Нощно напикаване

Послание:

Подложен съм на натиск и не мога да се съпротивлявам. Никой не забелязва сълзите ми.

Нощното напикаване се среща обикновено преди пубертета. Момчетата страдат повече от момичетата.

Напикаването е една от най-честите детски неврози. За патологично се счита редовното напикаване след 3 годишна възраст. Според някои автори границата е 4 години.

Различават се следните видове напикаване:

 • Нощно – enuresis  nocturna
 • Дневно – enuresis  diurna

Нощната енуреза може да се съчетае и с дневна по време на следобедния сън.

Изпускането по малка нужда у малки деца по време на игра и смях не е дневно напикаване!

 

 • Първично – enuresis  persistens (продължаващо) – когато физиологичното напикаване продължи след 3 (4) години.
 • Вторично – enuresis  aquisita (придобито) – ако детето е спряло да се напикава и след продължителен период (с години) започне отново да се подмокря.

Различават се още временно и постоянно напикаване.

Причини за нощното напикаване

Незрялост на мозъчния център на уринирането

Официалната медицинска наука обяснява напикаването с бавното съзряване на „стражевия” пункт в мозъчната кора, осигуряващ контрол над пикочния мехур. Тази теория би могла да обясни първичната форма на напикаването. По отношение на вторичните (придобитите) състояния, такова гледище е несъстоятелно.

 • Как така едно дете, което не се е напикавало от години, изведнъж почва да се изпуска по малка нужда?
 • Какво е станало с мозъчния център на уринирането?
 • Излиза, че до този момент си е бил съвсем зрял, а после изведнъж е станал незрял?

Настинка

Това е основната причина за временното напикаване. Обикновено децата настиват, ако ходят боси или седят на студен и влажен под без изолация. Това напикаване се проявява и при остри заболявания да дихателните пътища.

Невроза

Напикаването се среща по-често у нервни деца и такива, които живеят при нехигиенични условия. Уплахата е една от основните причини за напикаването, дори и родителите да не знаят за нея.

Защо не заведете детето да му прибаят за страх?

Вие също можете да баете, но не сте го знаели до сега! Как да се научите, прочетете в тайната на баенето

Напикаването се среща  много често в началото на първи клас !!!

Дали децата усещат какво ги чака в училище и почват да се напикават от стрес, прочетете в статията за скоилоза.

Внимание! Диагнозата на нощното напикаване като проява на невроза се поставя след изключване на заболявания на бъбреците и пикочните пътища, захарен и безвкусен диабет, епилепсия, полипи в носа, уголемени сливици, глисти, анемии (от неправилно и недоимъчно хранене) и др.

 

Прочетете повече за глистите

Лечение на нощно напикаване

Общи принципи

 • По възможност лечението трябва да бъде в зависимост от причината.
 • Не чакайте пубертета! Тогава заболяването или изчезва само или се засилва.
 • Добре е детето временно (по време на лечението) да се освободи от часовете по физическо възпитание и спорт.
 • През студените месеци на годината детето да спи с топли чорапи.
 • На слънце, вятър, дъжд и сняг, при излизане навън задължително да се носи шапка.
 • Ако родителите са нервни, детето да общува по-малко с тях и да се гледа от спокоен човек!
 • Абсолютно противопоказани са заканите и наказанията по време на лечение, защото това води до задълбочаване на проблема!

Диетичен режим

Основното е ограничаване на течностите и квасеното мляко след 18 часа. Така децата не се будят нощно време за уриниране. Ограничават се тлъстите меса и консервираната риба.

Препоръчват се варени яйца с препечени филийки или овесени ядки, подсладени с мед и лимон за закуска. Билковите чайове е добре да съдържат полски хвощ, листа от къпина, листа от червена боровинка, жълт кантарион. На обяд се препоръчват ястия с агнешко, телешко, пилешко месо или прясна риба. Вечерята трябва да е безмесна. Също така вечер да се избягват течни храни, защото предизвикват често уриниране. Преди заспиване се дава една чаена лъжичка мед, в който са разбъркани десетина зърна синапено семе, счукани на ситно. Под възглавницата на детето е добре да се сложи торбичка с няколко кестена.

Как действа скритата сила на кестените прочетете повече в статията Силата на семето

Психотерапия

Като се има впредвид, че основната причина за напикаването са психогенните фактори, то излиза, че терапията, която е насочена право в целта е психотерапията. От всички възрастни хора, които познава, детето има най-голямо доверие на майка си.

Майката е най-добрия лечител за своето дете!

Майчината ласка е най-доброто лекарство!

Внушение с предварителна подготовка

нощно напикаванеМайката предварително казва на детето, че вечерта, когато то заспи, тя ще дойде при него, ще го гали по главата и без да го събужда ще му каже нещо, от което детето ще оздравее по-бързо. Когато детето заспи, тя тихо влиза в стаята, полека се доближава до детето и слага ръката си върху главата му, като внимава да не го събуди. Ако се случи детето да не е заспало или пък да се събуди по време на посещението, майката закрива с длан очите му и казва тихо:

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение дава отлични резултати при лечението на нощното напикаване. От изключителна важност обаче е провеждането на първичен преглед от специалист с пълно интервю на детето и родителите. Случаите на самолечение с хомеопатични препарати са обречени на провал. Ако лекар ви е изписал хомеопатичен препарат и от него не сте имали желания ефект, причината не е в медикамента, а в лекаря. Хомеопатията, като всяка друга медицинска специалност изисква няколко години изучаване и посвещаване, за да може да се навлезе дълбоко в същността на темата. Предписването на хомеопатични лекарства ей-така, между другото, е същото, като да помолите водопроводчика да ви преинсталира софтуера на компютъра. Добре, че за разлика от компютърните програми, хомеопатичните препарати са напълно безвредни.

Добавки към храната

Балансираното хранене е от изключително значение за развитието на нервната система при децата и за уравновесяване на възбудно-задръжните процеси. Една от най-качествените храни в това отношение е чистото водорасло АФА, което има доказано благоприятен ефект при лечение на невротични състояния.

Какво представлява тази ценна хранителна добавка прочетете в статията  Синьо зелени водорасли

Медикаментозно лечение

Приема на психотропни медикаменти за повишаване на тонуса на центъра на уринирането и препарати от беладона, които намаляват тонуса на мускулатурата на пикочния мехур са драстични и крайни мерки. Подобни препарати имат тежки странични ефекти върху здравето на детето и неговата психика. Подобно лечение би следвало да се предприема само от квалифициран специалист и то при положение, че са изчерпани всички други възможности!

Сходно