уред се вкарва в матката, за да огледа директно нейната лигавица.

Хистерография

Рентгенова снимка на матката с оцветител

Ехография

Ултразвуковото изследване на корема и половите органи е бърз и безвреден метод за диагностика на много заболявания

Компютърна томография или Ядрено магнитен резонанс

Лечение на рак на матката

Оперативно лечение

Това е основният метод за лечение на рак на еднометриума в ранните му стадии на развитие. Ако туморът не е навлязъл дълбоко в тъканите на матката, могат да бъдат отстранени само матката и яйчниците.

Радиотерапия

Радиотерапията обикновено се препоръчва тогава, когато туморът е проникнал дълбоко в мускулния слой на маточната стена.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия е доста широко използвана като пръв метод за лечение на голям брой предракови изменения на маточната лигавица. Прилагането на хормони може да предизвика матката да изхвърли своята лигавица, а с нея и участъците с предракови образувания. Самият рак на ендометриума също може да се свие и дори да изчезне напълно, ако пациентката приема хормони посредством таблетки или инжекции. За хормонално лечение могат да бъдат използвани препарати, съдържащи мегестрол, медроксипрогестерон и др. При голяма част от пациентките рядко се провяват странични ефекти – топли вълни, изпотяване, напълняване, задържане на течности.

Химиотерапия

Използва се, когато ракът на матката се е разпространил в отдалечени части на тялото.

[notification type=“notification_info“ ]Важно! Ракът на матката е напълно лечимо заболяване, особено ако се диагностицира в ранните му стадии. Нужни са повишено внимание и ежегодни пълни медицински прегледи при жени с наднормено тегло , диабет, високо кръвно налягане и при появата на генитални кръвотечения около менопаузата![/notification]

Посещавайте своя гинеколог редовно!