Замърсяване на въздуха

Ракът на белия дроб зачестява! – истерично крещят всички и сочат с пръст пушачите.

Замърсяване на въздухаНай-общоизвестната съставка на тютюна е никотинът. Малко хора обаче знаят, че той няма нищо общо с рака. Никотинът е нормална съставка на човешкия организъм. Това вещество води до привикването към цигарите и има най-различни физиологични ефекти върху организма. През последните години се появиха множество съобщения за изнамерени „ползи” от тютюна. При разграждането на никотина в тялото, се получава веществото котинин.

Котинининът влияе чудотворно на паметта и облекчава някои мозъчни заболявания. Екипи от учени разработват методи за прилагане на котинин при лечение на Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения. При тези заболявания това вещество подобрява съсредоточаването и паметта, като едновременно с това намалява или спира напредъка на болестта. Неговото предимство пред никотина е липсата на пристрастяване. Освен това котининът не води до спазъм на кръвоносните съдове и не повишава секрецията на солна киселина от стомашната лигавица. Доскоро котининът е бил смятан за неактивно вещество и е бил използван само като маркер за установяване дали човек пуши.

Цигарения дим съдържа около 4000 химични вещества, като повече от 40 от тях са безспорно доказани канцерогени. Най-важните Замърсяване на въздухаракообразуващи вещества, проникващи в организма заедно с цигарения дим са катран, бензпирен и антрацен. От тях най-опасен е бензпирена, който е изключително мощен канцероген.

Непушачите, жители на големите градове не бива да се безпокоят. В автомобилните газове има предостатъчно бензпирен и за тях. Най-добре е при излизане на улиците да си слагат противогази. Така може би ще се предпазят напълно от замърсяването на въздуха. Ползуването на противогази от пушачи е противопоказано! Особено по време на пушене.

Замърсяването на въздуха е проблем на цялата планета.

Повечето замърсители са резултат от човешки дейности.

  • над 100 млн. тона азотни, оловни и др. съединения се освобождават от земеделските площи и изгорелите газове на автомобилите;
  • около 100 млн. тона сулфатен прах, произведен при изгарянето на каменни въглища;
  • повече от 8 млн. тона сажди, причинени от изгарянето на различни видове горива;
  • 35 хил. тона прах от износени накладки на спирачки, съдържащи азбест (само в САЩ);
  • около 25 хил тона токсичен прах поради изхабяване на автомобилни гуми (само в САЩ);
  • милиони тонове токсичен прах от различни заводи, от производството на олово, мед, хром, сяра и други химически продукти се отделят в атмосферата всяка година.

Замърсяването на въздуха в затворени помещения е до 10 пъти повече от този навън поради:

  • по-голямото количество домашен прах около нас;
  • органични и неорганични алергени и дразнители;
  • токсини, които се кондензират от детергентите и другите химикали, бои, мебели, лакове, подови настилки, килими, домакински уреди, пластмаса и инсектициди;
  • тютюнев дим;
  • сажди и дим от комини, отоплителни тела, камини и свещи;
  • неприятни миризми с органичен и неорганичен произход и др.

В днешното урбанизирано общество, хората прекарват по-голямата част от живота си в затворени помещения!

Снимките представят бял дроб с нормален цвят и бял дроб с леко и изразено натрупване на  антракотичен пигмент от дим (цигарен, от комини и др.)

Замърсяване на въздуха 4 Замърсяване на въздуха 5 Замърсяване на въздуха 6

Допреди петдесетина години рака на белия дроб е бил „запазена марка“ почти изключително за мъжете. С нарастването броя на жените пушачки понастоящем честотата на този рак при мъжете и жените е почти изравнена. Щом експериментално е предизвикан рак на ухото на заек чрез 6 месечно ежедневно намазване (180 пъти) с катран, то не е странно, че вдишането на цигарен дим, което достига милиони пъти през живота на пушача и непрекъснато покрива нежната лигавица с катран, предизвиква рак на бронхите. При пушене в горящата зона на цигарата се развива температура от 720-740 градуса, а при всмукване достига до 1050 градуса, като в тази горяща зона се образува голямо количество катран (от 100 цигари около 5-10 грама). Ето защо твърде вредно е допушването на цигарата до края. Много по-добре е тя да се изгаси доста преди да е достигнала до ръба на филтъра. А най-добре е въобще да не се пали. Цигарената хартия обикновено се изработва от ленени или други влакна с пълнители различни химични съединения и окислители. Според някои учени именно изгарянето на хартията на цигарите „ражда“ най-силните канцерогени, водещи до рак на белите дробове. С това свое становище те обясняват факта, че пушачите на лула рядко боледуват от [highlight] рак на белия дроб [/highlight] . За други, това е несъстоятелно схващане. За тях по-вероятна е друга причина – пушачите на лула просто не вдишват дима. Те пък по-често боледуват от рак на долната устна поради продължителното държане на лулата в уста, което води до постоянно наслояване на устните с катран.

В случай, че се чудите какъв е този катран, вземете назаем прозрачния пластмасов филтър, който ползува приятелят ви и изпушете с него четири – пет цигари. След това погледнете филтъра.

В световен мащаб борбата против тютюнопушенето роди една „гениална” идея!

Замърсяване на въздуха

Това са известните на всички некрологични надписи по кутиите с цигари:

Тези твърдения безспорно са вярни, но … не ги четете!

Четенето на такива послания също разболява!

„Учените”, внедрили „уникалния” способ на вербално въздействие върху пушачите, явно не са изучили добре материята, която прилагат на практика. Този начин на масирана мозъчна атака е наистина много ефективен и действа безотказно. Това означава, че текста на надписите е много по-вреден от цигарите в кутията!

Човешкият мозък е изключително възприемчив и има способности, които ни е трудно дори да си представим. Той превръща в действителност всяка една многократно повтаряна мисъл, особено ако тя е емоционално обагрена. Колко ли хора са се разболяли от внушенията на тези надписи, само докато ги гледат десетки пъти всеки ден – при всяко вадене на цигара от кутията? И кое има по разрушителни последици? Цигарите или надписите по тях?

Минаха повече от 10 години от началото на тази кампания! Какъв е резултатът от нея? Намаля ли броя на пушачите? Едва ли. По-скоро се е увеличило вредното действие на цигарите, откакто носят тези надписи.

Още няколко интересни факта:

  • Научно е доказано, че пристрастеността към цигарите е по-силна от всяка друга зависимост. Така например [highlight] никотиновата зависимост [/highlight] е 200 (двеста) пъти по-силна от зависимостта към наркотици.
  • Някои учени не са съгласни с общоприетото мнение, че основната причина за рака на белия дроб е тютюнопушенето.
  • След масовото отказване от цигарите в САЩ, от преди повече от 20 години, случаите на рак на белия дроб продължават да нарастват.
  • На всеки 30 секунди в света умира по един човек от рак на белия дроб.
  • В България всяка година се регистрират по 3300 нови случая на белодробен рак.
  • Най-застрашените от това заболяване не са пушачите, а миньорите и хората, които работят в среда със силно замърсяване на въздуха.
  • В 75% от случаите диагнозата рак на белия дроб се поставя в напреднал стадий, когато пациентът не може да бъде опериран.

Може ли храната да е причина за рак на белия дроб?

Замърсяване на въздухаКанцерогените в напитките и хранителните продукти са безброй. Погледнете само етикетите на това, което пиете и косумирате. Какво се крие зад странните имена на оцветителите, консервантите, подсладителите и подсолителите, в случая няма значение. Важното е, че те всички са отрови! Каква е съдбата им в нашите черва? Пътят на отровите, постъпили с храната изглежда така:

Заедно с храната те се резорбират през чревната стена и попадат в кръвта. Кръвта от червата отива в черния дроб. Там хранителните вещества се преработват, а отровите се метаболизират, като съвсем малка част от тях се обезвреждат. Черният дроб има способността да превръща масторазтворимите вещества във водноразтворими. Това се отнася и за токсините. С променена химическа формула, те се освобождават в кръвния ток. Кръвта, която излиза от черния дроб, отива в белите дробове. По този начин, всички отрови, които са постъпили с храната и питиетата в червата, постъпват първо в черния дроб и веднага след това атакуват белия дроб. Той се оказва подложен на голямо токсично натоварване, а в същото време не притежава защитните метаболитни системи на черния дроб.

Възможно ли е основната причина за глобалното увеличаване на честотата на белодробния рак да се окаже скрита в храната и питиетата, които приемаме всекидневно и в по-малка степен да се дължи на замърсяване на въздуха?

Никоя профилактика не може да донесе успех, ако не се знае конкретната причина за дадено заболяване. За рака на белите дробове, към момента, профилактичните мерки се свеждат до следното:

Пълно отказване от пушене на цигари. Поощряване и подкрепяне всички старания за отвикване от пушенето. Опитване на различни средства и начини. В краен случай, използувайте допълнителни филтри при пушене. Обърнете внимание колко черен катран остава във филтъра. Същия този катран отива в белите ви дробове.

  • Най-добрата помощ при отказването на цигарите е личния пример.
  • Редовните профилактични прегледи имат смисъл.
  • Най-големият шанс за оздравяване от рак на белия дроб е ранното оперативно лечение.
  • Колкото по-рано се оперира ракът, толкова по-голям е изгледа за оздравяване.

Съществува ли поне още една „полза” от цигарите?

Проведено е статистическо проучване за връзката между тютюнопушенето и честотата на бронхопневмониите. Резултатът показва, че пушачите боледуват много по-рядко от [highlight] бронхопневмония [/highlight] , в сравнение с групата на непушачите. Обяснението на този факт е следното: Вредните химически вещества от цигарения дим, постъпвайки в белите дробове, водят до засилено присъствие на възпалителни клетки в белодробния паренхим. Левкоцитите и макрофагите се натрупват в дробовете на пушачите, за да отстранят токсините от дима и едновременно с това унищожават и всички микроорганизми, населили бронхиалната лигавица.

Dosis  sola  facit  venenum! – Дозата прави отровата!

  • Дали това правило във фармакологията важи и за цигарения дим?
  • Лекарят, който ви агитира да оставите цигарите, пуши ли?
  • Пушат ли организаторите на кампаниите против тютюнопушене?
  • Познавате ли дълголетник, пушил до края на живота си?
  • Познавате ли хора, които никога не са помирисвали цигара, а са починали от рак на белия дроб?
  • Каква е причината за рака на белия дроб у хора, живеещи на чист въздух във високопланински райони?

Спасяват ли ни климатиците от замърсяването на въздуха?

Мъж на 47 години, непушач, в добро физическо състояние, без хронични заболявания, започва да кашля. Кашлицата си той приема за лека настинка, обичайна за есенно-зимния сезон. В продължение на седмица се е самолекувал симптоматично с билкови чайове, нестероидни противовъзпалителни, медикаменти за [highlight] лечение на кашлица [/highlight] . Симптоматиката му обаче се задълбочава – кашлицата става по-силна, пристъпна; появяват се болки в гърдите, които се засилват при дълбоко вдишване и издишване; започва да вдига температура. Пациентът посещава личния си лекар, който след обстоен преглед приема състоянието му за тежък остър бронхит и предписва лек пеницилинов антибиотик и средства за втечняване на бронхиалния секрет. На четвъртия ден от антибиотичната терапия, пациентът се оплаква от силна отпадналост, безсилие, задух при умерено физическо усилие. Температурата му постепенно се покачва и достига 39–39,50 С. Кашлицата става мъчителна, почти денонощна, хриповете му се чуват в стаята дори без слушалка. В това състояние той е закаран за нов преглед при личния лекар, който назначава рентгенова снимка, установява двустранна бронхопневмония и изписва силен широкоспектърен антибиотик. След първите два приема на новото лекарство, температурата леко спада, но кашлицата и болките в гърдите не се повлияват. След още три дни с тази изтощителна симптоматика, пациентът вече не е в състояние да става без чужда помощ от леглото, изглежда замаян и сънен. Повиканата от близките линейка на „Бърза помощ” го откарва в болница, където го приемат в отделение по вътрешни болести. Предприети са всички възможни изследвания, включително и за [highlight] СПИН [/highlight] . Резултатите насочват към тежко възпалително заболяване на белите дробове. Към терапията е включена тройна антибиотична комбинация, която също не дава резултат. Налага се кислородотерапия и ходът на заболяването вещае смъртен изход. Междувременно, съпругата и едното дете на пациента също започват да кашлят. Личният лекар, сериозно загрижен за пациентите си и притеснен от развоя на събитията, се свързва със свои колеги от РИОКОЗ, специалист по белодробни болести и двама микробиолози. Обсъжда с тях създалата се ситуация и ги моли за съвет. Решават заедно да посетят жилището на това семейство и да потърсят потенциален източник на инфекция. От всички помещения, уреди и лични предмети се вземат материали за микробиологично изследване. Тази стъпка се оказва спасителната сламка за семейството. В материала, взет от решетката на климатика се изолират колонии от особен вид гъбички. Същите са населили и други предмети в същата стая, но там тъбичките се откриват в по-малко количество. Изяснява се, че профилактика на климатика не е извършвана, откакто е закупен. Още същия ден е уведомен лекуващият лекар в болницата и терапията на пациента е сменена. Включените мощни антимикотични (противогъбичкови) препарати дават тласък на оздравителния процес. Състоянието на безнадеждно болния се подобрява с часове. Седмица по-късно той е изписан клинично здрав.

[notification type=“notification_info“ ]Още по темата прочети Коластра – естественият антибиотик[/notification]

  • Ако ползвате климатик, не разчитайте само на него да ви вкарва чист въздух в помещението.
  • Проветрявайте добре и редовно (поне веднъж дневно) стаите, в които живеете.
  • Отваряйте широко прозорците по за 15-20 минути, както в най-горещите летни дни, така  и в най-студеното зимно време.
  • Почиствайте редовно решетките на климатиците и сменяйте филтрите им по-често, отколкото ви препоръчва производителят.
  • Бъдете особено педантични, ако в жилището си имате малко дете.

Не забравяйте!

В затворени помещения замърсяването на въздуха е до 10 пъти по-голямо от този навън.

Много хора прекарват по-голямата част от живота си в затворени помещения!

А вие?

[notification type=“notification_info“ ]Още по темата прочети Алергия към влага[/notification]

В случай, че имате хронични здравословни проблеми, причинени от прахови и други замърсители или просто желаете да разберете как да се наслаждавате на истински чист въздух у дома или в офиса,

свържете се с нашия консултант: Ваня Ганчева, GSM: 0886 316 664

или пишете на e-mail: [email protected]