Бучка в гърдата

Тъканите на млечната жлеза реагират на женските полови хормони подобно на тъканите на маточната лигавица. Затова около менструацията (най-често непосредствено преди нея) е нормално повечето жени да изпитват напрежение, леко уголемяване и болка в гърдите. Тези промени са физиологични. Във всяка млечна жлеза природата е поставила по един аксиларен лобул (дял), насочен извън линията на гръдното зърно към подмишничната ямка. Това е т.нар. горен външен квадрант. Този дял на млечната жлеза е много богат на епителна тъкан, затова именно тук туморните процеси са най-чести.

Възловидни промени в млечната жлеза се срещат при много заболявания.

Възпалителни заболявания

ЛипогрануломиБучка в гърдата
Тези плътни възловидни образувания се получават при грубо размачкване на млечната жлеза по време на „любовна игра”. Разрушаването (некрозата) на подкожната мастна тъкан води до натрупване на възпалителни клетки, развитие на т.нар. грануломи тип „Чуждо тяло” и разрастване на съединителна тъкан, което силно уплътнява въпростния участък. Липогрануломите имитират рак на гърдата, а точната им диагноза е възможна единствено при извършване на биопсия, което става след тяхното оперативно отстраняване.

Комедомастит
Вид хронично възпаление на млечната жлеза, при което на срез от каналите се отделя гъста жълтеникавобелезникава материя (като комедони). В лимфните възли около млечната жлеза често се наблюдават реактивни промени, които заедно с уплътнените участъци на жлезата могат да доведат до клиничното заблуждение, че се касае за рак на млечната жлеза с лимфогенни метастази.

Доброкачествени тумори

(Оперативното им премахване води до пълно излекуване).
Папилом
Боледуват предимно възрастни жени, които се оплакват от кървене от мамилата. Зад гръдното зърно се опипва възловидно образувание, което микроскопски има дървовиден строеж.

Аденом на мамилата
Същите белези като при папилома, с тези разлики, че аденома е съставен от жлезисти структури и при растежа си води до придръпване на гръдното зърно.

Лактиращ аденом на гърдата
Развитието на този доброкачествен тумор винаги е свързано с блеменността. Представлява плътна, ясно отграничена окръглена формация с размери до 7-8 см.

Тубуларен аденом
Доброкачествен тумор, представляващ полипоидна маса, израстваща от стената на някой канал.

Фиброаденом

Този тумор има две съставки – епителна и съединителнотъканна. Може да достигне гигантски размери. Той е с плътна консистенция, белезникав цвят и е рязко отграничан от околните тъкани. Ако е множествен, тогава се говори за фиброаденоматоза. Прогнозата му е добра.

Предракови заболявания

Мастопатия (фиброкистична мастопатия)Бучка в гърдата
Заболяването се развива най-често във възрастта между 35 и 45 години и се дължи на хормонален дисбаланс – продължително високо ниво на естрогени и латентно (скрито) високо ниво на пролактин. Характерна морфологична находка са малки и големи гладкостенни кисти, изпълнени със секрет, цветът на който варира от безцветен до бледожълт, безцветен или розов. Кистите са резултат на повишена секреция, а не на запушване на каналите на млечната жлеза. При опипване на жлезата, обичайната находка е наличието на огнищни или дифузни уплътнени зони, чувствителни и болезнени при мензис.

[notification type=“notification_warning“ ]Възловидните уплътнения при мастопатия са болезнени, особено преди менструация![/notification]
Мастопатията на млечната жлеза е [highlight] преканцероза [/highlight] – в някои от променените участъци на млечната жлеза може да настъпи раково израждане. 

Смесен тумор

Филоиден цистосарком
Освен че съдържа два вида тъкан – епителна и мезенхимна, той може да протече като доброкачествен или злокачествен тумор.
Основният туморен възел достига големи размери (над 10 см), има кухини в центъра, изпълнени с течност и ако се разреже, може да се разлисти като книга.

Рак на млечната жлеза

Карцином
Той бива две основни форми – дуктален и лобуларен с различни техни варианти.

Карцином на Paget (болест на Пейджет)
Това е рак на главните канали на млечната жлеза, съвсем близо до върха на гръдното зърно.

[notification type=“notification_info“ ]За този вид рак на млечната жлеза можете да прочетете в статията „Поводът”.[/notification]

Ракът на млечната жлеза е най-честата причина за смърт при жени на възраст между 40-50 години. При своевременна диагноза и бързо хирургично отстраняване (преди да е дал разсейки), шансът за пълно оздравяване е напълно реален.

Рисковите фактори за развитието на рак на млечната жлеза са:

 • Ранно менархе (първа менструация) и късна менопауза.
 • Нераждали жени.
 • Първо забременяване след 30 годишна възраст.
 • Консумация на богата на мазнини храна.
 • Жени с наднормено тегло и високо кръвно налягане.
 • Раждали, но не кърмили жени – жени които поради някаква причина са кърмили само от едната гърда, карцином се развива в другата млечна жлеза=
 • Фамилна обремененост – ако близка роднина на жената има рак на гърдата, вероятността за заболяване нараства над 50 %
[notification type=“notification_info“ ]Ракът на гърдата се съчетава с рак на маточното тяло и никога с рак на маточната шийка.[/notification] Предпазващи фактори:
 • Ранно забременяване
 • Продължително кърмене
 • Нормализиране на телесното тегло
 • Нормализиране на кръвното налягане

[notification type=“notification_info“ ]Повече за високото кръвно.[/notification]

Насочващи към рак симптоми:

 • Липсващо сходство на гръдните зърна
 • Придръпнато гръдно зърно
 • Кървене от гръдната жлеза
 • Изместване на кожата, ако бучката се избута встрани
 • Нееднакъв венозен рисунък
 • Липса на болка

Ранната диагноза в тези случаи е животоспасяваща. Затова е важно общопрактикуващият лекар само да констатира тумора и да насочи жената към специалист. Изясняването трябва да стане без никакво забавяне в специализирано, оборудвано за диагностиката лечебно заведение. В едно такова лечебно заведение трябва да може да бъде направена сонография (ехография, видеозон, ултразвуково изследване) и мамография.

Ехографията се използва най-вече за разграничаването между солидни (плътни) и кистични (мехурести) образувания на млечните жлези.
 
Мамографията е най-сигурния метод, с който може да се улови скрит рак (карцином) на млечната жлеза.
 
Мамографията служи още за изясняване на неясна палпаторна находка, контрол на здравата гърда след операция за карцином на противоположната гърда, наблюдаване развитието на мастопатия, диспансерно наблюдение при рискови групи и откриване на скрит карцином при мастни гърди (псевдохипертрофия).
 
Тънкоиглена биопсия
С помощта на тънка игла се изтегля малък фрагмент от съмнителен за раково израждане участък на млечната жлеза. От това късче тъкан се изготвя микроскопски препарат, който трябва да се гледа от патолог. Такова изследване се налага, когато трябва да се уточни една неясна палпаторна находка, когато има съмнение за кисти, доброкачествени тумори, наблюдаване развитието при мастопатия, потвърждение на диагнозата (хистологично верифициране) при иноперабилни (невъзможни за операция) тумори.

Голяма диагностична сигурност дава тройната диагностична комбинация: клинично изследване – мамография – пункционна биопсия.

[notification type=“notification_warning“ ]Сигурността на тройната диагностика (клиника – мамография – цитология) е 97 %![/notification] 
Самоизследване бучка в гърдата

Извършва се след менструацията. Жените в менопауза трябва да го правят всеки месец на точно определено от тях самите число, напр. винаги на десети. Изследването се осъществява чрез оглеждане и опипване.

Оглеждане
Това става пред най-голямото огледало в жилището, при добро осветление. Най-напред със спуснати до тялото ръце, след това с вдигнати ръце – отпред и отстрани.
Опипване
Първо гърдата се опипва с цялата длан при изправено положение. После жената се навежда и с пръстите на двете си ръце опипва висящите надолу гърди. Накрая следва и опипване в легнало положение. Необходимо е да се опипа и подмишничната ямка, защото увеличените лимфни възли там също могат да са ранен сигнализиращ симптом.Всеки лекар трябва да накара своите пациентки редовно да си самоизследват гърдите, защото ранното улавяне на тумора чрез самоизследване рязко подобрява изгледите за оздравяване от рак на гърдата!

Други заболявания на млечната жлеза

Макромастия (голяма млечна жлеза, хипертрофия на гърдата)
В периода на новороденото
Тя възниква под въздействие на майчините естрогени, които са преминали през плацентарната бариера и са попаднали в плода. Млечните жлези на новородените могат да достигнат размерите на лешник. Постъпилите в кръвта на новороденото майчини хормони постепенно се разграждат и млечните жлези бавно си възвръщат нормалното състояние.
Прематурно телархе (инфантилна макромастия)
Развива се преди пубертета следствие на повишена чувствителност на млечната жлеза към ниско ниво на естрогени.
 
Пубертетна макромастия
Дължи се на повишена чувствителност към естрогени при нормално ниво на естрогените в кръвта.

В зрялата възраст
Причините за това състояние са най-вече хормонален дисбаланс, наследственост или то е придружаващо явление при общо затлъстяване. Може да бъде истинска хипертрофия или псевдохипертрофия (лъжливо уголемяване за сметка на увеличеното количество мастна тъкан, а не на жлезните структури).

Макромастията представлява двустранно (рядко едностранно) прекомерно разрастване на гърдите. Такова състояние е налице когато увеличаването на теглото надхвъля с 50% определените 600 гр като горна гранична физиологична стойност.

Как може да бъде претеглена една голяма гърда?
Наливате вода в един дълбок леген. Отбелязвате с перманентен маркер нивото на водата в съда. Потапяте цялата гърда във водата. Отново отбелязвате нивото с перманентен маркер. Изваждате гърдата от водата. Отливате течността между двете белязки в найлонова плик (торба). Претегляте плика с водата на кухненския кантар. Е? Колко показва кантара?

При такава големина на гърдите жената може да изпитва болки и да заеме принудителна „порочна” стойка (поза) на тялото. Често кожата под такива гърди се запарва, протрива и се получава екзема, а някои жени получават психично обременяване заради големите си гърди. В такива случаи пластичните хирурзи лесно могат да решат проблема.

Гинекомастия
Въпреки че наименованието „женска гърда” означава заболяване на мъжката гърда, от него се засягат и момичета преди пубертета.
Обикновено заболяват мъже преди или по време на пубертета, а също така се наблюдава пик между 50 и 70 годишна възраст.

Признаци – Чувствителност при допир на гръдните зърна, болки, често хрущялоподобно втвърдяване и увеличаване на жлезистите структури. Засягането е предимно на едната гърда.

Причини – Касае се за хормонален дисбаланс с преобладаване на естрогените. При възрастни пациенти не са редки тумори на тестисите, тумори на надбъбречната жлеза или фактори, предизвикващи чернодробна цироза. При гинекомастия трябва да се търсят други заболявания, коита най-вероятно предизвикват това състояние. Много лекарства могат да предизвикат уголемяване на млечните жлези при мъжете (лекарства при сърдечни заболявания, естрогенно лечение на простатен карцином).
Поведението е изчаквателно. Премахване на причината, ако е известна, напр. замяната на един медикамент с друг. В повечето случаи след седмици или месеци оплакването изчезва. Обратно развитие и пълно възстановяване може да настъпи понякога след години.

Гинекомастията при възрастни мъже е съмнителна за карцином (рак на млечната жлеза) и се нуждае от оперативно лечение!

Макар и рядко срещан, ракът на млечната жлеза при мъжете все пак е възможен. Особено съмнително е уголемяването на млечна жлеза при възрастни мъже. При тях всяка промяна в размера, чувствителността на гърдите, появата на болка и втвърдяване не е нормално и трябва да се търси и отстрани причината, която би могла да бъде дори тумор на друг орган, напр. надбъбрек или тестис.

Амастия
Вродена липса на млечна жлеза и мамила (гръдно зърно). Липсата може да бъде едностранна или двустранна.

Аплазия
Налице е гръдно зърно, но млечната жлеза липсва или е слабо развита.

Полимастия (Полителия).
Вродено състояние, при което човек се ражда с множество млечни жлези и мамили (подобно на някои бозайници – зайци, свине). Множеството млечни жлези са разположени в два успоредни реда по протежение на т.нар. ембрионални бразди, свързващи подмишншчншти ямки с големите срамни устни.

Аберантна жлеза
Това е допълнителна млечна жлеза, разположена в аксилата (подмишничната ямка). В тази допълнителна млечна жлеза могат да се развият тумори.

Мастит
Представлява възпаление на млечната жлеза на кърмеща жена. Маститът бива остър и хроничен и се нуждае от незабавно лечение. Лечението следва да бъде назначено от лекар специалист. В бабините съвети се вслушвайте в други случаи, когато последствията ще бъдат само върху вашия гръб, а не и за сметка на детето, което кърмите.

Зад всяка опипваща се бучка в млечната жлеза или на гръдните зърна може да се крие рак! Изследвайте се редовно!

Химиотерапията цели „отравяне” на туморните клетки посредством силно токсични химически вещества. Тези химикали обаче не правят разлика между нормалните бързоделящи се клетъчни поппулации на организма и туморните клетки. Това е причината за страничните ефекти при провеждането на химиотерапевтичните курсове. След приключването им е уместно освобождаване на организма от натрупаните токсини. Това може да стане I хранителни добавки, имащи антиоксидантни свойства.

[notification type=“notification_info“ ]За това какви съставки е добре да притежава един качествен Суперантиоксидант, прочетете ТУК[/notification]

Символично значение на симптома „Бучка” в гърдата:
Отношенията с майка ми са (бяха) изпълнени с конфликти и разочарования. Моята женственост е дълбоко наранена. Чувствам се обидена. Ролята на жена ми е чужда и досадна.

Преобразяващата нова нагласа:
Гордея се да съм жена. Прощавам на майка си, че не съм била хранена и гледана добре. При обстоятелствата, при които е била поставена, тя е дала от себе си най-доброто, на което е била способна. Показвам своето майчино чувство на всички.