Разрив на сърце

Разрив на сърцеРазривът на сърцето представлява разкъсване (руптура) на сърдечния мускул. Сърдечната мускулатура е здрава. Тя не може да се разкъса от силата на сърдечното съкращение, без предварително да е увредена. Такова разкъсване се получава като усложнение на инфаркт на миокарда. Инфарктът представлява некроза , загиване на част от сърцето вследствие запушване на коронарна (сърдечна) артерия, претърпяла атеросклеротични изменения. Към края на първата седмица от инфаркта, мъртвата част от сърдечния мускул се размеква и става къслива. По същия начин изглежда човешкото тяло след смъртта, когато започни трупното разложение. Като усложнение на инфаркта на миокарда , понякога, при някое от съкращенията на сърцето, може да се получи разкъсване на стената на лява сърдечна камера, което е получило популярното име разрив на сърцето.

При това тежко усложнение, лява камера изтласква кръвта навън през разкъсаната стена. Кръвта нахлува в перикардната торбичка и я напълва. Перикардната торбичка, в която лежи сърцето, може да побере само 250-300 мл кръв. Образуваният кръвен съсирек блокира дейността на сърцето и това води до смъртен изход. Непосредстванета причина за смъртта в случая е сърдечната тампонада.

Разрив на сърце Атеросклерозата е заболяване, което засяга големите артерии на всички хора и се изразява в огнищни задебеления на съдовата стена. Това са т.нар. атеросклеротични плаки, които изпъкват навътре към кухината на съдовете и ги стесняват. По този начин те намаляват притока на кръв към органите. Атеросклерозата може да бъде изразена в различна степен при различните хора; може при един човек тя да засегне някои органни артерии в по-голяма степен отколкото при друг; но задължително всеки има атеросклеротични изменения на своите съдове. Нещо като бомба със закъснител. Атеросклерозата започва в детско-юношеската възраст и прогресира бавно, подмолно, безсимптомно.  След десетилетия, поради стесняване на артериалните съдове, атеросклерозата се проявява в различни органи със симптоматиката на влошено кръвоснабдяване.

Артериалната хипертония ( високото кръвно налягане ) върви „ръка за ръка” с атеросклерозата. Следва я като вярно куче своя стопанин. Двете заболявания взаимно се утежняват и усложняват. Те са най-честата причина за смърт при хората.

За сравнение: Всеки четвърти човек в света умира от рак. Атеросклерозата и хипертонията държат първото място.

Засягането на мозъчните кръвоносни съдове от двете заболявания формира групата на т.нар. Мозъчно Съдова Болест (МСБ), Засягането на коронарните артерии (съдовете на сърцето) оформя групата на Исхемичната Болест на Сърцето (ИБС). Тук влиза и стенокардията ( гръдната жаба ).

Сходно