Апендицит – симптоми и лечение

Преди развитието на хирургията това е било фатално заболяване, като всички заболели от апендицит са загивали от неговите усложнения. Днес това е най-честото остро коремно заболяване и се среща във всяка възраст от живота, но при кърмачета е рядкост. При деца и стари хора диагнозата често се пропуска поради нетипичната симптоматика.


Причини за апендицит

Нарушена перисталтика, прегъване на апендикса, стеркорални камъни (втвърдени фекални маси), чревни паразити, чужди тела и други увреждат епитела на лигавицата на апендикса, което води до навлизане на микроорганизми в неговата стена и развитието на възпалителен процес.

[notification type=“notification_info“ ]Не яжте слънчогледови и тиквени семки с люспите! Обвивките им са несмилаеми и остри фрагменти от тях могат да се заклещят в тънкия лумен (кухината) на апендикса, да наранят неговата лигавица и да доведат до възпаление.[/notification] 

Етапи на развитие

Най-ранните и леки промени се изразяват в наличието на дефекти в лигавицата, около които са налице единични възпалителни клетки – начален (ранен) апендицит. За около едно денонощие гнойното възпаление обхваща цялата стена на апендикса – флегмонозен апендицит. Когато възпалената стена на апендикса загине (претърпи [highlight] некроза [/highlight] ) се развива гангренозен апендицит.

Апендицит Усложнения на апендицит

 • Перфорацията (спукване) на апендикса води до перитонит.
 • Покрита перфорация се развива когато има сраствания около апендикса, които пречат на разпространението на гнойния процес. Така се оформя периапендикуларен абсцес (кухина, пълна с гной) около апендикса. Ако този гнойник пробие и гнойта изтече навън през коремната стена, това може да доведе до спонтанно излекуване. На мястото на пробива се оформя фистула (канал), който секретира непрекъснато зловонна гнойна материя. В миналото, преди развитието на хирургията, това е бил почти единственият шанс за оздравяване на пациента с остър апендицит.
 • Самоампутация на апендикса може да възникне при разрушаване на стената от тежкия възпалителен процес. Тогава апендикса се откъсва от основата си и отпада в коремната кухина. Това също води до тежък перитонит.
 • Емпием на апендикса се развива при запушване на лумена, при което стената се раздува силно и кухината му се изпълва с гной. Ако гнойта се резобира, апендикса остава като една торбичка, изпълнена със слузна материя. Състоянието се нарича мукоцеле.
 • Септикопиемията представлява разпространение на гнойния възпалителен процес чрез кръвния ток до други вътрешни органи.

Симптоми на апендицит

 • Чувство за натиск в областта на пъпа или горната част на корема, свързано с гадене и повръщане. Скоро болката се измества в долната част на корема, вдясно под пъпа. При натиск и рязко отпускане на ръката в тази зона, болката се усилва. На същото място коремната стена е опъната.
 • Винаги преди изследване ръцете трябва да се затоплят!
 • Плачещи малки деца се изследват по корем. При това палците се поставят на седалището, а с другите пръсти се опипва коремчето по време на паузите в дишането. Детското коремче може да се опипва също и със собствената ръка на детето.
 • Страхливите деца почти винаги са готови да станат и да подскачат, когато някой ги хване за двете ръце. Ако има остър апендицит, децата не могат да бъдат накарани да скачат.
 • При дишане пациентът щади корема си. При много подвижно сляпо черво апендиксът може да се намира ниско долу в малкия таз или високо горе до стомаха. В такива случаи болката при натиск може да липсва или да се намира на атипично място. Също така може да отсъства и опъването на коремната стена, което е много характерно и при стари хора.
 • Езикът е обложен и обикновено влажен.
 • Температурата е повишена и показва разлика с 1 градус и повече при сравнително измерване аксиларно и ректално.
 • Повишаването на левкоцитите в периферната кръв е в подкрепа на диагнозата, но тази лабораторна находка може и да липсва.
 

Препоръки при съмнение за апендицит

 • Незабавно приемане в болница. При съмнителни случаи е по-добре погрешно изпращане в болница, отколкото да се изчака перфорацията в къщи.
 • Аболютно противопоказано е приемането на болкоуспокояващи медикаменти преди уточняване на диагнозата, защото това може да замъгли картината и да заблуди лекаря. Същото се отнася и за поставянето на топли грейки и компреси в областта на корема.
Профилактично премахване на апендикса
 • При чести коремни болки, съмнителни за апендицит, понякога се прибягва до профилактична апендектомия. Подобно поведение е уместно само в изключителни случаи, например предстоящо дълго пътуване.
 • Апендиксът не е излишен орган. Той играе роля на коремна сливица и предпазва червата от много инфекциозни заболявания.
 • Операцията от апендицит си е коремна операция с всичките и рискове от усложнения. За нейното предприемане трябва да има основателни причини.

Заболявания, имитиращи остър апендицит

Възпаление на коремните лимфни възли (мезентериален лимфаденит), [highlight] пневмония [/highlight] в долните дялове на белите дробове, бъбречна колика, извънматочна бременност, усукана (торквирана) овариална киста, перфорация на [highlight] язва на стомаха [/highlight] , възпаление на десен яйчник и маточна тръба.
Прочетете още: