Невен (билка) – лечебно приложение, чай и мехлем

невен

Използват се цветовете на невена. Тяхната най- прочута активна съставка е календула сапогенин, но цветовете освен това съдържат сапонини, гликозиди, етeрични масла, невенкаретоноиди, ксантофили, горчиви вещества и растителен клей (слузни вещества).

Лечебно действие и приложение:

Цветовете на невена имат предимно външно приложение. Мехлемът с невен се използва при трудно зарастващи рани, инфекции на ноктите и язви по краката, разширени вени, подутини от измръзвания, както и помага при гъбички по краката. Лапи с невен се използват при навяхвания и изкълчвания, абцеси, контузии и изгаряния. Приеман вътрешно под формата на чай, невенът се препоръчва при леки стомашни колики и болезнена менструация. Приятният цвят на растението го прави любима съставка в много чайове. Чаят от невен има също така положително въздействие върху организма при [highlight] язва на стомаха [/highlight] , [highlight] високо кръвно налягане [/highlight] , [highlight] жълтеница [/highlight] , кръв в урината, а и служи като успокояващо средство. Жабуренето с отвари от невен се препоръчва при възпаления на устната лигавица.

Чай:

Залейте 1 чаена лъж. цветове от невен с 1 чаена чаша вряла вода. Прецедете след 10 минути. Пийте по 1 чаша три пъти на ден. В студен вид използвайте за гаргара.

Масло от невен (мехлем от невен):

Счукайте в хаванче 2 шепи свеж цвят от невен. Накиснете в гореща вода заедно с около 50 г натурално млечно масло и бъркайте сместа непрекъснато 20 минути. След това прецедете през марля и оставете да се охлади. Поставете в стерилен съд и дръжте в хладилника. Вадете от хладилника половин час преди всяка употреба.

Лапи:

Залейте 2 суп. лъж. цветове от невен с 1 чаена чаша вряла вода и оставете да се запарят 10 минути. Натопете ленен плат в запарката и превържете нараненото място. Покрийте с хавлиена кърпа и оставете лапата да действа, докато платът не изстине напълно. Повторете няколко пъти през деня.