Рак на дебелото черво – симптоми, лечение и предпазване

Колоректален карцином

Ракът на дебелото черво е често срещан тумор, който се заражда във вътрешната обвивка (лигавица) на червото. [highlight] Туморът [/highlight] нараства и прониква дълбоко в дебелочревната стена, постепенно преминава през нея, прораства съседни структури и се разпространява в лимфните възли в корема и към черния дроб. Ако бъде отстранен преди да проникне дълбоко в стената на дебелото черво, този вид рак може да бъде излекуван в почти 75 % от случаите.

Рак на дебелото черво се отличава от почти всички други видове рак по нещо много важно – големината на тумора няма връзка с прогнозата.

Възраст и честота

Ракът на дебелото черво се среща в средна и напреднала възраст. Честотата на заболяването се увеличава с годините и засяга почти в еднаква степен мъжете и жените.

Причини

Ракът на дебелото черво е резултат от “цивилизования” начин на живот. Този вид рак е много рядко срещан сред хората, живеещи в селскостопанските райони на развиващите се страни.

Начин на хранене при рака на дебелото черво

Наситените мазнини са факторът , който допринася най–много за появата на рак на дебелото черво. Това са животинските мазнини. Богатото на растителни влакна хранене помага на тялото да се справи с излишъците от мазнини.

[notification type=“notification_info“ ]Повече по темата прочети в Полезни мазнини.[/notification]

Затруднено изпразване на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е по–разпространен сред хората, които през повечето време страдат от запек. Човек не страда от запек, ако поне веднъж дневно изпразва дебелото си черво, ако фекалиите са меки (но не течни) и биват изхвърляни без особено усилие. При хората със запек фекалиите остават по–дълго в дебелото черво и по специално в колона и в ректума.

При този период на бавен преход има продължителен контакт между фекалиите и стената на дебелото черво.

Бактериална флораРак на дебелото черво

При някои хора във флората на дебелото черво има бактерии, способни да превръщат определени съставки на фекалиите в химически вещества, които са канцерогенни за стената на дебелото черво. Балансирания начин на хранене и добрия навик за изхвърляне на фекалиите определено намаляват опасността даден човек да развие рак на дебелото черво.

Фамилна предразположеност

Ако някои ваш близък по права линия (родител, брат, сестра, дете) е имал или има рак на дебелото черво то рискът е по–висок отколкото за средностатистическото население.

Полипи

Полипите са доброкачествени израстъци по обвивките на някои органи. Например в задната вътрешна част на носа, също и в колона. При голяма част от полипите (най–малко при 30% от тях) се откриват белези за наченки на начален рак.  Сами по себе си [highlight] полипите не проявяват почти никакви симптоми [/highlight] .

Язвен колит

Състояние, при което колонът се възпалява по неизвестни причини. След доста години рискът да се развие рак се увеличава. Именно поради тази причина, препоръчват на хората с язвен колит редовно (веднъж подишно) да си правят изследване на колона (колоноскопия), като в някои случаи може да се наложи да се отстрани част от червото.

Разпространяване в тялото на рака на дебелото черво

Ракът на дебелото черво в повечето случаи се разпространява по напълно предсказуем начин. Прораства през стената и се разпространява в околните лимфни възли. След това се насочва към други, отдалечени части на тялото в черния дроб, после в белите дробове.

Симптоми при рак на дебелото черво

  1. Кървене

Може да бъде забелязано като червена струйка или капки кръв по повърхността на фекалиите.

[notification type=“notification_info“ ]Друга причина за кръв по изпражненията са хемороидите.[/notification] 

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! Всеки, който забележи кръв във или по изпражненията, е необходимо незабавно да се консултира с лекар. Понякога количеството кръв при рак, е много малко, за да бъде забелязано. Състоянието се нарича окултен кръвоизлив (скрита кръв). Тя може да бъде открита чрез лабораторни изследвания.[/notification] 

  1. Промяна в навика за изпразване на дебелото черво.

Това касае ясно забележимата и дълго продължаваща (минимум две седмици) промяна без обясними причини. Ако например, обикновено сте изхвърляли ескрементите веднъж дневно, а после без обяснима причина започва да става веднъж на три дни; понякога редуване на запек с диария, поява на слуз по повърхността на фекалиите.

  1. Рязко или забележимо подуване или разтягане на корема
  2. Болезнени колики в коремната област
  3. Повръщане
  4. Загуба на тегло

Диагноза

  • Изследване за скрита кръв в изпражненията. Подготовка да не се яде много месо ден–два преди изследването.
  • Колоноскопия – ако бъде забелязано подозрително образувание, специалистът вероятно ще вземе биопсия.
  • Клизма с барий и рентгенови снимки.
  • Компютърна томография и ултразвуково изследване на черния дроб
  • Изследване на кръвта за т.нар. карциноембрионален антиген.

Методи за лечение на рака на дебелото черво

Рак на дебелото червоОперативно лечение

Оперативното лечение с цялостно отстраняване на рака дава най–голям шанс за пълно излекуване. В идеалния вариант, туморът трябва да бъде напълно отстранен, а дебелото черво – отново съединено по безопасен и сигурен начин.

Има случаи, когато след отстраняването на тумора дебелото черво не може да изпълнява функциите си. В такива случаи се прави колостомия, чиято цел е да отклони съдържанието на червото към повърхността на корема. Колостомията може да бъде и временна. Впоследствие може да бъде направена втора операция, за да се свърже отново дебелото черво и да се затвори колостомата. Ако туморът е разположен много близо до ануса, оперативното му изрязване може да наложи и цялостно отстраняване на ануса, а също и ректума. В такъв случай се налага прилагането на постоянна колостома.

Радиотерапия

Служи за допълнение към хирургическата намеса. Използва се и в случаите, когато е технически невъзможно да се направи операция. Сама по себе си радиотерапията е малко ефективна, затова не може да бъде основен метод.

Химиотерапия

Прилага се като съпътстваща терапия. Най-често се използват флуороурацил и левамизол.

Рецидив – възможност от повторна поява на рака

Особено голяма е вероятността това да стане, когато първичният тумор вече е проникнал през стената на дебелото черво или се е разпространил в лимфните възли. Ако след пет години няма белези за повторна поява на рака, шансът на пациента да бъде излекуван е много голям.

Как да намалим риска от поява на рак на дебелото черво

  1. Пазете се от запек!
  2. Приемайте редовно вещества, предпазващи от рак на дебелото черво – зеленчуци, богати на влакнини (целулоза), бета–каротинът (в морковите и оцветените главно в червено зеленчуци), калцият, витамин С и селенът.
  3. Приемайте достатъчно растителни влакна с храната, така че веднъж (дори два-три пъти) дневно да изпразвате с лекота дебелото си черво, без да е необходимо да се напрягате или да сдържате дъха си!
  1. Тренирайте дебелото си черво – създайте си ежедневен навик дебелото черво да се задейства по едно и също време на деня!
  2. Създайте си навик за редовни физически упражнения (гимнастика, тичане, разходка)!
  3. Използвайте по възможност тоалетни с клекала.
  4. Намалете количеството мазнини в приеманата храна! Това може значително да намали риска от рак на дебелото черво и от сърдечносъдови заболявания.
  5. Потърсете незабавно лекарска консултация при:
    • кървене от ректума или кръв по тоалетната хартия,
    • промени в навика за изпразване на дебелото черво.