Бенки и меланом – премахване

Бенките представляват пигментни образувания (малформации), съставени от струпани на едно място много меланоцити.

[notification type=“notification_info“ ]Думата бенка има турски произход (benek) и означава черно петно или пъпка по тялото или лицето на човека. Нарича се още невус или майчино петно. Често срещаното неправилно изписване на думата е бемка.[/notification] 

Ширещото се сред някои научни среди мнение, че бенките са доброкачествени тумори, е неправилно. На бенките им липсва поне една основна характеристика, за да бъдат туморен процес, а именно – безграничното размножаване. Ако невусите бяха [highlight] тумори [/highlight] , те трябваше да нарастват непрестанно и да достигат гигантски размери, а това не е така.

невус меланом - бенкиОсвен това, трудно може да се намери човек, който да няма по тялото си невуси с различна големина, плоски, надигнати, с косми по повърхността, неокосмени, от светлокафеникави до черни. Повечето от нас носят бенките си още от раждането чак до смъртта. Значи ли това, че всички ние имаме доброкачествени тумори по кожата си. Явно не.

В някои случаи, тези наглед безобидни образувания могат да дадат началото на един от най-опасните видове рак на човешкия организъм – т. нар. малигнен меланом.

[notification type=“notification_warning“ ]В човешката патология няма по злокачествен тумор от меланома.[/notification] 

Меланомът може да възникне и съвсем спонтанно, на място, където няма бенка. Този рак може да се появи на почти всяко място по тялото, даже на петата, в окото или в окосмената част на главата.

Много важно е да се знаят промените, настъпващи в една бенка, по които може да се заподозре нейното израждане и начално превръщане в меланом.

Ранното хирургическо изрязване на бенката може да се окаже животоспасяващо. Не бива да се губи нито ден, защото меланомът много бързо дава метастази.

Меланомът е злокачествен тумор, при който са описани най-много случаи на спонтанни ремисии. Спонтанната ремисия е напълно непонятно явление, изразяващо се в необяснимо изчезване на един напреднал рак, заедно с разсейките. Световната научна общност няма никаква идея за причините на този феномен.

Причините за превръщане на невусите в меланом са най-различни. Най-често “активиране” на бенка по откритите части на тялото се получава под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Опасни също така са бенките, разположени на места, където твърдите ръбове на облеклото ги дразнят непрекъснато – например грубата яка на ризата, колана на панталона, ръба на обувката. В никой случай не бива да се допуска разчесване и масажиране на бенка по какъвто и да е повод. Опасно може да се окаже дори порязването на бенка по лицето по време на бръснене.

Възможно е някъде да попаднете на твърдението, че надигнатите над кожата окосмени бенки, не могат да се превърнат в малигнен меланом. Това е само мнение по въпроса. Вие бихте ли рискували да проверите неговата валидност?

Noli me tangere

Не ме докосвай!

бенки 

Думите, с които Исус Христос се е обърнал към Мария Магдалена, важат в пълна сила и за бенките.

Не вярвайте на сладкодумните мошеници, които ви препоръчват кремове за премахване на бенки! Излишно поемате риска от раздразването с химически вещества на „спокоен” невус.

Основните белези на израждане на бенки в меланом са:

1. Промяна в цвета

Промяната обикновено е в посока потъмняване, но не е изключено и избледняването на тъмна бенка. Също така не е рядка и поява на различно пигментирани участъци в рамките на един невус.

2. Увеличаване на размерите

При растежа си, всеки злокачествен тумор бързо увеличава своите размери. Това може да стане в хоризонтална посока. Тогава промяната е ясно видима на повърхноста на кожата. В случаите, когато туморът расте в дълбочина, може да няма забележима промяна в размерите, но всъщност, процесът вече да е напреднал.

3. Зачервяване на кожата по периферията на бенката

Това е израз на възпалителна реакция от страна на организма срещу растящия тумор. По този начин организмът се опитва да се бори срещу инвазията на туморните клетки.

4. Поява на пигментни петна извън очертанията на невуса.

Туморът е нараснал първо в дълбочина и след това се е разширил, като отделни части от неговата периферия са почнали да се издигат към повърхността на кожата.

5. Разраняване (разязвяване) на повърхността на бенката

Меланом, развил се на базата на невус, има бурен растеж. Това нарушава изхранването на туморната маса, защото кръвоносните съдове не успяват да доставят хранителни вещества и кислород до всички туморни клетки. Така, тези части от тумора, които са най-отдалечени от съдовете, загиват. Това е причината за разязвяването на повърхността на един изроден невус.

6. Поява на усещания

Човек не си усеща бенките, ако всичко е наред. Поява на усещания като сърбеж, болка, дразнене и всякакви други неприятни чувства трябва да се тълкуват като белег на малигнизация.

[notification type=“notification_info“ ]Наличието дори само на един от тези белези изисква незабавна консултация с лекар и оперативно отстраняване на бенката![/notification] 

От изключителна важност е изрязването да стане изцяло, надълбоко и нашироко. Абсолютно е противопоказано изрязване само на част от бенката с цел вземане на биопсия, защото по време на тази манипулация ракови клетки могат да попаднат в разрязаните кръвоносни съдове и това да доведе до ранни разсейки по цялото тяло.

Биопсия от невус се взема, като бенката се изрязва цялата, нашироко и надълбоко! В тези случаи биопсията трябва да бъде едновременно диагностична и лечебна манипулация.

бенки - меланомПациентите естествено нямат контрол върху тази манипулация. Те би трябвало да се доверят на уменията и знанието на хирурга. Професионалната компетентност понякога си тръгва, когато на сцената излязат високото самочувствие и манията за величие. В същото време, никой не е ваксиниран срещу грешки. Невъзможно е всеки специалист да знае всичко в необятната медицинска наука. Затова, преди да се подложите под ножа, попитайте хирурга дали смята да отреже само част от бенката или направо ще я премахва цялата. Настоявайте за второто, защото грешките на докторите се пишат на вашата сметка. Освен това бенката си е ваша лична собственост и вие решавате какво да я правите. Ако хирургът е на друго мнение, по-добре потърсете друг специалист.

В биопсичните отговори патолозите обикновено отбелязват дали туморния процес е изрязан напълно.

Поискайте да видите с очите си фиша от биопсичното изследване.

Имате право на това.

Ако не можете да разберете медицинския жаргон, потърсете патолога и го помолете да ви обясни това, което е написал.

Мъжът на една медицинска лаборантка си разчоплил здраво една бенка в окосмената част на главата. След месец установил, че бенката е станала двойно по-голяма. Лаборантката „уредила” мъжа си при неин познат хирург, който бил най-добрия в занаята и можел да оперира всичко. Хирургът изрязал само част от бенката и я пратил за изследване, т.е. взел биопсия по погрешния начин. Резултатът се забавил, защото апарата, с който се обработват биопсиите (нарича се автотехникон), точно в този момент се развалил. Докато установят каква е повредата, докато поръчат резервни части, докато го ремонтират, докато станат готови стъклата от биопсията, минали две седмици. Резултатът от биопсията показал малигнен меланом. През това време болният вече бил получил множество разсейки по цялата глава. Дали това е малшанс и доколко хирурга има вина, че не е изрязал бенката изцяло още в началото, не се знае. Пациентът умрял на втория месец след вземане на биопсията. Хирургът продължава да оперира и да твърди, че владее перфектно всички оперативни техники.

Прочетете още по темата:

– [highlight] Червените бенки по тялото – какво знаем за тях? [/highlight]

– [highlight] 8 начина за премахване на бенки без операция [/highlight]