Рак на дебелото черво – симптоми, лечение и предпазване

Колоректален карцином

Ракът на дебелото черво е често срещан тумор, който се заражда във вътрешната обвивка (лигавица) на червото. Туморът нараства и прониква дълбоко в дебелочревната стена, постепенно преминава през нея, прораства съседни структури и се разпространява в лимфните възли в корема и към черния дроб. Ако бъде отстранен преди да проникне дълбоко в стената на дебелото черво, този вид рак може да бъде излекуван в почти 75 % от случаите.

Рак на дебелото черво се отличава от почти всички други видове рак по нещо много важно – големината на тумора няма връзка с прогнозата.

Възраст и честота

Ракът на дебелото черво се среща в средна и напреднала възраст. Честотата на заболяването се увеличава с годините и засяга почти в еднаква степен мъжете и жените.

Причини

Ракът на дебелото черво е резултат от “цивилизования” начин на живот. Този вид рак е много рядко срещан сред хората, живеещи в селскостопанските райони на развиващите се страни.

Начин на хранене при рака на дебелото черво

Наситените мазнини са факторът , който допринася най–много за появата на рак на дебелото черво. Това са животинските мазнини. Богатото на растителни влакна хранене помага на тялото да се справи с излишъците от мазнини.

Повече по темата прочети в Полезни мазнини.

Затруднено изпразване на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е по–разпространен сред хората, които през повечето време страдат от запек. Човек не страда от запек, ако поне веднъж дневно изпразва дебелото си черво, ако фекалиите са меки (но не течни) и биват изхвърляни без особено усилие. При хората със запек фекалиите остават по–дълго в дебелото черво и по специално в колона и в ректума.

При този период на бавен преход има продължителен контакт между фекалиите и стената на дебелото черво.

Бактериална флораРак на дебелото черво

При някои хора във флората на дебелото черво има бактерии, способни да превръщат определени съставки на фекалиите в химически вещества, които са канцерогенни за стената на дебелото черво. Балансирания начин на хранене и добрия навик за изхвърляне на фекалиите определено намаляват опасността даден човек да развие рак на дебелото черво.

Фамилна предразположеност

Ако някои ваш близък по права линия (родител, брат, сестра, дете) е имал или има рак на дебелото черво то рискът е по–висок отколкото за средностатистическото население.

Полипи

Полипите са доброкачествени израстъци по обвивките на някои органи. Например в задната вътрешна част на носа, също и в колона. При голяма част от полипите (най–малко при 30% от тях) се откриват белези за наченки на начален рак.  Сами по себе си полипите не проявяват почти никакви симптоми .

Язвен колит

Състояние, при което колонът се възпалява по неизвестни причини. След доста години рискът да се развие рак се увеличава. Именно поради тази причина, препоръчват на хората с язвен колит редовно (веднъж подишно) да си правят изследване на колона (колоноскопия), като в някои случаи може да се наложи да се отстрани част от червото.

Разпространяване в тялото на рака на дебелото черво

Ракът на дебелото черво в повечето случаи се разпространява по напълно предсказуем начин. Прораства през стената и се разпространява в околните лимфни възли. След това се насочва към други, отдалечени части на тялото в черния дроб, после в белите дробове.

Симптоми при рак на дебелото черво

 1. Кървене

Може да бъде забелязано като червена струйка или капки кръв по повърхността на фекалиите.

Друга причина за кръв по изпражненията са хемороидите.

 

Внимание! Всеки, който забележи кръв във или по изпражненията, е необходимо незабавно да се консултира с лекар. Понякога количеството кръв при рак, е много малко, за да бъде забелязано. Състоянието се нарича окултен кръвоизлив (скрита кръв). Тя може да бъде открита чрез лабораторни изследвания.

 

 1. Промяна в навика за изпразване на дебелото черво.

Това касае ясно забележимата и дълго продължаваща (минимум две седмици) промяна без обясними причини. Ако например, обикновено сте изхвърляли ескрементите веднъж дневно, а после без обяснима причина започва да става веднъж на три дни; понякога редуване на запек с диария, поява на слуз по повърхността на фекалиите.

 1. Рязко или забележимо подуване или разтягане на корема
 2. Болезнени колики в коремната област
 3. Повръщане
 4. Загуба на тегло

Диагноза

 • Изследване за скрита кръв в изпражненията. Подготовка да не се яде много месо ден–два преди изследването.
 • Колоноскопия – ако бъде забелязано подозрително образувание, специалистът вероятно ще вземе биопсия.
 • Клизма с барий и рентгенови снимки.
 • Компютърна томография и ултразвуково изследване на черния дроб
 • Изследване на кръвта за т.нар. карциноембрионален антиген.

Методи за лечение на рака на дебелото черво

Рак на дебелото червоОперативно лечение

Оперативното лечение с цялостно отстраняване на рака дава най–голям шанс за пълно излекуване. В идеалния вариант, туморът трябва да бъде напълно отстранен, а дебелото черво – отново съединено по безопасен и сигурен начин.

Има случаи, когато след отстраняването на тумора дебелото черво не може да изпълнява функциите си. В такива случаи се прави колостомия, чиято цел е да отклони съдържанието на червото към повърхността на корема. Колостомията може да бъде и временна. Впоследствие може да бъде направена втора операция, за да се свърже отново дебелото черво и да се затвори колостомата. Ако туморът е разположен много близо до ануса, оперативното му изрязване може да наложи и цялостно отстраняване на ануса, а също и ректума. В такъв случай се налага прилагането на постоянна колостома.

Радиотерапия

Служи за допълнение към хирургическата намеса. Използва се и в случаите, когато е технически невъзможно да се направи операция. Сама по себе си радиотерапията е малко ефективна, затова не може да бъде основен метод.

Химиотерапия

Прилага се като съпътстваща терапия. Най-често се използват флуороурацил и левамизол.

Рецидив – възможност от повторна поява на рака

Особено голяма е вероятността това да стане, когато първичният тумор вече е проникнал през стената на дебелото черво или се е разпространил в лимфните възли. Ако след пет години няма белези за повторна поява на рака, шансът на пациента да бъде излекуван е много голям.

Как да намалим риска от поява на рак на дебелото черво

 1. Пазете се от запек!
 2. Приемайте редовно вещества, предпазващи от рак на дебелото черво – зеленчуци, богати на влакнини (целулоза), бета–каротинът (в морковите и оцветените главно в червено зеленчуци), калцият, витамин С и селенът.
 3. Приемайте достатъчно растителни влакна с храната, така че веднъж (дори два-три пъти) дневно да изпразвате с лекота дебелото си черво, без да е необходимо да се напрягате или да сдържате дъха си!
 1. Тренирайте дебелото си черво – създайте си ежедневен навик дебелото черво да се задейства по едно и също време на деня!
 2. Създайте си навик за редовни физически упражнения (гимнастика, тичане, разходка)!
 3. Използвайте по възможност тоалетни с клекала.
 4. Намалете количеството мазнини в приеманата храна! Това може значително да намали риска от рак на дебелото черво и от сърдечносъдови заболявания.
 5. Потърсете незабавно лекарска консултация при:
  • кървене от ректума или кръв по тоалетната хартия,
  • промени в навика за изпразване на дебелото черво.

Сходно