Масаж

Масажите имат изключително благоприятен ефект върху човешкото здраве. Тази древна възстановяваща процедура се практикува до днес по целия свят. Масажите и масажните техники биват най-различни видове, но редовното им ползване изисква съответната финансова обезпеченост. Широка популярност имат различните уреди за масаж, чийто ефект също е безспорен. Не винаги най-ефективните масажни уреди са непременно най-скъпите. Такава роля могат понякога да играят и съвсем необичайни предмети със съвсем друго предназначение, които обаче стават идеално за един добър масаж по всяко време.

Анатомофизиологична основа на ефекта от масаж

В структурата на всеки един орган на човешкото тяло е втъкана гъста паяжина от нервни влакна. Тези нервни проводници предават информация в няколко различни посоки. Те доставят заповедите на главнокомандващия (мозъка); като вестоносци пренасят информация от всеки орган към главния мозък; осигуряват връзка между различните отдели на един и същ орган и накрая – осъществяват комуникация между всички органи и системи.

Всички органи и системи на човешкия организъм са свързани помежду си посредством милиарди нервни влакна. Протичането на нервните импулси по нервните проводници става със „светлинна” скорост. Ако си ударите палеца на крака в кухненския стол, в същия този миг слезката, бъбреците, черния дроб и цялото ви тяло до последния косъм усещат удара и съпреживяват болката. Във всеки един момент, всяка една част на тялото ви има информация за това, в какво състояние се намират и как се чувстват всички останали.

масажИнервацията на кожата е зонално разпределена между отделните гръбначномозъчни нерви. Нервите се обозначават с латински букви и арабски цифри по реда на излизането им от гръбначния мозък. Буквата „С” маркира нервите от шийното сплетение (Cervix – шия), „Th” – нервите на гръдния кош (Thorax), „L” – нервите на поясното сплетение (Lumbalis), „S” – нервите на кръсцовата кост (Sacrum). Всеки нерв инервира определен сегмент от кожната повърхност под формата на ивица. Тези зони се наричат дерматоми или зони на Захарин-Хед (по имената на авторите, които са ги открили).

Други нерви пренасят информацията от кожните рецептори до главния мозък и всички останали органи на тялото. Ако ви стане студено, кожата ви настръхва и побледнява, мускулите ви се разтреперват, циркулацията на кръвта ви се ускорява и настъпват промени, които засягат цялото тяло. Всички тези изменения във функциите на органите настъпват, само защото са се задействали вашите кожни рецептори за студ. Масажите на тялото, чрез задействането на кожните рецептори за допир, натиск, топлина, студ и др., по същия механизъм оказват влияние върху всички органи и системи на човешкото тяло.

Масаж

През последните години науката направи едно „велико откритие”: Отделните мускули са свързани с определени органи. Този факт е известен на народната медицина от векове. Тези органно-мускулни съответствия, както всичко в заобикалящия ни свят се подчинява на закона на аналогиите. Тази връзка става ясно видима, ако погледнем формата на даден мускул и формата на съответния орган.

Не е нужно да знаете всички съответствия на мускулите и органите. Достатъчно да знаете, че такива съществуват и когато ви се схване или преумори даден мускул, свързания с него орган също страда. Когато направите масаж на мускула, това не само премахва мускулната треска, а оказва и благоприятно влияние върху функцията на съответствуващия вътрешен орган.

Масажите на тялото са били практикувани откакто съществува човечеството. Много, много преди да се появят масажните салони по улиците. В миналото дедите ни не са разполагали с едрогърдести масажистки, но за сметка на това са имали много деца. Вечер, след тежката физическа работа през деня, родителите лягали по чергите на пода, а децата се качвали по гърбовете им, лазели, ходели и се борили до насита. Така най-често са си правили масаж в миналото.

масаж Не изхвърляйте изгорялата крушка! Тя още може да ви бъде полезна. От нея става чудесен  уред за масаж Човешкият организъм е проектиран от Създателя по такъв начин, че ръцете да могат да достигат до всяка точка на тялото.

Хванете здраво крушката за цокъла и със стъкления болон се самомасажирайте. Крушката се движи по добре през дреха, отколкото на голо. Ще се удивите на лекотата,  с която си правите масажа и на бързия ефект от него. Не забравяйте окосмената част на главата!

Четков масаж

Една от най-полезните, с най-разностранно действие, масажна процедура е четковият масаж. Достъпен е за всеки човек и може да се прилага всеки ден. Четковият масаж дава изключително добри резултати за поддържане на еластичността на кожата, за ободряване, за тонизиране и закаляване. Масажът се прави с четка от естествен косъм  (в никакъв случай – с изкуствен!). По-добре е тя да има дълга дръжка, за да се достигнат лесно всички места по тялото. Масажът започва от долната част на ходилата, минава се през краката, ръцете, гърба, корема и накрая – гръдния кош. Целта е да се обходят всички части на тялото от периферията към центъра. Правят се малки кръгови движения. Четката се притиска умерено силно към тялото. Тя не трябва да предизвиква болка или драскане по кожата. Процедурата продължава 10-15 минути. Много полезно при този масаж е четкането на окосмената част на главата, с което косата става буйна и лъскава, кожата се почиства от пърхот, прах и др.

След четковия масаж се прави редуващ се контрастен душ – 2-3 минути топъл и 20-30 секунди хладен или студен. Вместо душ може просто да се направи обливане на тялото с топла и студена вода за премахване на излющените клетки и замърсявания. Накрая, ако кожата е суха, тя се намазва с растителна мазнина – чист зехтин, бадемово масло, сусамово олио, за да стане по-мека.

За стягане на коремната, кръстната, тазобедрената мускулатура, за премахване на тлъстините от корема и за допълнително лечение на запек се използва едно просто упражнение с добър троен ефект. Сяда се по турски върху одеало на пода. Дланите на ръцете лежат върху сгънатите колене. Извършва се бавно и внимателно въртене на трупа около кръста, като се започва с навеждане напред, надясно, назад, наляво и пак напред. Това се повтаря 36 пъти. Следва завъртане 36 пъти обратно на часовниковата стрелка. Това въртене е бавно и отнема 5-10 минути, но има изключително добър ефект за оформянето на талията и стопяване на излишните мазнини при наднормено тегло и затлъстяване .

Сходно